Uutishuone / Perheyritystarinat

"Ei riitä, että olemme Suomen paras – pitää olla champions league -tasoa"

Julkaistu 26.05.2020

Pemamek Oy on vuonna 1970 perustettu loimaalainen perheyritys ja se on toimittanut jo yli 15 000 erilaista hitsauslaiteratkaisua asiakkaille yli 50 eri maahan. Hitsaus- ja tuotantoautomaation edelläkävijänä Pemamek on erikoistunut automatisoidun hitsaamisen ja tuotantojärjestelmien suunnitteluun sekä valmistamiseen.

Heikosten perheen perheyrityksessä on nyt vastuu siirtymässä toiselle sukupolvelle.

 

Pekka Heikonen

Pemamek perustettiin vuonna 1970 ja meidän perheemme omistuksessa tämä on ollut vuodesta 1989. Itse tulin tänne töihin vuonna 1978, jolloin työntekijöitä oli kymmenkunta. Vaimoni oli saanut hammaslääkärin sijaisuuden Loimaalta, hän odotti esikoistamme. Itse olin armeijassa ja jotain töitä piti löytää, näin päädyin töihin Pemamekille. Vuonna 1982 Pemamek siirtyi Korpivaara Oy:n omistukseen ja samassa yhteydessä aloitin yrityksen tehtaanjohtajana. Amer-yhtymä osti Korpivaaran 1984 ja loppuvuodesta 1988 Amer päätti luopua kolmesta metallialan yrityksestään ja liiketoimintakaupan myötä Pemamek siirtyi omistukseeni.   

Aloitin yrittämisen kovalla innolla ja henkilöstö sitoutui hienosti toiminnan kehittämiseen, kun tuttu mies yrityksen johdosta tuli kasvolliseksi omistajaksi. 

Olen maanviljelijäperheestä, jossa lapsesta asti kova tekeminen, yrittäjyys sekä koneet ovat aina olleet vahvasti läsnä. Tästä on varmasti lähtenyt myös ajatus siitä, että haluan tulla yrittäjäksi. 

Pemamekissa olemme alusta asti panostaneet vientiin ja kasvuun, ja vuonna 1993 saimme tasavallan presidentin vientipalkinnon. Koko 1990-luku oli kasvun aikaa ja 2000-luvulle tultaessa aloitimme miettimään isommin, että mitäs jatkossa tehdään. Siinä lapsetkin alkoivat innostua yrittämisestä ja päätimme investoida isosti perheyritykseemme. Vuonna 2003 valmistui uusi tehdas- ja toimistorakennuksemme. Se oli iso päätös meille, investoimme kerralla sen aikaisen liikevaihdon verran eli 10 miljoonan euron luokkaa. 

Samalla päätimme investoida osaamiseen sekä globaaleihin markkinoihin ja sillä kasvun tiellä olemme. Välillä on ollut koviakin aikoja, mutta talous meillä on ollut aina kunnossa. Vienti on vienyt meitä eteenpäin ja olemme onnistuneet rakentamaan ja vakiinnuttamaan asemamme kansainvälisenä markkinajohtajana. Kaikki tuotanto ja tuotekehitys meillä on Suomessa sekä kattava myynti- ja huoltoverkosto maailmalla. 

Sukupolvenvaihdoksen aloitimme kahdeksan vuotta sitten. Nuoret eli meidän kolme lastamme Jaakko, Lauri ja Mirkka omistavat tästä yhdessä nyt 60 prosenttia ja minä loput. On ollut hienoa, että nuoret ovat olleet halukkaita jatkamaan ja on erityisen hienoa, että meidän Jaakko on operatiivisesti mukana yrityksen toiminnassa, kouluttanut itseään alalle ja tuonut uutta ajattelua sekä tulevaisuuden osaamista ja osaajia yritykseen. Mirkka ja Lauri toimivat omistajina yrityksen hallituksessa. Lisäksi hallituksessa toimii myös kolme perheen ulkopuolista asiantuntijajäsentä. 

Kun Jaakko oli jo pienestä pitäen tekniikasta kiinnostunut, syntyi ajatus siitä, että Pemamek säilyisi perheyrityksenä myös tulevaisuudessa. Tästä johtuen yrityksen myyntiä ei ole tarvinnut ajatella vuosien varrella.  

On ollut tosi upeaa päästä nuorekkaassa, kasvavassa ja dynaamisessa organisaatiossa oman yrittäjäurani loppuvuosia vetämään. Olen kyllä ollut vahvasti omistautunut yritykseen, vienyt sitä eteenpäin ja nauttinut siitä, kun henkilöstö ja asiakkaat ovat hyvin sitoutuneita Pemamekiin. 

Meille ei riitä, että olemme Suomen paras, pitää olla champions league -tasoa omalla alallaan. 

Viime vuonna saatiin perheen ulkopuolinen toimitusjohtaja yhtiöön eli Juha Mäkitalo. Hän oli aiemmin meidän hallituksessamme, joten yhtiö oli hänelle kyllä jo tuttu. Samalla Jaakko siirtyi kolmen vuoden toimitusjohtajapestin jälkeen hallituksen varapuheenjohtajaksi sekä johtamaan yrityksen kansainvälistä myyntiä ja markkinointia.  

Sukupolvenvaihdos on sujunut minulla ilman vieroitusoireita, eikä meillä ole tullut keskinäisiä vääntöjä Jaakon kanssa. Olemme persooninakin hänen kanssaan varmaan aika samanlaisia eikä dramatiikkaa ole tarvittu. Vähän ihmettelen niitä, joilla dramatiikkaa on. Nyt teen kotoa käsin hallituksen puheenjohtajan hommia ja olen yrittänyt pitää näppini erossa yrityksen operatiivisista toiminnoista. Tämänkokoisessa yrityksessä on ihan hommaa jo omistaja-, hallitus- ja sidosryhmätyöskentelyssä. 

