Uutishuone / Ajankohtaista

Perheyritysten liitto kannattaa perintö- ja lahjaveron poistoa

Julkaistu 26.09.2024

Perheyritysten liitto on vaatinut perintö- ja lahjaveron poistamista ja sen korvaamista luovutusvoittoverolla jo vuosikymmeniä. Koko verotusjärjestelmää on tarpeen päivittää vastaamaan paremmin nykypäivän tarpeita ja mahdollistamaan kestävää kasvua.  

”Omistuksen siirtäminen sukupolvelta toiselle ei saisi muodostua taloudelliseksi rasitteeksi ilman, että siihen on tosiasiallisesti varaa. Perinnöksi saatu omaisuus ei ole sama kuin rahavarat, ja omaisuutta voi olla hyvinkin vaikeaa, joskus jopa mahdotonta, muuttaa euroiksi – vaikka halua siihen olisikin”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo. Perheyritysten liitosta tulee vahvaa tukea Keskuskauppakamarin vaateille perintö- ja lahjaveron poistamiseksi.  

Taloudellista toimeliaisuutta luovutusvoittoverolla 

Ruotsin kokemukset perintöveron korvaamisesta luovutusvoittoverolla ovat osoittaneet positiivisia vaikutuksia. Pääomat ovat palautuneet tehokkaammin markkinoille, vaurauden pako ulkomaille lakannut ja taloudellinen toimeliaisuus on lisääntynyt. Suomessa sama ratkaisu loisi pitkällä aikavälillä verotuottoja ja vahvistaisi taloutta. Luovutusvoittoverotukseen siirtyminen tasapainottaisi verokertymän muutoksia ajan myötä. 

Vanhala-Harmanen painottaa, että sukupolvenvaihdokset, omistajuuden jatkuvuus ja suomalaisten vaurastumisen edistäminen on nostettava etusijalle. Nykymuodossaan perintö- ja lahjaveron maksavat kokonaisuudessaan keskiluokkaiset perheet, jotka eivät voi hyödyntää verosuunnittelun kaikkia keinoja. Perheyritysten liitto on sitoutunut edistämään kotimaisen omistajuuden jatkuvuutta ja kilpailukykyisen, vastuullisen talouden rakentamista Suomessa. ”Tukemme perintöveron poistamiselle on keskeinen osa tätä tavoitetta”, Vanhala-Harmanen tiivistää.  

Perheyritysten liitto on sitoutunut edistämään kotimaisen omistajuuden jatkuvuutta ja kilpailukykyisen, vastuullisen talouden rakentamista Suomessa.

Minna Vanhala-Harmanen painottaa sujuvien sukupolvenvaihdosten, kotimaisen omistajuuden jatkuvuuden sekä suomalaisten vaurastumisen merkitystä talouden ja koko yhteiskunnan kannalta

Kuva: Jani Laukkanen

Asiasanat