Uutishuone / Blogit

Osaavat omistajat ovat tärkeä osa menestyvää bisnestä

Kirjoittanut Anne Ekberg Vice President, Brand, CSR and Communication, Fiblon Oy

Julkaistu 16.11.2020

Mottoni on oppia ikä kaikki ja tätä olen iloisesti noudattanut koko työikäni. Viimeisin tunnustus on Perheyritysten liiton syysseminaarissa saamani Osaava Omistaja -diplomi. Olen siitä hurjan ylpeä!

Omistajuus on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen suosittu teema muutenkin ja aiheena yhteiskunnan kannalta mitä tärkein ja perustavanlaatuisin. Oman lisänsä aiheeseen tuo perheyrityksen näkökulma.

Perheyritysten liiton valmennuksiin minut ohjasi toimitusjohtajamme Pekka Ekberg, joka vuonna 2016 kannusti minua osallistumaan liiton järjestämään Strategisen johtamisen valmennukseen. Hän oli itse käynyt valmennuksen ja piti sitä hyödyllisenä sekä itselleen että yrityksellemme. Hän oli myös ensimmäisiä Osaava omistaja -diplomin saajia vuonna 2019. Yrityksessämme on niitä nyt siis kaksi!

Strategisen johtamisen valmennus sai liitossa pian jatkoksi kakkososan ja toimitusjohtajamme suoritettua sen, hän kannusti myös minua osallistumaan. HHJ koulutuksen ja tutkinnon suoritin jo vuonna 2010.

Osaava Omistaja -diplomi sisältää kummatkin Strategisen johtamisen valmennukset (1 ja 2), Omistamisen taidon sekä HHJ-koulutuksen. Omistamisen taito -valmennus oli kiinnostanut minua jo aikaisemmin, mutta aikataulujen sopivuus muodostui pari kertaa esteeksi. Vihdoinkin tänä vuonna 2020 oli mahdollisuus osallistua tähän valmennukseen, joka tuli täydelliseen tarpeeseen ja oli minulle koko valmennuskokonaisuudessa kakun kirsikka.

Fiblonilla osaaminen on aina ollut merkittävässä roolissa. Osaamista pitää jatkuvasti kehittää ja meidän mielestämme yritys on yhtä osaava kuin sen henkilökunnan osaaminen on. Kannustamme henkilökuntaamme kehittämään osaamistaan eri tavoilla. Yksi arvoistamme on työn ilo ja sen kokeminen vaatii myös hyvää osaamista. Jotta voi kokea työnsä merkitykselliseksi, pitää siihen olla riittävä osaaminen.  Osaamisellamme pystymme myös antamaan asiakkaillemme lisää arvoa. Niinpä osaaminen on myös olennainen osa asiakkaiden tyytyväisyyttä. Puhumattakaan kannattavuudesta. Asiakkaille on osattava tuottaa sellaista lisäarvoa, josta he ovat valmiita maksamaan. Lisäarvon tuottamiseen tarvitaan ennen kaikkea ymmärrystä ja osaamista.

Olisi tekopyhää vaatia henkilökunnalta jatkuvaa osaamisen kehittämistä, jos johto ei toimisi esimerkkinä. Siksi pidämme tärkeänä, että johto tekee edessä sitä, mitä toivoo muiden tekevän perässä. Osaamisen kehittäminen on monimuotoista ja sitä voi tehdä todella monella eri tavoin. Yksi tapa on kouluttautua.

Perheyritysten liitto tarjoaa todella mielenkiintoista valmennusta juuri perheyritysten tarpeeseen. Tietoa ja asiantuntijuutta on tarjolla paljon, mutta harvoin olen törmännyt yhtä luottamukselliseen ja toisiaan tukevaan verkostoon. Harvinaiset case-esimerkit, avoin keskustelu ja toistensa tukeminen ovat yllättäneet minut monella tapaa.

Vaikka Osaava omistaja -diplomi on nyt taskussa, aion jatkossakin kehittää itseäni monipuolisesti. Juuri nyt keskityn vahvasti itseni johtamiseen ja itsetuntemuksen lisäämiseen. Siinä minua auttaa vuonna 2015 aloittamani NLP valmennus.

Oppia ikä kaikki!

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, jonka sydän sykkii vastuulliselle toiminnalle. Ammattikirjallisuuden lisäksi yöpöydällä on aina valikoima kaunokirjallisuutta, jota hän ruotii mm. Naisten Pankin Lukijoissa. 

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Fiblon Oy:n sivuilla 

Asiasanat
Opi Omistajuus