Uutishuone / Blogit

Milloin mahtaa olla seuraavan gaalan aika?

Julkaistu 31.03.2017

Perjantaina 24.3. kokoonnuttiin aamupäiväksi Töölön Korjaamolle juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea ja 20-vuotiasta Perheyritysten liittoa. Iltapäivällä oli aikaa miettiä ja sisäistää päivän aikana teemaa; ”seuraavan sukupolven Suomea rakennetaan nyt”. Näin ollen fokus oli vahvasti jatkajapolvessa. Illalla jatkettiin keskusteluja ja juhlistettiin liittoa Vanhalla Ylioppilastalolla gaalan merkeissä.

Aikaisemmista vuosista poiketen tänä vuonna ei jännitetty päivän loppuun asti Vuoden Perheyritystä, vaan liiton puheenjohtajan Heikki Kovasen avaussanojen jälkeen jaettiin Peter Fazer -palkinto. Palkintoraati totesi, että jatkajapolvi on onnistunut ja onnitteli Ponssea Vuoden 2017 Perheyrityksenä.

Seuraavaksi oli Koneen jatkajapolven Jussi Herlinin vuoro astua lavalle. Herlin pohjusti Koneen uutta strategiaa muistuttamalla, että ainakin Diogo Ribeiro ymmärsi maailmantietämyksemme rajallisuuden jo 1500-luvulla ja jätti karttaansa myös tyhjää tilaa. Meidän on hyväksyttävä ettemme voi tietää kaikkea nopeammin kuin koskaan muuttuvassa maailmassa ja jätettävä strategiassamme riittävästi muuttumistilaa.

Sara Lindeman kertoi huikean tarinan yli satavuotiaan Oy Lindeman Ab:n muuttumisesta kalaverkkoja valmistavasta yhtiöstä kestävän kehityksen edelläkulkijaksi ELMO-hankkeen (Eliminating Mosquito-borne Deceases) myötä. Tämä on loistava esimerkki meille kaikille siitä, miten yrityksen nykyistä osaamista voidaan hyödyntää jatkajapolven intressien mukaisesti aivan toisella alalla. Lindeman vahvisti myös, miten uusi suunta on vienyt seuraavan sukupolven kiinnostuksen yritystä kohtaan aivan uudelle tasolle.

Jatkajapolvesta kuulimme tiukkaa tutkimustietoa Juho Rahkoselta, joka selvitti minkälainen uusi sukupolvi on Suomeen kasvamassa. Yleisesti Rahkonen totesi, että Suomeen on kasvamassa kunnollisten nuorten sukupolvi, jolla on entistä paremmat sosiaaliset valmiudet ja ennakkoluuloton suhtautuminen maailmaan. Sukupolvien välistä kuilua on jo muinaisaikoina kuuluisasti kuvattu sanoilla Our youth now love luxury. They have bad manners, contempt for authority; they show disrespect for their elders and love chatter in place of exercise [alkuperää ei varmuudella tiedetä]. Kuitenkin 75 % jatkajapolven edustajista uskoo, että vanhempi sukupolvi luottavaa heidän kykyihinsä. Ehkäpä sukupolvien välinen kuilu on vihdoin kaventumassa?

Illalla tosiaankin vietettiin hyväntekeväisyysgaalaa kulttuurihistoriallisessa yli 140 vuotiaassa Vanhassa Ylioppiastalossa. Upeat tilat pääsivät oikeuksiinsa, kun henkeäsalpaava sali täyttyi noin 250 juhlavasti pukeutuneesta perheyrittäjästä. Illan avasi jälleen liiton puheenjohtaja Heikki Kovanen musikaalisella esiintymisellään. Loistava tunnelma jatkui läpi illallisen Sam Huberin, Ronya Gullichsenin ja Anni Saikun esitysten tahdittamana, jonka jälkeen tanssilattialla oli tilasta pulaa. Ei voi kun miettiä, milloin on seuraavan gaalan aika?

Casimir Berner

Asiasanat