Uutishuone / Blogit

Omistajuuden eri rooleja

Kirjoittanut Miia Porkkala Hallituksen puheenjohtaja, Aho Group Oy

Julkaistu 23.06.2020

Olin mukana Philip Aminoffin vetämässä Omistajaperheen hyvät käytännöt -työryhmässä. Mietimme paljon omistajuuden eri rooleja ja yhdeksi hyväksi käytännöksi määrittelimme:

3. Omistajaperhe määrittelee omistajuuden eri roolit vastuineen ja mahdollisine palkkioineen. Rooleja ovat esimerkiksi operatiivinen omistaja, hallinnossa vaikuttava omistaja, omistuskäytäntöjen omistaja ja passiivinen omistaja. Omistajaperhe pystyy käsittelemään perheen yksittäisten jäsenten roolimuutosten haasteet.

Olen Aho Groupin toista sukupolvea. Aho Group on suomalainen perheyritys, joka toimii matkailussa ja terveydenhuollossa. Yritysryhmään kuuluvat Rukan ja Pyhän laskettelukeskukset sekä terveyspalveluita tarjoavat Aava, Pikkujätti, Uudenmaan Seniorikodit ja osakkuusyhtiö Docrates.

Isäni Jussin ja äitini Eilan toive oli, että yritykset jaetaan meille viidelle sisarukselle tasan. Ilman tätä vahvaa ja selkeää omistajan tahtoa meillä olisi ehkä ollut riski päätyä yksittäisiä omistajia tai yrityksiä hyödyttäviin ratkaisuihin. Nyt olemme aidosti samassa veneessä soutamassa samaan suuntaan.

Ennen nykyiseen rooliini Aho Groupin hallituksen puheenjohtajaksi siirtymistä tein 30 vuoden uran operatiivisissa tehtävissä Rukalla ja Pyhällä. Kun luovuin yritysten toimitusjohtajuudesta vuonna 2013, ymmärsin tarvitsevani kunnon tauon. 14 vuoden ajan olin antanut tuntureille kaikkeni, ja oli veljeni Villen aika ottaa vetovastuu.

Omistajahallituksen johtaminen on aivan erilaista kuin johtaminen toimitusjohtajana. Toimitusjohtajalla on täysi määräysvalta hänelle kuuluvissa asioissa, ja sitä kautta myös lopullinen vastuu. Toimitusjohtajan työ on haastava ja palkitseva, mutta myös aika yksinäinen.

Vasta kun jätin toimitusjohtajuuden, opin ymmärtämään omistajuuden roolin ja siihen sisältyvän vastuun.

Nykyisessä työssäni saan palkintoni siitä, että onnistumme yhdessä löytämään ratkaisun, johon kaikki pystymme sitoutumaan ja jonka näemme tukevan liiketoimintojamme ja niiden eteen tekevien ihmisten työtä. Yhteisen näkemyksen löytäminen vaatii valtavasti työtä ja yhdessä vietettyjä tunteja, mutta lopputulos on vaivan väärti.

Aikoinaan otimme yhteen hyvinkin räväkästi, mutta nykyään arvostamme toistemme erilaisuutta. Kaikki haluamme parasta yrityksillemme, henkilökunnallemme ja perheillemme.

Olemme sopineet, että jokainen meistä toimii vuorollaan tässä tehtävässä perheyrityssuvun johdossa. Ennen minua tätä työtä teki veljeni Kari Jussi ja sitten siskoni Annakaija.

Nyt mietimme paljon seuraavan sukupolven mukaan tuomista. Meidät viisi on otettu mukaan antamalla paljon vastuuta ja omia kehitysprojekteja. Vasta pitkän operatiivisen työn päätteeksi olemme siirtyneet kohti omistajan roolia sekä ymmärtämässä omistajuuden merkitystä ja vastuuta.

Perheyrityksemme seuraava sukupolvi joutuu mahdollisesti tilanteeseen, jossa he ovat ensin omistajia ja vasta sitten töissä yrityksissä, jos urapolut rakentuvat siihen suuntaan. Meidän tehtävämme on varmistaa, etteivät yritykset ole painolasti vaan elämään iloa ja merkityksellisyyttä tuova asia. Lopulta kolmas sukupolvi rakentaa oman tapansa yhdessä omistamiseen.

Yhteisen näkemyksen löytäminen vaatii valtavasti työtä ja yhdessä vietettyjä tunteja, mutta lopputulos on vaivan väärti.

Asiasanat
Omistajuus Yrittäjyys

Lue myös nämä