Uutishuone / Blogit

Matka tuntemattomaan - Terveisiä FBN NxG International Summitista!

Kirjoittanut Emma Martela

Next toiminnasta vastaava tapahtumakoordinaattori

Julkaistu 05.06.2024

Saavuin Haagiin aurinkoisena torstaiaamuna, lennolleni sattui toinenkin Next. Kummatkin olemme FBN-tapahtumissa ensikertalaisia, joten luonnollisesti olemme hieman stressaantuneita asuvalinnoistamme viimeisen illan Masquerade-illalliselle. Tässä kohtaa on kai hankalaa vielä vaihtaa outfittia? 

Viimeisten 16 vuoden aikana NxG:n International Summit on tuonut osallistujat paikkoihin, joihin he eivät uskoneet koskaan pääsevänsä maantieteellisesti, emotionaalisesti ja henkisesti. Summitin tavoitteena on tarjota inspiroiva ja huipputason perheyritystapaaminen. Tapahtumassa on vuosi vuodelta mielenkiintoisemmat puhujat ja perheyritys caset kuultavana, sekä verkostoituminen tapahtuu kuin itsestään. NxG International Summit on suunnattu globaalisti kaikille perheyritysten jatkajasukupolven edustajille.  
 

 

   

NxG International Summitin teemana oli Owning the Unknown. 

NxG Summit alkoi osaltamme pyöräilyllä rannalle, jossa meidät toivotettiin tervetulleiksi tutustumisen ja BBQ-illallisen siivittämänä. Osa porukasta oli tullut paikalle jo aikaisemmin Learning Journey -kokonaisuutta varten. Learning Journeyt ovat syväsukelluksia paikallisiin perheyrtiyksiin ja tiettyä toimialaa koskevia kokonaisuuksia. Tänä vuonna valittavissa oli kolme kokonaisuutta, joista yksi käsitteli kestävää asumista, toinen merenkulun haasteita, ja kolmas maatalouden innovaatioita. Muutamat meistä Summitin suomalaisista osallistujista oli mukana Learning Journey:llä. He olivat jo hyvin tutustuneet muihin Summitin kansainvälisiin osallistujiin, joten torstain tiimiaktiviteetit sujuivat jo kuin tanssi! Pelkkään Summittiin osallistuvat, eli torstaina paikan päälle saapuneet otettiin avosylin mukaan mm. köydenvedolla, olkirakennelman tekemisellä, sekä Jenga tornin huojuttamisella.  

 

Tiimihenki muodostuu mm. taistelemalla ja hiekkaan heittäytymällä. 

Perjantaina oli vuorossa ensimmäinen seminaaripäivä. Ensimmäistä kertaa FBN NxG International Summitin yhtenä teemana nähtiin ja kuultiin diversiteetti, joten osallistuin myös yhteen diversiteettiteemaiseen sessioon. Tässä sessiossa puhujat kertoivat omat tarinansa epätasa-arvoisesta kohtelusta ja elämästään vähemmistöön kuuluvina henkilöinä. Oli silmiä avaavaa kuulla, miten tabut vaikuttavat globaalisti ihmisten arkeen, ja miten avarakatseisenakin henkilönä omaa aina joitakin, kevyitäkin, ennakkoluuloja.  

 

Tutustuessani muihin osallistujiin Summitissa, kävi ilmi, että suurin osa heistäkin oli ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistuvia henkilöitä. Toki eräitä nimeltä mainitsemattomia kokeneita konkareitakin mahtui mukaan, mutta ilolla huomasin, että NxG International Summit on erinomainen paikka tutustua FBN:n toimintaan ja kansainvälisesti muihin Nexteihin – ei siis tarvitse mennessään tuntea vielä ketään. 

 

Seminaarissa erinomaisen otteen avoimeen ja luottamukselliseen keskusteluun sai, kun puhuttiin vastuullisesta omistajuudesta perheyrityksenkin yli. Ryhmäkeskusteluissa pureuduttiin perheyrityksen keskeisiin haasteisiin, sekä siihen, miten Next Gen voi omalla toiminnallaan kehittää perheyrityksensä suuntaa paremmaksi. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla, miten muissa maissa käsitellään sukupolvenvaihdokseen, sekä jatkajapolven aktivointiin liittyviä kysymyksiä.  

 

 

Seminaaritunnelmia Maduroamista. Session teemana oli "Being a responsible owner beyond the family firms".

Perjantain seminaaripäivän yksi kruunuista, kirjaimellisesti, oli paikalle saatu Hollannin kuningatar Máxima. Kuvasta saatat bongata myös suomalaisen Nextin!  

 

Kuningatar Máxima ja hänen vasemmalla puolellaan Isabelle Swinkles, FBNed:n Next-puheenjohtaja. 

Lauantain seminaaripäivään kuului niin ikään mielenkiintoisia keskusteluhetkiä, sekä inspiroivia puheenvuoroja. Lauteille saimme myös suomalaista sisua, kun jäsenemme Iiro Kankaansyrjä jakoi oman tarinansa perheyrityksen jatkajuudesta. Iiron tarinassa erityisen mielenkiintoista on se, miten jatkajasukupolven edustaja voi tuoreena vastuunkanajana luoda oman polkunsa perheyrityksessä, ja sitä kautta innovoida jotain täysin uutta, jopa toimialan totuttua normia ravistelevaa.  

 

Iiro Kankaansyrjä kertomassa omaa intrapreneurship-tarinaansa. Tiesitkö, että Iiro voitti FBN Lombard Odier NxG Award:n Intrapreneurship Category:ssa vuonna 2023? 

Lauantain antoisan seminaaripäivän jälkeen meidät kuljetettiin hotellilta lyhyen matkan päähän Louwman Museoon, joka on historiallisten autojen, linja-autojen ja moottoripyörien museo Haagissa. Iltaa koristi glitter, ja kasvoja koristivat erilaiset silmikot ja naamarit – seminaarimatkan päättävän illallisen teema oli nimittäin Masquerade-gaala. Kuvassa Haagista löytyneitä Perheyritysten liiton jäseniä - huhu kertoo, että yksi asuista oli myös tehnyt eräänlaisen sukupolvenvaihdoksen, ja oli nyt jo toista kertaa FBN tapahtumassa käytössä.  

Seminaarimatka sisälsi paljon mielenkiintoista asiaa ja paljon naurua. Uskallan myös muiden puolesta luvata, että reissu oli erittäin antoisa. Kuulin myös useasti innostunutta puhetta siitä, kuinka mielenkiintoisia ihmisiä Nextit olivatkaan tavanneet, ja kuinka ainutlaatuinen tilaisuus oli kyseessä. Palatessamme Suomeen, haastattelin hieman kanssaosallistujia, suosittelisivatko tapahtumaa jollekin toiselle. Vastaus tuli nopeasti ja itsevarmasti: ehdottomasti! 

Voiko siis pitkien seminaaripäivien ja matkustuksen uuvuttamana palata heti seuraavana päivänä entistä inspiroituneempana ja energisempänä takaisin työn touhuun? Minun kokemukseni on, että kyllä ehdottomasti voi, itsekin tästä hieman hämmästyin. Erityinen kiitos matkaseurasta kaikille meidän Nexteillemme. Voin vakuuttaa, että vanhemmat voivat olla jatkajapolvestaan ylpeitä!  

 

Meidän mahtavaa suomalaista edustusta. 

Nextit ja Hollannin kuningatar Máxima. 

Asiasanat