Uutishuone / Ajankohtaista

PL:n eduskuntavaalitavoitteita: Suomalainen omistajuus tulevan hallituksen prioriteetiksi

Kirjoittanut Kari Jussi Aho Omistaja, yrittäjä, Rukakeskus Oy / Pyhätunturi Oy

Julkaistu 03.04.2019

Kevät 2019 on tärkeiden valintojen aikaa. Kansalaiset valitsevat omat edustajansa Arkadianmäelle, minkä pohjalta politiikan päättäjät  muodostavat hallituksen hoitamaan maan asioita.
Kansalaisten huoli on perimmiltään sama kuin poliitikkojen: kuinka kerryttää taloudellista hyvää niin, että sitä riittäisi mahdollisimman monelle ja että hyvinvointivaltion palvelut voitaisiin rahoittaa kestävällä tavalla. Tavoite on hyvä ja nyt tarvitaan keinoja!

Väitän, että suomalaisen kasvollisen omistajuuden ja perheyrittäjyyden vahvistaminen ja kannustaminen olisi tehokas tapa vahvistaa kasvua ja koko yhteiskunnan vaurautta.

Talouden kasvu ja elinvoima tulee yritystoiminnasta. Sen lähtökohdaksi tarvitaan omistajia - ihmisiä ja perheitä, jotka tuovat yritykseen pääomaa, ottavat riskiä ja kantavat vastuuta päätöksistä niin hyvinä kuin vaikein aikoina. Kyse on joukkuepelistä: omistajat tarvitsevat kumppanikseen ammattitaitoisen henkilöstön.

Kun liiketoiminta saadaan yhdessä menestyvään, voivat yritykset maksaa palkkoja, tehdä investointeja, panostaa innovaatioihin, laajentua vientiin ja luoda jälleen lisää työpaikkoja. Ja ennen kaikkea - maksaa veroja, joilla yhteinen hyvinvointi rahoitetaan. Tästä positiivisesta kehästä ja sen taloudellisesta logiikasta pitäisi näin vaalikeväänäkin puhua enemmän!

On myös muistettava, että omistajuus ei koske vain yrittäjiä tai "valmiiksi vauraita". Ilmiö on paljon laajempi: osakesijoittamisen kautta jokainen kansalainen voi ryhtyä omistajaksi. Tämä puolestaan nostaa esille tarpeen taata riittävät taloustaidot kaikille suomalaisille. Kyse on välttämättömistä kansalaistaidoista, joita tulee opettaa peruskoulusta alkaen. 

Verrokkimaiden esimerkit kannustavat panostamaan omistajuuteen. Ruotsi tunnetaan monista kasvollisista omistajista ja suvuista, jotka ovat kehittäneet yrityksiä pitkäjänteisesti ja vaurastuttaneet koko kansantaloutta, mikä puolestaan on mahdollistanut pitkälle kehittyneen osakesäästämisen kulttuurin. Saksan menestyksen taustalla puolestaan on elinvoimainen keskikokoisten yritysten joukko (ns. Mittelstand).

Jatketaan keskustelua tärkeästä aiheesta, joka koskettaa jokaista suomalaista. Luodaan positiivinen talouden kehä, jossa yksilöt, yritykset ja koko yhteiskunta voivat vaurastua rinnakkain!

 

Kari Jussi Aho

Omistaja, yrittäjä

Rukakeskus Oy/Pyhätunturi Oy

Asiasanat
Vaikuta Johtaminen Omistajuus