Uutishuone / Blogit

Kvanttimurros tuo mukanaan ainutlaatuisia mahdollisuuksia

Kirjoittanut Lauri Stadigh Partner, DevCo

Julkaistu 19.06.2023

Kvanttitietokoneet tulevat tulevaisuudessa mullistamaan jopa kokonaisia toimialoja. Niiden suuren laskentatehon avulla voidaan ratkaista ongelmia, joita on mahdotonta ratkaista klassisilla tietokoneilla. On tapahtumassa valtava teknologinen harppaus. Tällaiset transformatiiviset muutokset tuovat mukanaan ainutlaatuisia mahdollisuuksia yrityksille, joilla on kykyä ja rohkeutta tarttua niihin. 

Suomessa kvanttimurrokseen on tartuttu. Kvanttiteknologian parissa työskentelee Suomessa parisenkymmentä yritystä, joista yksi on Helsingin Pitäjänmäessä lähelle absoluuttista nollapistettä kylmeneviä jäähdyttimiä valmistava Bluefors. Blueforsin valmistamia jäähdyttimiä käytetään kvanttitietokoneiden kehityksessä sekä perustutkimuksessa. Yhtiön juuret ovat Aalto yliopiston kylmälaboratoriossa syntyneessä innovaatiossa, joka on kaupallistettu onnistuneesti. Bluefors on nelinkertaistanut työntekijämääränsä orgaanisesti 400:aan viime vuosien aikana ja lähes tuplasi kokonsa tekemällä merkittävän yritysoston hiljattain Yhdysvalloissa. Yhtiö on tällä hetkellä kiistaton markkinajohtaja omassa segmentissään ja sillä on kriittinen rooli koko globaalissa kvanttiteknologian kehityksessä. 

Kvanttiteknologia on vielä varhaisessa vaiheessa. Täyden skaalan kaupallista laajuutta saadaan vielä odottaa jonkin aikaa, mutta jo nyt sektorille investoidaan sen strategisuuden vuoksi merkittäviä määriä, erityisesti Yhdysvalloissa, joka on myös Blueforsin päämarkkina. Edistyneimmät kvanttitietokoneiden kehittäjät (kuten IBM) ovat julkaisseet tiekarttoja, joissa kaupallisen laajuuden kvanttitietokoneita voisi olla 5–10 vuoden päästä.  

Kun päästään siihen vaiheeseen, että kvanttitietokoneita on kaupallisessa laajuudessa, Bluefors ja muut Suomessa kvanttiteknologian parissa työskentelevät yritykset ovat hyvissä asemissa. Juuri tällaisia yrityksiä Suomi tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa – rohkeita, kasvuhakuisia ja visionäärisiä yhtiöitä, jotka ovat valmiita suurinkin liikkeisiin globaalin markkina-aseman saavuttamiseksi kasvavilla markkinoilla. 

Perustimme DevCo Partnersin 2014 luodaksemme joustavan ja pitkäjänteisen mallin, jolla voimme tukea kasvuhakuisia keskisuuria yrityksiä merkittävissä kansainvälisissä läpimurroissa. Blueforsin kehityskumppanina ja merkittävänä omistajana olemme toimineet vuodesta 2021.  

 

Lauri Stadigh 

Hallituksen varapuheenjohtaja, Bluefors Oy 

Perustajaosakas, DevCo Partners Oy 

 

Asiasanat