Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

Erilaista omistajuutta

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 02.05.2017

Yleensä ensimmäisenä kysyttäessä mitä omistaminen on, tulee mieleen osakkeet ja osingot. Omistajuudella on kuitenkin muitakin ulottuvuuksia kuin tämä taloudellis-laillinen näkökulma.

Perheyrityksissä on omistajilla on usein vahva tunneside yritykseen. Jatkajapolvelle yritys on osa lapsuusmuistoja – se on ollut aina läsnä. Joillekin yritys voi jopa olla se rakkain lapsi. Yritys on kiinteä osa minuutta, jotain itseä enemmän. Tällöin kyse on psykologisesta omistajuudesta. Yritys on osa identiteettiä.

Sosio-symbolinen omistajuus perustuu sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Yrityksen omistamiseen liittyy kulttuurisia, sosiaalisia ja symbolisia merkityksiä. Yrityksen omistaminen tai tiettyyn yritysperheeseen kuuluminen tuo tietyn sosiaalisen aseman ja statuksen. Omistajuuteen liittyy myös sosiaalinen verkosto, joka jokaisen sukupolven on luotava uudelleen. Omistajuuteen liittyy tarinoita edellisten sukupolvien saavutuksista.

Osakkeet eli laillis-taloudellinen omistajuus on helppo siirtää. Psykologista omistajuutta ei voi siirtää, vaan se syntyy ajan myötä. Toisaalta vahva psykologinen omistajuus tekee perheyrityksen luopumisesta vaikeampaa. Sosio-symbolinen omistajuus vahvistuu sukupolvien myötä, jolloin perheyrityksestä on jo muodostunut perintö, ”sukukalleus”, jota pitää vaalia.

Asiasanat
Tilaa uutiskirjeemme tästä