Uutishuone / Haastattelut

Juustoportin tavoitteena on olla Euroopan vastuullisin ruokavalmistaja

Kirjoittanut Sini-Marja Ant-Wuorinen Perheyritysten liitto

Julkaistu 10.02.2021

Vastuullisuus on ollut osa Juustoportin tarinaa alusta lähtien ja nyt jalasjärveläisen perheyrityksen tavoitteena on olla Euroopan vastuullisin valmistaja omassa kategoriassaan, ruokatuotteissa. Vastuullisuus tarkoittaa Juustoportille ennen kaikkea konkreettisia tekoja. Eläinten hyvinvointi, ihmisten hyvinvointi ja ilmaston hyvinvointi yhdistettynä hyvään ja terveelliseen ruokaan on mahdollista.

– Vastuullisuus on ollut ihan alusta asti juustoporttilaisuuden ydin. Jo 90-luvulla juustojen styrox-pakkaukset voitiin palauttaa ja me puhdistimme ne uudelleen käyttöön. Pyrkimys vastuullisuuteen  painottuu kolmeen sektoriin; ympäristöön, ihmisiin ja eläimiin. Näistä käsin tarkastelemme ja seuraamme oman toimintamme kehittymistä, Juustoportin johtaja Niklas Keski-Kasari kertoo. 

– Ensin tavoitteenamme oli olla omassa kategoriassamme ruokapuolella Suomessa edelläkävijä. Olimmekin Euroopan ensimmäinen hyvinvointiauditoitu meijeri, jolle myönnettiin Welfare Quality® -sertifikaatti. 

Vapaan lehmän tuotteet tarkoittavat käytännössä, että maito kerätään hyvinvointisopimustiloilta, joille maksetaan tavallista korkeampaa tuottajahintaa. Lehmät voivat hyvin, elävät vapaasti pihatoissa ja ulkoilevat ympäri vuoden, kesäisin lehmät pääsevät laitumelle.  

– Suomessa kun verrokit alkoivat olla vähissä, niin laajensimme tavoitettamme Euroopan mittakaavaan, Niklas Keski-Kasari toteaa. 

Welfare Quality -järjestelmä mittaa eläimen hyvinvointia kahdentoista eri eläinten hyvinvoinnin indikaattorin mukaan. Indikaattorit on kehitetty useiden yliopistojen ja instituutioiden yhteistyössä ja niiden ideana on löytää eläinten hyvinvoinnin kokonaisvaltainen tila ilman päällekkäisyyksiä. Juustoportille sertifikaatti myönnettiin vuonna 2017.

 

Hiilineutraalia Vapaan lehmän maitoa - tuotannon hiilijalanjälki hyvitetään 

Hiilijalanjäljestä puhuttaessa tärkeintä on ensin pienentää hiilijanjälkeä, niin paljon kuin pystytään. Sen jälkeen lasketaan ja sitten loput kompensoidaan

Juustoportin tuotantoketjun hiilijalanjälki on laskettu alkupisteestä aina valmiiseen tuotteeseen saakka. Luonnonvarakeskus (LUKE:n) laskelmien perusteella saadun hiilijalanjäljen Juustoportti hyvittää Gold Standard-sertifioitujen projektien avulla. Keski-Kasari kertoo, että päästökompensaatio tapahtuu istuttamalla metsää päiväntasaajan alueella Afrikassa, jossa se sitoo hiiltä, yhteyttäminen tapahtuu ympäri vuoden, ilmasto paranee, eläinkannat elpyvät ja samalla myös paikalliset ihmiset oppivat vastuulliseen metsänkäyttöön. Gold Standard -sertifioiduissa hankkeissa myös paikallisten ihmisten elinolosuhteet paranevat, sen lisäksi, että yhteinen ilmakehämme voi paremmin. Juustoportti aloitti kompensaatio-ohjelman vuonna 2019. 

– Vastuullinen kuluttaminen kasvaa edelleen ja pyrimme vastaamaan siihen. Uskomme, että asiat etenevät vapaaehtoisilla parannustoimilla. Ilmastonmuutokseen ei ole yhtä helppoa ratkaisua, vaan se koostuu useista teoista.

 

Rohkeasti ajan henkeen. Hyvä ruoka on hyvää kaikilla mittareilla. 

