Uutishuone / Ajankohtaista

Polttimo Oy valittiin vuoden 2019 perheyritykseksi

Julkaistu 16.05.2019

Perheyritysten liiton vuosittaisessa Perheyritystapahtumassa jaettava vuoden perheyritys -palkinto eli Peter Fazer -palkinto on myönnetty tänään Polttimo Oy:lle. Lahtelainen Polttimo on maltaita ja mallastuotteita valmistava perheyritys, joka on perustettu vuonna 1883.

Perustelut palkinnolle ovat seuraavat:

·  Polttimo on taloudellisesti menestyvä yritys

·  Yhtiö on sukupolvenvaihdoksen jälkeen kasvattanut liikevaihtoaan ja lähtenyt rohkeasti kipuamaan uudelle tasolle markkinaosuudessa myös yritysostojen kautta.

·  Merkittävä kasvu ja yritysostot on toteutettu pitäen samalla huolta kannattavuudesta ja tuloksesta.

·   Perheyritystapahtuman teemana on Uudistuva perheyritys, mikä kuvaa hienosti Polttimo Oy:tä ja sitä, miten menestyvää perheyritystä on määrätietoisesti kehitetty uudelle tasolle uuden sukupolven myötä.

Polttimo on perustettu jo vuonna 1883 ja nyt yhtiön johdossa on viides sukupolvi. Polttimon omistajat kaikissa sukupolvissa ovat olleet aktiivisesti mukana kehittämässä perheyhtiötä kansainväliseksi elintarviketeollisuuden yhtiöksi.  Viimeisin sukupolvenvaihdos on toteutettu vuonna 2013, jolloin myös hallituksen puheenjohtajuus siirtyi Harald Relanderilta Pär-Gustaf Relanderille.

 

Yritys on sukupolvenvaihdoksen jälkeen jatkanut kasvuaan ja vuonna 2016 toteutetun yritysoston jälkeen se on Pohjoismaiden suurin ja maailman suurimpien  mallasyhtiöiden joukossa.  Yhtiöiden liikevaihdosta noin 80 % tulee kotimaan ulkopuolelta. Yhtiö on osoittanut selkeää halua ja suurta rohkeutta kasvaa kansainvälisesti.

–      Polttimo on hieno esimerkki pitkäjänteisestä omistamisesta ja yritystoiminnasta suomalaisessa elintarviketeollisuudessa ja toisaalta siitä rohkeudesta, mitä perheyrityksistä löytyy liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen, sanoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen.

 

–      Paljon työtä on vuosien saatossa tehty. Tämä palkinto on tunnustus ennen kaikkea meidän työntekijöillemme sekä toki myös edeltäville sukupolville, Pär-Gustaf Relander toteaa.

 

–      ­Polttimo Oy on aina tähdännyt kasvuun. Tällä alalla orgaaninen kasvu on äärimmäisen hankalaa, joten osa kasvusta on tapahtunut joko yrityskauppojen tai suurten investointien kautta, Relander sanoo.

Vuoden perheyritys valittiin nyt kuudennentoista kerran. Palkinto nostaa esiin perheen merkitystä yrityksen menestyksen vahvistajana. Palkinto jaetaan vuosittain menestyneelle perheyritykselle, jossa toteutuvat Perheyritysten liiton arvot: jatkuvuus, avoimuus, perhekeskeisyys ja luottamus.

 

Palkintoraadissa olivat tänä vuonna Philip Aminoff (puheenjohtaja) Veho Oy Ab, Jan Fazer Fazer Oy, Miia Porkkala Aho Group, George Berner Berner Oy, Timo Pihkala LUT-yliopisto, Auli Hänninen Perheyritysten liitto ja Johanna Vesikallio (sihteeri) Perheyritysten liitto.

Perheyritysten liitto aloitti toimintansa toukokuussa 1997 Family Business Network Finland -nimisenä verkostona. Perustaja Peter Fazer (1934–1998) onnistui kokoamaan eri suunnilla aktivoituneet vahvat omistajasuvut ja -perheet sekä yrittäjäomistajat ja vaikuttajat yhteisen sateenvarjon alle. Valtakunnallinen perheyritysten yhteistyö-, valmennus- ja edunvalvontajärjestö yhdistyksestä tuli 1999 ja nimi suomennettiin Perheyritysten liitoksi. Missioksi kirkastui vastuullisen, kasvollisen, sukupolvelta toiselle jatkuvan omistajuuden edistäminen

Vuonna 2004 ryhdyttiin jakamaan Perheyrityspalkintoa. Vuonna 2012 kunnianosoitus nimettiin Peter Fazer -palkinnoksi, jonka suunnittelijaksi ja toteuttajaksi valittiin kuvanveistäjä Taisto Rauta. Ensimmäinen Peter Fazer -nimeä kantava palkinto jaettiin vuoden 2013 Perheyritystapahtumassa.

Aikaisempina vuosina palkinnon ovat saneet Berner Osakeyhtiö, Leinovalu Oy, Ahlstrom Oyj, Tasowheel Oy, Aho Group Oy, Paulig Oy, Kiilto Family Oy, Harvia Oy, Teknos Oy, Woikoski Oy, Kemppi Group Oy, Broman Group Oy, KWH-yhtymä Oy, Ponsse Oyj ja Kone Oyj.

 

Lisätietoja:

 

Pär-Gustaf Relander

Hallituksen puheenjohtaja, Polttimo Oy

Puh: 050 552 3955

Sähköposti: p.g.relander@polttimo.com

 

Auli Hänninen

Toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto

Puh. 0400 415 230

Sähköposti: auli.hanninen@perheyritys.fi

 

Johanna Vesikallio

Viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö, Perheyritysten liitto

Puh. 040 722 4092

Sähköposti: johanna.vesikallio@perheyritys.fi

Asiasanat
Omistajuus Yrittäjyys