Uutishuone / Blogit

Virittäydy ja inspiroidu lomalla

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 20.06.2024

Viritä aivosi - inspiroivaa lomalukemista! 

”Aivot tarvitsevat lepoa, eivätkä jatkuvaa viriketulvaa”, sanoi aivotutkija Katri Saarikivi Naantali24H –tapahtumassa toukokuussa. Kesä on hyvää aikaa tuijottaa horisonttiin tai nuotioon ja antaa aivojen levätä. Pysähtyminen luo tilaa myös uusille ajatuksille. 

Uusia ajatuksia voit myös saada viime vuosina julkaisemistamme työkirjoista, joiden teemat liittyvät omistajaperheen hyviin käytäntöihin, omistajastrategiaan, päätöksentekoon, sukupolvenvaihdokseen, tarkoitukseen ja kasvuun. 

Toivomme, että julkaisut herättävät omistajaperheissä keskustelua ja antavat uusia näkökulmia, miten perhe omistajana voi lisätä arvoa perheyritysten kaikille sidosryhmille. 

Omistaminen on työtä, joka parhaimmillaan luo uutta, kannattavaa ja kestävää kasvua – myös kesällä. 

Omistajaperheen hyvät käytännöt 

Keskustelu omistajaperheen hyvistä käytännöistä edistää sitoutumista yhteiseen visioon ja tavoitteisiin. Se lisää myös omistajaperheen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mahdollisuuksia selviytyä kriisitilanteissa. 

Linkki

Purpose – työkirja perheyrityksen merkityksen vahvistamiseen 

Perheyritysten yhteinen piirre on jatkuvuus sukupolvien yli ja se tarjoaa upean lähtökohdan myös aidosti arvokkaan merkityksen kirkastamiseen. Oikein määritellyn, viestityn ja aidosti omaksutun merkityksen aikaansaaminen antaa omistajien työlle tarkoituksen. 

Linkki

Omistajastrategia perheyrityksessä 

Omistajien keskustelu omistamisen arvoista, tarkoituksesta, visiosta ja tavoitteista sekä omistajien eri rooleista lisää luottamusta omistajien kesken. Omistajastrategia on omistajien yhteinen tahtotila, joka mahdollistaa omistajien yhteisen äänen. 

Linkki

Sukupolvenvaihdos – rohkeutta ja avoimuutta keskusteluun 

Sukupolvenvaihdos on perheyritykselle epäjatkuvuuskohta ja erityinen näytön paikka. Sukupolvenvaihdoksessa yhdistyvät omistajuuteen, yritystoimintaan ja perheeseen liittyvät muutokset, joihin kannattaa varautua ajoissa. 

Linkki

Päätöksenteko perheyrityksessä 

Perheyrityksen jatkuvuuden edistämiseksi yrityksen ja perheen hallintarakenteita ja -tapoja kannattaa lähteä miettimään jo varhaisessa vaiheessa. Tämä on omistajaperheen – ei kenenkään muun – vastuu. 

Linkki

 

Kasva kuin perheyritys – tutkimus perheyritysten kasvumotivaatiosta ja identiteetistä 

Menestyksekkäästi kasvaneita perheyrityksiä yhdistää paitsi kasvuun kohdistuva määrällinen, myös laadullinen kunnianhimo. Kasvua määrittää vahvasti perheyrityksen identiteetti. Linkki

Strategiatoimisto Noren sukelsi perheyritysten kasvun taakse haastattelemalla keskisuurten perheyritysten omistajia ja johtoa. Haastattelujen kautta piirtyi kuva siitä, miten perheyritykset ymmärtävät kasvun, millaisia erityispiirteitä ja haasteita kasvussa ilmenee ja miten perheyritysten ainutlaatuinen identiteetti vaikuttaa niiden kasvustrategioihin. Lue perheyritysten kasvututkimuksesta lisää Perhe & Yritys -lehdestä

Linkki

 

Podcast: Hallitustyö perheyrityksessä

Krista Elo-Pärssinen vieraili Hallituspartnerit Helsingin podcastissa keskustelemassa Jaana Komulaisen ja Leena Saarisen kanssa hallitustyöstä  perheyrityksissä.

Voit kuunnella podcastin jakson tästä

Asiasanat