Juustoportti ei ole jäänyt ihmettelemään maitotuotteiden kulutuksen vähentymistä vaan luo rohkeasti uusia tuotteita muuttuvien makumieltymysten ja kulutustottumusten mukaan. Niklas Keski-Kasari toteaa:  – Me olemme ruokatalo ja teemme sitä, mitä ihmiset haluavat syödä. Tänään pakataan kauratuotteita ja huomenna tehdään maitotuotteita. Meille molemmat ovat yhtä mieluisia. Kaikki mitä tehdään, tehdään vastuullisesti ja niin hyvin kuin osataan. Esimerkiksi jogurtin valmistus aloitettiin meillä vuonna 1993 vastaamaan kysyntää. Lähdemme tuotekehityksessämme aina siitä, että haluamme tyydyttää kuluttajien tarpeita tai ratkaista ongelmia. 

Juustoportin Hyvin-tuotesarjassa vähennetyn sokerin myötä suomalaiset syövät miljoona kiloa vähemmän puhdasta sokeria.  

– Näissä luvuissa alkaa oikeasti olla merkittäviä kansanterveydellisiä vaikutuksiakin. Terveellisenkin ruoan on kuitenkin oltava hyvää. Juustoportin tuotteissa yhdistyvät terveellisyyden ohella hyvä maku sekä hinta-laatusuhde. Ekologisuutta tarkastellaan aina mahdollisimman monesta näkökulmasta. 

”Ongelma ei ole se, että ihminen kuluttaa, vaan ratkaisevaa on mitä ja miten kuluttaa.
Kaupan hyllyjä katsoessaan jokainen voi käyttää hiukan aikaa miettiessään, minkä tuotteen valitsee ja miksi.”

Vapaan lehmän maitotiloilla lehmät ulkoilevat talvellakin (kuva: Juustoportti)

Aina voi tehdä vähän paremmin, tärkeintä on kuitenkin se, että ryhtyy toimeen. 

Yritys on edelläkävijä myös käyttämänsä energian osalta. Jalasjärven meijerin katolla on 500 aurinkopaneelia. Kahvila lämpenee ja kylmenee maalämmöllä ja -kylmällä sekä yrityksen käyttämä polttoöljy on lähes kokonaan korvattu pelleteillä. Raskasta polttoöljyä ja kivihiiltä ei käytetä lainkaan.

Maidoissa uusi pakkaustekniikka ja lisääntynyt osaaminen on kasvattanut maitojen nk. hyllyikää eli säilyvyyttä jopa kolmeen viikkoon. Maito siis säilyy hyvänä entistä kauemmin.  

– Tämä on resurssitehokasta ja ilahduttaa myös ihan yksittäistä kuluttajaakin, Keski-Kasari sanoo. 

– Henkilökohtaisella tasolla tuntuu tietysti hyvältä, että yrityksemme tarjoaa vastuullisia valintoja kuluttajille. Yleisesti ottaen, ongelma ei mielestäni ole se, että ihminen kuluttaa, vaan se ratkaisee mitä ja miten kuluttaa. Koen, että juuri arjen pienet valinnat ovat lopulta se juttu, mikä ratkaisee. Vaikka se, mitä syö tai millä polttoaineella autonsa tankkaa. Kun on kysyntää, niin sitä kautta syntyy tarjontaa. 

Kaupan hyllyjä katsoessaan jokainen voi käyttää hiukan aikaa miettiessään, minkä tuotteen valitsee ja miksi.  

– Aina voi tehdä paremmin ja pyrkiä parantamaan jo tehtyä. Oleellisinta on lähteä liikkeelle ja ryhtyä toimeen, se on meillä Juustoportin viesti. 

Juustoportti lukuina

60

miljoonaa litraa maitoa vuodessa, joka sisältää luomumaidon, vuohenmaidon ja Vapaan lehmän maidon.

 

2

kiloa/ sekunti /vuorokausi/ vuosi 
valmistettuja tuotteita

 

80

miljoonaa euroa. 
Liikevaihto vuodessa.

 

yli 300

työntekijää

 

(lähde: juustoportti.fi)

Niklas Keski-Kasari, 31 

Työ: Johtaja, Juustoportti Oy

Harrastukset: Laskettelu, hiihto, boulderointi ja futsal.

Motto: Confucius: The man who says he can, and the man who says he can not.. Are both correct

Asiasanat
Vastuullisuus