Uutishuone / Blogit

Perheyrittäjän terveiset päättäjille: Koronasulku on kohdellut epäreilusti liikuntakeskuksia

Kirjoittanut Taru Vähätalo

toimitusjohtaja, GOGO liikuntakeskus

Julkaistu 27.01.2022

Haluaisin jakaa ajatuksiani korona-ajasta täältä liikuntakeskuksen toimitusjohtajan ja omistajan näkökulmasta. GOGO Liikuntakeskus on tamperelainen perheyritys, joka täytti hiljattain 30 vuotta - samaan aikaan kun pandemia-aalto vyöryi sekoittamaan arkemme.

GOGOlla on kolme täyden palvelun liikuntakeskusta ja toisena tuotteena 13 GOGO Express kuntosalia, jotka ovat palveluista riisuttuja, isoja hyvin varusteltuja kuntosaleja, joissa on myös henkilökunta aina paikalla. Henkilökuntaa meillä on noin sata ja liikevaihtoa teemme noin yhdeksän miljoonaa euroa. Vakituisia jäseniä yli 30 000. 

Liikunta-ala on ollut aina suurin intohimoni. On ollut hienoa tarjota asiakkaille parhaita liikuntapalveluita, sopivia laitteita ja ryhmiä, huomioida asiakkaita ja auttaa heitä löytämään liikunnallinen elämäntapa ja näin saada lisää jaksamista, sosiaalisia kontakteja ja parempaa elämänlaatua. Asiakkaat, henkilökunta ja yhteistyökumppanit tällä alalla ovat pääsääntöisesti energisiä, reippaita ja sosiaalisia. Osa asiakkaistamme ja henkilökunnasta onkin ollut nyt jo yli 30 vuotta mukana GOGOn toiminnassa. 

Mutta sitten maaliskuussa 2020 pandemia räjähti silmillemme. Sekavin tuntein toimimme parhaan kykymme mukaan. Salit pidettiin auki, mutta jopa valtion johdolta tuli uutisissa viestiä, että nyt ei pidä lähteä kuntosalille, vaikka se olisikin avoinna. Oli päiviä, että salilla oli vähemmän asiakkaita kuin henkilökuntaa. Sain tuolloin jatkuvasti ristiriitaisia viestejä, milloin asiantuntijoilta, milloin asiakkailta ja henkilökunnalta. Joidenkin mielestä tilat olisi pitänyt ehdottomasti sulkea, toiset kiittelivät, että GOGO ei sulkenut salejasn, vaan asiakkailla on mahdollisuus huolehtia kunnostaan ja näin myös hyvinvoinnistaan. Teimme kaikki mahdolliset toimenpiteet pitääksemme tilat terveysturvallisina. Tiedotimme myös ajantasaisesti asiakkaitamme sekä henkilökuntaa alati vaihtuvista käytännöistä, suosituksista ja säännöksistä.  

Kun asiakasmääriä rajoitettiin voimakkaasti, moni asiakas lopetti tai tauotti sopimuksiaan. Neuvottelimme vuokraisäntien ja muiden kumppaneiden kanssa alennuksista, mutta vain harvat näistä neuvotteluista toivatt meille toivottua helpotusta. Ryhmäliikunnnan ohjaajat olivat osittain lomautettuina, kokoaikaisen henkilökunnnan kanssa teimme monenlaisia remontteja ja siivouksia. Business Finland myönsi meille kehitystukea, jolla suunnittelimme digitaalisen suoratoisto- ja treenipankkipalvelun, jotta asiakkailla olisi mahdollisuus jatkaa GOGOn ohjaajien kanssa kuntoilua kotoa käsin.  

Haastavasta tilanteesta huolimatta olimme koko ajan toiveikkaita, että pian korona-epidemia on ohi ja palaamme normaaliin tilanteeseen entistä vahvempana. GOGO Liikuntakeskuksen historian suurin investointi oli jo päätetty. Olimme ostaneet oman tontin, jonne rakentaisimme liikuntakeskukselle oman kiinteistön ja tuoda uusimmat ideat ja teknologiset ratkaisut maailmalta asiakkaillemme. Saimme uuden liikuntakeskuksen avattua aikataulussa, mutta vain muutaman päivän kuluttua tuli täyssulku. 

 Sydäntä särki, kun tilat olivat tyhjillään. Meidän 16:sta keskuksesta 14 oli täysin suljettuina. 

Miksi kansanterveydelle tärkeä kuntosaliharjoittelu on nyt leimattu terveydelle vaaralliseksi ympäristöksi? Miten se voi olla mahdollista? Hyväkuntoiset, sosiaalisia suhteita ylläpitävät ja terveydestään huolehtivat ihmiset sairastavat vähemmän ja toipuvat tartuntataudista nopeammin.  
 
Olen huolissani erityisesti niistä asiakkaistamme, jotka ovat olleet poissa säännöllisen harjoittelun parista nyt jo pian kaksi vuotta. Varsikin vanhempien ihmisten toimintakyky heikkenee nopeasti. Liikunnan tuomat lukuisat terveysvaikutukset eivät säily mielikuvaharjoittelulla vaan niitä pitää ylläpitää. 

 

______________________

Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen, joka velvoittaa sulkemaan tiettyjä asiakas- ja toimitiloja enintään kahden viikon ajaksi. Nykyinen liikunta- ja virkistystilojen käytön sulkeva päätös on Uudellamaalla voimassa tällä hetkellä 7.2.2022 asti ja sisätilojen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kieltävä päätös 31.1.2022 asti. Pirkanmaalla sulkupäätös on voimassa 4.2. asti.

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä päätyi tiistaina 25.1. tilannearvion pohjalta suosittelemaan Etelä-Suomen aluehallintovirastolle rajoitusten lieventämistä 1.2.2022 alkaen. Ryhmän näkemys huomioidaan, kun rajoituskokonaisuutta käsitellään laajemmassa, koko sairaanhoitopiirin alueen kattavassa ryhmässä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston alustavan arvion mukaan uusia rajoituspäätöksiä Uudellemaalle tehtäisiin maanantaina 31.1.2022 Lähde: avi.fi

 

GOGO:n toimitusjohtaja Taru Vähätalo:

– Minua arveluttaa, miten käy liikunta-alan vetovoimalle. Saammeko pidettyä henkilökuntamme ja palautuvatko asiakasmäärät ennalleen. Kannattaako edelleen investoida ja kehittää toimintaa, vai jatkuuko rajoitukset ja pelottelu ja alan alaspainaminen vielä pitkään?

GOGO Liikuntakeskus

perustettu: Esimmäinen GOGO liikuntakeskus avattiin vuonna 1990 Tampereella. Perustajasiskoksilla Tarulla ja Päivillä  oli missiona tarjota maan liikuttavampia elämyksiä. Nyt liikkunan riemu jatkuu uuden sukupolven vahvistaessa toimintaa. Perheyritys. GOGO Liikuntakeskus sekkä GOGO Express saleja 13 Espoossa, Tampereella, Pirkkalassa, Jyväskylässä, Lahdessa, Turussa ja Porissa

 

Tutustu ja lue lisää:  gogo.fi

Asiasanat