Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

Perheyrityksestä voi luopua eri tavoin

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 07.10.2018

Yalen professori Jeffrey Sonnenfeld tunnisti kirjassaan ”The Hero’s Farewell: What Happens When CEOs Retire” toimitusjohtajan neljä luopumistyyliä: monarkki, kenraali, suurlähettiläs ja kuvernööri. Nämä kaikki tyylit löytyvät myös perheyritysten omistaja-toimitusjohtajista.

Monarkki luopuu vain pakotettuna. Kenraali haluaa vallan takaisin itselleen luopumisen jälkeenkin. Suurlähettiläs ymmärtää väistyä, mutta hän säilyttää yhteyden yritykseen ja toimii esim. seuraajan mentorina. Kuvernööri väistyy ajan koittaessa ja etsii uusia innostuksen lähteitä.

Luopumisen taito mittaa menestyksen

Perheyrityksen omistaja-toimitusjohtaja on voinut tehdä menestyksekkään työn yrityksen johdossa, mutta hänen todellinen menestymisensä mitataan luopumisen taidossa.

Perheyrityksen arvokkaaseen luopumiseen liittyy arvokas suhtautuminen seuraajaan. Luopuja antaa seuraajalleen aidosti tilaa toimia. Hän on käytettävissä ja seuraajan tukena tämän sitä tarvitessa. Hän voi myös esittää kriittisiä kysymyksiä, jotka auttavat seuraajaa päätymään oikeisiin ratkaisuihin.

Onko perheyrityksen omistaminen elämää suurempaa?

Arvokkaasti luopuva käyttäytyy kuin suurlähettiläs tai kuvernööri. Heidän identiteettinsä ja itsetuntonsa eivät ole yrityksestä riippuvaisia. Perheyritys ei ole heidän minänsä jatke, vaan he tuntevat itsensä arvokkaiksi myös ilman yhteyttä perheyritykseen.

Monarkki ja kenraali sitä vastoin uskovat, että perheyritys ei menesty ilman heitä. Heille perheyrityksen omistamisesta ja johtamisesta on tullut elämää suurempaa. Sen jälkeen on vain tyhjyyttä.

Luopujan uusia rooleja

Yhden aikakauden loppu on kuitenkin samalla myös uuden aikakauden alku. Perheyrityksestä luopuminen vapauttaa aikaa mm. perheelle ja lapsenlapsille, uusille harrastuksille, erilaisille projekteille ja hyväntekeväisyydelle.

Perheyrityksen omistaminen ja johtaminen on ehkä vain yksi askel elämän tikapuilla. Yrittäjähenkiset kuvernöörit perustavat vielä uusia yrityksiä tai toimivat sijoittajina ja neuvonantajina muiden yrityksissä. Heidän viisauttaan ja elämänkokemustaan voidaan hyödyntää monella eri tavalla monissa eri yhteyksissä.

Asiasanat
Sukupolvenvaihdos