Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

Hallitustyö – sparrausta ja valvontaa

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 12.08.2018

Sanna Suvanto-Harsaae jakoi Next Level Afterworkissa kokemuksiaan hallitustyöstä. Illan aikana perheyrityksen omistajat saivat monta konkreettista vinkkiä, miten hallitus voi parhaalla mahdollisella tavalla edistää perheyrityksen menestystä.

Sanna Suvanto-Harsaae on tehnyt hallitustyötä yli 15 vuotta ja hänellä on kokemusta hallituksen jäsenyydestä tai puheenjohtajuudesta yli 20 yrityksessä useammassa maassa. Hän on mm. Paulig Groupin ja Broman Groupin hallituksessa mukana.

-       Tykkään tehdä töitä yrityksissä, joissa on selvät omistajat, kuten perhe, valtio tai pääomasijoittaja. Omistuspohja määrää enemmän yrityksen toimintatapaa kuin toimiala.

Sannan mukaan hallituksen tärkeimmät tehtävät on varmistaa, että

1.     Yrityksellä on oikea johto, ei vain toimitusjohtaja. Hallituksen puheenjohtajan tai hallituksen jäsenten on hyvä haastatella myös johtoryhmän jäsenet.

2.     Strategia on paikallaan. Johto omistaa strategian, mutta hallitus laittaa tolpat kentälle osoittaen pelikentän rajat.

3.     Riskienhallinta on kunnossa. Omistajien rahoja on käytettävä oikealla tavalla oikeassa paikassa, jotta omistajat saavat parhaimman tuoton omistukselleen.

Hallitustyössä vaikein asia on toimitusjohtajan erottaminen.

-       En ole koskaan ollut tilanteessa, jossa toimitusjohtaja olisi irtisanottu liian aikaisin. Toimitusjohtajalle pitää asettaa selkeät tavoitteet. Rakastan numeroita. Ne eivät koskaan valehtele. Vaikeinta on irtisanoa toimitusjohtaja, joka toimii yrityksen arvojen mukaan, mutta ei saavuta tulosta.

Sanna kannusti perheyrityksiä ottamaan vähintään kaksi ulkopuolista hallituksen jäsentä.

-       Yksi pelle ei sirkusta tee. Tärkeintä on tietää, mitä osaamista haetaan: mitä yritys tarvitsee. Hakemisessa kannattaa käyttää ulkopuolista apua ja haastatella useampia kandidaatteja.

Sannan mielestä hallituksen jäseniä pitää hyödyntää sparraajina myös hallituksen kokousten ulkopuolella.

-       Puheenjohtajana puhun joidenkin toimitusjohtajien kanssa viikoittain. Hallituksen jäsenet voivat sparrata johtoryhmän jäseniä, mutta päätökset tehdään hallituksen kokouksessa.

 

Haluatko saada uusia näkökulmia ja ideoita perheyrityksesi hallitustyöhön?

Ilmoittaudu Lisäarvoa hallitustyöstä -valmennukseen 17.-18.1.2019! Puhujina mm. Vehon Philip Aminoff ja Oras Investin Annika Paasikivi.

Asiasanat
Opi Hallitustyö