Tietoa meistä

Tietoa meistä

Perheyritysten liitto on suomalaisten perheyritysten ja kasvollisten omistajien vuorovaikutusverkosto, edunvalvontaorganisaatio sekä asiantuntija- ja valmennusjärjestö.

Missiomme on: Rakennamme kestävää suomalaista omistajuutta.
Visiomme on: Luomme hyvän omistamisen käytännöt, joiden avulla perheyritykset uusiutuvat Suomen eduksi.

Perheyritysten liiton arvot

Perheyritysten liitolla on arvot, jotka ovat tärkeä, jokapäiväinen työkalu liiton strategian toteuttamisessa. Niiden tarkoitus on ohjata liiton toimintaa sekä vastata sidosryhmien odotuksiin.

Perheyritysten liitossa arvomme ovat:

1. Luottamus

Perheyritysten liiton jäsenet voivat luottamuksella ja turvallisin mielin jakaa kokemuksiaan perheyrittäjyydestä. Perheyritysten liitto antaa myös luotettavaa tietoa perheyrityksistä. Luottamus on avoimen kokemusten vaihdon perusedellytys.

2. Avoimuus

Avoimuudella tarkoitamme aktiivista ja avointa vuorovaikutusta jäsenten välillä, mutta myös liiton suhdetta toimintaympäristöönsä. Perheyritykset ovat koko kansaa koskettava asia.

3. Perhekeskeisyys

Liitto korostaa perheen arvoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Perheyritysyhteisö koostuu omistajista, perheen jäsenistä, sukulaisista, yrityksen johdosta, henkilöstöstä, yhteistyökumppaneista ja ystävistä.

4. Jatkuvuus

Liitto pyrkii proaktiivisella toiminnallaan pitkäjänteisyyteen ja jatkuvuuteen aivan kuten jäsenyrityksensäkin. Jatkuvuus luo luottamusta myös liiton ulkoisiin sidosryhmiin.

Perheyritysten liiton tarina

Perheyritysten liitto aloitti toimintansa toukokuussa 1997 Family Business Network Finland -nimisenä verkostona. Perustaja oli edesmennyt Peter Fazer, joka onnistui kokoamaan erilaiset vahvat omistajasuvut, -perheet, yrittäjäomistajat ja vaikuttajat yhteisen sateenvarjon alle.

Kun Peter Fazer yllättäen kuoli lokakuussa 1998, liitto menetti voimakkaan keulahahmon.

Ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi nimitetyn, perustajajäseniin lukeutuvan Anders Blomin mukaan perheyritykset saivat alkuaikoina ”taistella jokaisesta millimetristä yhteiskunnan kilparadalla”. Oli haastavaa tarjota nuoren järjestön lausuntoja ja käsityksiä, saada kutsuja ja mandaatti edustukseen eri foorumeilla.

Valtakunnallinen perheyritysten yhteistyö-, valmennus- ja edunvalvontajärjestö yhdistyksestä tuli vuonna 1999 ja nimi suomennettiin Perheyritysten liitoksi. Perheyritysten liitto ry:n missioksi kirkastui vastuullisen, kasvollisen omistajuuden edistäminen. Syksyllä 2010 liittoa lähti toimitusjohtajana luotsaamaan pääministerinä seitsemän vuotta toiminut Matti Vanhanen. Marraskuussa 2014 Vanhanen ilmotti lähtevänsä tavoittelemaan kansanedustajan paikkaa seuraavissa eduskuntavaaleissa ja helmikuussa 2015 toimitusjohtajaksi nimitettiin valtiotieteen tohtori Leena Mörttinen. Marraskuusta 2017 lähtien liiton toimitusjohtajana on toiminut Auli Hänninen.

Omistajanäkökulma on ollut vuosikymmeniä yhteiskunnallisella asialistalla, mutta taustalla. Viime vuosisataa leimanneen suuren sosialistisen kokeilun päättyminen antoi omistajuudelle uuden aseman. Uudella vuosituhannella se on tärkeimpiä yhteiskunnallis-taloudellisia kilpailutekijöitä, joka yhdistyy osaamiseen ja kestäviin arvoihin.

Perheyritysten liitto on ollut alusta alkaen innovatiivinen ja erilainen elinkeinoelämän järjestö, jonka jäsenyritykset kuuluvat moniin järjestöihin sekä alueellisiin ja kansainvälisiin organisaatioihin. Sen asema järjestökentällä on vuosien varrella vahvistunut ja täsmentynyt: liitto ei ole työmarkkinajärjestö, mutta se on vaikuttamassa perheyritysten ja palkansaajien keskusjärjestöjen väliseen vuoropuheluun. Myös elinkeinoelämän järjestöjen välistä keskusteluyhteyttä on pyritty vahvistamaan. Keväällä 2014 julkaistiin ensimmäinen elinkeinoelämän järjestöjen (PL, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari) elikeinoelämän kannanotto. 

Perheyritysten liiton puheenjohtajat:

1997-1998 Peter Fazer Karl Fazer Oy Ab

1999 Krister Ahlström Ahlström Oy

2000-2002 Klaus Sohlberg G.W. Sohlberg Oy Ab

2003-2005 Marjo Miettinen Ensto Oy

2006-2008 Janne Timonen Machinery Group Oy

2009-2011 Anne Berner Vallila Interior Oy

2012-2014 Pekka Laitinen Varova Oy

2015-2017 Heikki Kovanen Kovanen Capital Oy

2018- Philip Aminoff Veho Oy Ab

Mikä ihmeen Perheyritysten liitto?

449

Jäsenyritystä
 

173 000

Henkilöstön määrä jäsenyrityksissä

35,4 mrd €

Yhteenlaskettu liikevaihto

Tutustu jäsenyrityksiin

Usein kysyttyä

Miten liityn jäseneksi ?

Mitä jäsenyys maksaa ja miten jäsenmaksut määräytyvät?

Katso kaikki kysymykset ja vastaukset ›

Tilaa uutiskirjeemme tästä