Sunnuntai uusiksi? Rohkea päätös voi täyttää ravintolat
Oletko koskaan haaveillut sunnuntaisesta ravintolaillallisesta perheen tai ystävien kanssa – ja päätynyt pettyneenä takaisin kotikeittiöön, koska kaikki lähistön ravintolat ovat kiinni? Et ole yksin. Kyse ei ole laiskuudesta tai palveluhaluttomuudesta, vaan kylmästä kannattavuuslaskelmasta: sunnuntaisin maksettavat kaksinkertaiset palkat tekevät aukiolosta taloudellisesti mahdotonta monelle ravintolalle.
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on esittänyt ratkaisuksi, että sunnuntaikorvauksista luovuttaisiin ja vastaavasti peruspalkkoja korotettaisiin. Ehdotus kuulostaa radikaalilta, mutta juuri nyt me tarvitsemme rohkeutta – ei rakenteellista jäykkyyttä.
Suomen poikkeuksellisen korkea työttömyys huolettaa, eikä suotta. Keskeinen syy työpaikkojen vähenemiseen on kansainvälisen kysynnän heikkous, jolle emme mitään voi. Kotimarkkinoihin sen sijaan voimme vaikuttaa. Ostovoima on työpaikkansa säilyttäneillä kasvanut, ja vuodenvaihteessa tulevat veronalennukset mahdollistaisivat lisäpotkua kotimaiseen kulutukseen. Mutta kulutus ei synny itsestään – sen eteen on tehtävä yhteisiä päätöksiä.
Palvelualat voisivat olla nopeasti työllistävä lääke, jos vain kotimainen kysyntä saadaan liikkeelle. Ravintola-ala on tästä erinomainen esimerkki. Yksi sunnuntaipäivä voi olla monelle yritykselle juuri se, joka keikauttaa liiketoiminnan plussalle tai mahdollistaa uuden työntekijän palkkaamisen. Meillä puhutaan paljon yrittäjyyden tukemisesta – mutta samalla ylläpidämme käytäntöjä, jotka tekevät yrittämisestä sunnuntaisin kannattamatonta.
Entä alkoholin kulutus? Onko alkoholin kotiinkuljetuksen työllistävää vaikutusta pohdittu? Ravintoloiden valvotut tilat ja niiden työllistävä vaikutus puhuisivat aivan toisenlaisen politiikan puolesta. Jos ravintolassa nautittu viini olisi halvempaa kuin kotona juotu, voisi moni valita kotisohvan sijaan toisin – ja samalla työllistyisi kokkeja, tarjoilijoita, siivoojia, kuljettajia.
Sen sijaan, että helpotamme alkoholin kotiinkuljetuksia, meidän pitäisi rohkeasti miettiä, miten palautamme ihmiset kaupunkien kaduille, ravintoloihin ja elävään sosiaaliseen tilaan.
Sunnuntai voisi olla juuri se päivä, jolloin suomalaiset kokoontuvat yhteen, ravintolat kukoistavat – ja työllisyys paranee.







