Uutishuone / Blogit

Perheyritysvaltuuskunta vahvistaa liiton strategista kivijalkaa 

Kirjoittanut Tomi Lantto Toimitusjohtaja, Antell Group Oy

Julkaistu 12.06.2024

Perheyritysten liiton valtuuskunnassa on noin sata jäsentä. Mukana on kattava kattaus erilaisia jäsenyrityksiä eripuolilta Suomea ja kaikilta toimialoilta. Valtuuskunnan jäsenet ovat tyypillisesti toimitusjohtajia tai hallituksen jäseniä, mutta toki poikkeuksiakin on – me perheyritykset, kun olemme erilaisia. 

Valtuuskunta kokoontuu kolme kertaa vuodessa: Kaksi kokouksista on ihan meidän omiamme ja yksi on yhteiskokous EK:n yrittäjävaltuuskunnan kanssa. Kaikissa kokouksissa oma roolinsa on verkottumisella. Pyrimme järjestämään kokouksen niin, että ennen kokousta tarjottavien kahvien ja kokoustauon aikana voimme tavata vanhoja tuttuja ja oppia tuntemaan uusia. Verkotumme.  

Edunvalvonnassa PL:n päätöksenteko etenee niin, että yleensä asiaa käsittelee ensin vaikuttamistyöryhmä ja sen jälkeen asiasta päättää PL:n hallitus. Jos asiaan halutaan laajempi näkemys jäsenistön mielipiteestä, asia voidaan tuoda keskusteluun valtuuskuntaan. Ihannetilanteessa valtuuskunta keskustelee asiasta ensin, sitten vaikuttamistyöryhmä ja lopulta hallitus saa eteensä esityksen, joka perustuu laajaan näkemykseen. Käytännössä valtuuskunta on siis yksi keino, jolla liitto kuuntelee jäseniään. Lopullisen päätöksen tekee aina PL:n hallitus – me muut annamme hallitukselle näkökulmia ja ajatuksia.  

Valtuuskunnassa tieto liikkuu myös toiseen suuntaan. Valtuuskunnan kokouksissa liiton toimihenkilöt kertovat jäsenille ajankohtaisten asioiden taustoja sekä liiton sen hetkisiä tavoitteita. On iso etu, jos noin 100 perheyritystä puhuu samasta asiasta poliitikoille tai toimittajille eri puolilla Suomea. Vaikutamme.  

Kolmas näkökulma, jonka itse koen tärkeäksi, on oppiminen. Meille yrittäjille on tyypillistä tuntea oma toimialueemme erinomaisesti, mutta toisten ihmisen ymmärtäminen edellyttää keskustelua. Kun tapaamme toisia perheyrittäjiä valtuuskunnassa ja kun kuulemme toimiston väeltä politiikan tilanteesta ja vaikuttamisesta, niin oma ymmärryksemme laajenee. Opimme.  

Itse pidän valtuuskunnan työstä valtavasti. Saa tavata fiksuja ja mukavia ihmisiä eri toimialoilta, verkottua ja oppia. Lisäksi voi halutessaan parantaa toimittajien ja poliitikkojen ymmärrystä siitä, mikä on perheyrityksien rooli ja merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle. Saa vaikuttaa.  
 

Tomi Lantto  

Perheyrittäjä henkilöstöravintola-alalla (Antell)  

Perheyritysvaltuuskunnan puheenjohtaja  

Asiasanat