Uutishuone / Blogit

Potku takaa – perheyrityksen omistajan 10 käskyä

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 13.10.2018

Suomen maineikkaimmaksi yritykseksi vuonna 2018 on valittu Ponsse. Kiittäessään palkinnosta Ponsse Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgren painotti yhtenä menestystekijänä omistajuutta. Kasvollinen ja pitkäjänteinen omistajuus leimaa kaikkia perheyrityksiä.

Omistajuuden merkityksen huomasivat myös Seppo Ikäheimo ja Olli-Pekka Lumijärvi tutkiessaan listattuja perheyrityksiä. Heidän tutkimuksensamukaan perheiden omistamat listayhtiöt menestyvät keskimäärin muita listayhtiöitä paremmin. Heidän haastattelemiensa perheyhtiöiden omistajien sitaateista kumpuaa osaavan ja fiksun omistamisen periaatteita, jotka siivittävät yhtiötä menestykseen.

Samanlaisiin periaatteisiin olen törmännyt vuosien varrella käydessäni keskusteluja perheyritysten omistajien kanssa hyvästä omistamisesta. Omistajat toimivat perheyrityksessä erilaisissa rooleissa, mutta voidaan kuitenkin hahmotella kaikkia koskevia yleisiä omistamisen periaatteita. Perheyrityksen omistajan 10 käskyä – kokoaa yhteen ajatuksia hyvästä omistamisesta.

1. Puhu yhdellä äänellä

Omistajien pitää esiintyä yhdellä yhteisellä äänellä ulospäin hallituksen jäsenille, henkilöstölle ja asiakkaille. Erilaiset mielipiteet rikastuttavat keskustelua omistajien kesken, mutta jossain vaiheessa on tehtävä päätös yhdestä äänestä, jota kaikki laulavat.

2. Opiskele numerot

Tilinpäätöksen ymmärtäminen on omistajan perustaito. 

3. Tunne yrityksesi vahvuudet

Perheyrityksen historiasta kumpuavat menestystekijät voivat auttaa myös tuleviin voittoihin. Omistajan pitää myös ymmärtää, milloin on aika rakentaa uusia vahvuuksia.

4. Katso kauas

Pitkäjänteinen toiminta on perheyrityksen ehdoton vahvuus. Tämä vaatii visionäärisyyttä ja näkemyksellisyyttä.

5. Uudista ja uudistu ajassa

Visionäärisyys ilman asioiden toteuttamista ei johda menestykseen. Uudistua kannattaa jo silloin, kun ei vielä ole pakko.

6. Tee työtä tuleville sukupolville

Riitaisiakin omistajia yhdistää ajatus omistajuuden siirtämisestä seuraavalle sukupolvelle.

7. Arvosta edellisten sukupolvien työtä

Perheyrityksen menestys perustuu edellisten sukupolvien työlle, jota pitää kunnioittaa.

8. Kehitä itseäsi omistajana

Omistajuus on työtä, jonka voi oppia ja jossa voi aina kehittyä. Avarakatseisuus ja uteliaisuus ovat oppimisen ensiaskelia.

9. Ajattele yrityksen parasta

Yrityksen paras on myös omistajan paras. 

10. Anna tilaa osaamiselle

Omistajien pitää tunnistaa ja tunnustaa osaamisensa rajat. Joissakin tilanteissa parempi tieto-taito löytyy perheen tai suvun ulkopuolelta. Tätä osaamista pitää myös arvostaa.

Omistajan tehtävänä on antaa ”potku takaa” hallitukselle ja johdolle. Miten sinun mielestäsi tämä tehdään?

Perheyritysten liitto tavoittelee laajaa yhteisymmärrystä ja suosituksen aikaansaamista perheyrityksen hyvästä omistamisesta. Tähän liittyen olemme käynnistämässä hanketta, johon toivomme mahdollisimman moninaista ääntä.

Asiasanat
Opi Omistajuus