Tapahtumat ja valmennukset / Kalenteri

Kestävää liikejuridiikkaa - Yritysvastuu EU:ssa

16
touko

Aika
ti 16.05.2023
Klo 09:00 - 11:00

Paikka
Castrèn & Snellman

Ilmoittautuminen päättyy
15.05.2023

Hinta
Maksuton

Ilmoittautuminen suljettu

Esittely

Perheyritysten liiton kestävän kehityksen työryhmä järjestää tilaisuuden "Kestävää liikejuridiikkaa - Yritysvastuu EU:ssa " yhteistyössä Perheyritysten liiton kumppanin Castrèn & Snellmanin kanssa. Tule kuulemaan kuinka yritysvastuu muuttuu EU:ssa kovaa vauhtia vapaaehtoisesta yrityskansalaisuudesta lakisääteisiksi vaatimuksiksi ja miten uusi lainsäädäntö valtavirtaistaa yritysvastuuta ja täsmentää, millaista toimintaa ja tiedottamista vastuullinen yritystoiminta merkitsee. Tilaisuus järjestetään hybriditilaisuutena.

Kestävää liikejuridiikkaa -seminaarissamme Castrèn & Snellmanin  asiantuntijat  Anna Kuusniemi-LaineHeidi LummeOona Fromholdt-NymanMarika Sand KirkTiina Orre ja Touko Hakahuhta purkavat tärkeimpiä yritysvastuusäädöksiä ja kertoivat esimerkkejä siitä, miten yritysvastuun oikeudellistuminen näkyy tuomioistuimissa ja markkinointiin puuttumisessa:
 
✔ Tuleva yritysvastuudirektiivi vaatii yrityksiltä asianmukaista huolellisuutta eli due diligence -prosessia ihmisoikeus- ja ympäristöasioissa. ”Asianmukainen huolellisuus” ei tarkoita kertaluonteista dd-tarkastusta yrityskaupan malliin, vaan jatkuvaa omien vaikutusten tunnistamista, ehkäisemistä ja korjaamista.
 
✔ Taksonomia- eli luokitusasetuksen tavoitteena on määrittää EU:n tasolla, mitä toimintoja voidaan pitää ympäristön kannalta kestävinä, jotta sijoittajien on helppoa löytää kestävät sijoituskohteet myös kansainvälisillä markkinoilla. Sijoitustuotteita tarjoavien yritysten on kerrottava tarkasti, mikä niiden tuotteissa täyttää taksonomian vaatimukset ja mikä ei.
 
✔ Yritysvastuudirektiivi, kestävyysraportointidirektiivi ja taksonomia-asetus nostavat esiin yritysten ihmisoikeusvaikutukset. Asianmukainen huolellisuus ihmisoikeuskysymyksissä kannattaakin ottaa osaksi yrityksen päätöksentekoa ja riskienhallintaa.
 
✔ Kestävyysraportointidirektiivi tuo tullessaan uudet eurooppalaiset raportointistandardit. Kaikkien raportointivelvollisten yritysten on kerrottava esimerkiksi johdon osallistumisesta yritysvastuutyöhön ja johdon yritysvastuuosaamisesta.
 
✔ Vastuullisuusväittämät markkinoinnissa tulee muotoilla täsmällisesti ja ne tulee pystyä näyttämään toteen. Markkinoinnissa pitää myös tehdä selväksi, mitä yritys on tehnyt ja mitä se vasta tavoittelee.
 
✔ Tuomioistuimissa kiinnostava kansainvälinen ilmiö ovat strategiset yritysvastuuoikeudenkäynnit, joilla kansalaisjärjestöt pyrkivät vaikuttamaan muun muassa ilmastokysymysten huomioimiseen yritystoiminnassa. Yritystoiminnan vaikutusten huolellinen selvittäminen koko arvoketjussa auttaa hallitsemaan oikeudenkäyntiriskejä.

Kenelle

Yritysvastuusta kiinnostuneille 

Now Gen 

Next Gen 

 

Mitä hyötyä?

  • Kuulet miten lainsäädäntö muuttuu
  • Opit esimerkkien kautta miten kannattaa toimia
  • Ymmärrät, että yritysvastuu voi toimia myös kilpailuetuna

Ohjelma

Klo 9.00

Tilaisuuden avaus

klo 9.00

Yritysvastuusääntelyn kokonaiskuva ja EU:n yritysvastuulaki

Anna Kuusniemi-Laine, osakas, head of sustainability, Castrén & Snellman

Klo 9.20

Taksonomia-asetus: yritysvastuun sateenvarjosäädös

Heidi Lumme, associate, Castrén & Snellman

9.40

Yritysvastuu ja ihmisoikeudet

Oona Fromholdt-Nyman, KM lawyer, Castrén & Snellman

Klo 10.00

Tauko

Klo 10.10

Kestävyysraportointidirektiivi ja eurooppalaiset raportointistandardit

Marika Sand Kirk, senior associate, Castrén & Snellman

Klo 10.30

Vastuullisuusväittämät markkinoinnissa

Hilma-Karoliina Markkanen, counsel, Castrén & Snellman

Klo 10.45

Yritysvastuu tuomioistuinten puntarissa

Touko Hakahuhta, associate, Castrén & Snellman

Klo 11.00

Tilaisuus päättyy

Hinta

Maksuton

Paikka

Castrèn & Snellman
Eteläesplanadi 14, Helsinki

Lisätietoja

Katja Koivunmaa

Toimistovastaava

050 -5661592

Asiasanat