Kannustan kyllä yrittäjiä miettimään ajoissa sukupolvenvaihdosta ja antamaan tilaa nuorelle sekä uudelle osaamiselle. Pemamekia on hyödyntänyt, että näin on tehty.  

"Kannustan kyllä yrittäjiä miettimään ajoissa sukupolvenvaihdosta ja antamaan tilaa nuorelle sekä uudelle osaamiselle.
Pemamekia on hyödyntänyt, että näin on tehty.  "

Pekka Heikonen

Jaakko Heikonen 

 Äiti on kertonut, että olen jo 3-vuotiaana ilmoittanut, että minusta tulee insinööri. Olin Pemamekilla jo 12-vuotiaana kesätöissä ja lukion jälkeen opiskelin konetekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa Helsingissä. Sen verran hairahduin, että lopputyön tein ABB:lle ja olin vuoden verran siellä töissä. Vuonna 2006 tulin Pemamekille töihin, aluksi projekti- ja myyntitehtäviin ja matkustin paljon. Aloittaminen oli helppoa, kun tunsin jokaisen työntekijän nimeltä ja henki oli koko henkilöstössä hyvä. 

Nousin varatoimitusjohtajaksi 2013 ja vuonna 2016 aloitin toimitusjohtajana Pekan jäädessä pois yrityksen operatiivisesta toiminnasta. Toimin Pemamekin toimitusjohtajana kolme vuoden ajan ja samaan aikaan yrityksen liikevaihto sekä henkilöstön määrä kasvoivat merkittävästi. 

Pemamekilla on potentiaalia kasvaa kansainvälisesti entisestään ja olimme pitkään puhuneet, että ulkopuolinen toimitusjohtaja olisi jossain vaiheessa hyvä juttu. Juha Mäkitalon mukaan tulo toimitusjohtajaksi keväällä 2019 oli hieno homma. Juha oli siihen mennessä toiminut Pemamekin hallituksessa kolme vuotta, joten hän tunsi taloa jo entuudestaan sekä hänellä oli vahva kokemus alalta takanaan. 

Perheen ja sisarusteni kanssa olemme keskustelleet kaikista isoista päätöksistä etukäteen, kuten tehdaslaajennuksesta tai muista investoinneista. 

Perheyritys merkitsee sitä, että toiminta on dynaamista, yrityksessä on tekemisen meininki ja kaikki ovat jutussa mukana. Meillä on hyvä porukka ja henki, työ on vaihtelevaa ja sitoutumisen aste suuri. Sitoutuminen näkyy myös tavassamme toimia. Se asiakaslähtöinen tekeminen ja asiakastarpeiden ymmärtäminen ovat olleet meidän menestystekijöitämme, joista aiomme myös pitää kiinni. Toki innovatiivisuus on myös tärkeässä roolissa menestymisessä.  

Ei olla Pekan kanssa tehty töitä isä-poika-parina, ehkä satunnaisia asiakascaseja, joissa tutuista kasvoista on ollut hyötyä. Perheyrityksen isoja etuja ovat nopeus ja joustavuus. Asioita saadaan nopeasti eteenpäin. 

Nyt pikkuhiljaa tämä alkaa kääntyä niin päin, että pääviesti tulee minulta ja siihen sitten haetaan tukea. Tästä ei kyllä draamaa saa, eivätkä välit Pekan kanssa ole tulehtuneet kertaakaan. 

Minulla on kolme lasta, joista vanhin on 11-vuotias. En ole asettanut toiveita tai paineita siitä, että heidän tulisi jatkaa yritystä. Jokaisen täytyy kuitenkin itse haluta tätä ja saada päättää, mitä elämällään tekee.  

Olemme juuri lähdössä koko perheen voimin vuodeksi Yhdysvaltoihin, tukemaan ja kasvattamaan Pemamekin liiketoiminnan kehitystä. Työt perheyrittäjänä ovat vaihtelevia ja monipuolisia enkä näkisi itseäni tekemässä mitään muuta. Töistä tulee aina välillä paineita ja stressiä, mutta olen ymmärtänyt, että asiat eivät mene eteenpäin paineita ottamalla. Meillä on hyvä avainhenkilötiimi sekä osaava henkilöstö, jotka ovat meidän todelliset menestystekijämme myös jatkossa. 

Tällä hetkellä panostamme erityisesti kansainväliseen kasvuun tytäryhtiöidemme sekä paikallisten jakeluverkostoidemme avulla. Perheyrityksemme tulevaisuus näyttää siis hyvältä. 

  

  

" Perheyritys merkitsee sitä, että toiminta on dynaamista, yrityksessä on tekemisen meininki ja kaikki ovat jutussa mukana. "

Jaakko Heikonen

Pekka Heikonen

 Pemamekin hallituksen puheenjohtaja, yrittäjä 

s. 1954 

Koulutus: Koneinsinööri 

Perhe: Vaimo ja kolme aikuista lasta, 7 lastenlasta 

Harrastukset: Erilaiset liikunnat ja Turun saaristo 


 

 

Jaakko Heikonen

 

s. 1980 

Koulutus: Diplomi-insinööri 

Perhe: Vaimo ja kolme lasta, 11-, 9- ja 3-vuotiaat 

Harrastukset: Lenkkeily, mökkeily 

Pemamek Oy

Loimaalainen v. 1970 perustettu perheyritys 

Hitsaus- ja tuotantoautomaatiovalmistaja 

Liikevaihto: 80 MEUR 

Henkilöstö: 250 

Asiasanat
Sukupolvenvaihdos