Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

Osaatko omistaa?

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 11.08.2017

Omistajien osaaminen mitataan omistaja-arvon kasvuna. Miten perheyrityksen omistajat luovat omistaja-arvoa?

Helsingin Sanomissa Via Groupin johtamisen konsultti Tero J. Kauppinen totesi, että ”Omistajien tyytyväisyys ja omistaja-arvo ovat seuraus siitä, että asiakkaat on hoidettu hyvin ja henkilöstö pystyy hoitamaan asiakkaat paremmin kuin kilpailijat.”

Tämä on totuus, jonka perheyritysten omistajat ovat tienneet jo kauan. Perheyrityksille tärkeimmät sidosryhmät ovat henkilöstö ja asiakkaat. Henkilöstön arvostaminen ja hyvinvointi sekä asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen ovat osa perheyritysten menestystä. Gustav Paulig sanoi aikoinaan: ”Sinä päivänä, kun laadusta aletaan tinkiä, voidaan tehtaan portit sulkea.”

Omistajilla pitää olla selkeä, yhteinen ymmärrys, miten yritys tuottaa arvoa omistajilleen. Tämän lisäksi omistajien pitää myös luoda omistamiselleen visio: millaisen yrityksen haluamme omistaa 20 vuoden päästä? Omistajien tavoitteet ja arvomaailma vaikuttavat vision muodostamiseen. Yksi pitkäikäisten perheyritysten salaisuus on niiden vahva ja innostava visio.

Millaista sitten on hyvä omistajuus käytännössä? Paasikivien omistaman Oras Investin vuosikatsauksessa määritellään, että hyvä omistajuus edellyttää avointa ja rehellistä otetta, työn kunnioittamista ja reilua peliä. Omistajuuteen liittyvä vastuu on suurempi kuin sen suomat etuoikeudet.

Perheyrityksissä omistajien välinen vuorovaikutus ja yhteistyö ovat ensiarvoisen tärkeää. Perheyrityksissä on erilaisia omistajarooleja ja rooleihin liittyy erilaisia tehtäviä, jotka vaativat erilaista osaamista.

Asiasanat
Omistajuus