Uutishuone / Perheyritystarinat

High Metal Group- Nurmisen veljekset jatkavat metalliyritystä kolmannessa polvessa

Julkaistu 07.05.2018

”Isä eli ja hengitti yrityksen kautta”

Teksti: Johanna Vesikallio

Kuvat: Meeri Utti

 

 Juha Nurminen:

 Jo pienenä oli mahtavaa käydä täällä firmassa. Firma oli faijalle rakas, mutta ei me koeta, että oltaisi kakkoseksi jääty. Isä soitteli kaikki lomamatkat ja kesälomat puheluita ja silloin parikymppisenä ajattelin, että tuohon en ryhdy. Firman johtaminen vei hänestä niin paljon.

Opiskelin tradenomiksi ammattikorkeakoulussa, mutta varsinaisen intohimoni eli kuvallisen ilmaisun löysin yliopistolla myöhemmin. Puolivälissä opiskeluaikaa tulin tähän perheyritykseen hallituksen jäseneksi, mutta kesätöissä olin ollut täällä jo yläasteikäisestä alkaen.

Muutin Pariisiin vaimoni työn perässä 2013 ja olemme olleet siellä vuosi kerrallaan. Aika pitkään olemme siis jo olleet, vaikka ensin ajattelimme, että mennään nyt yksi vuosi. Katsotaan, kauanko siellä olemme; tarkoitus on kyllä joskus palata vielä Suomeen. Ei ole mikään ehdoton homma, että minun pitäisi päätyä tänne meidän firmaan päivätöihin. Aika näyttää.

Käyn Suomessa noin kerran kuussa hallituksen kokouksissa. Minulla siis säilyy tietty etäisyys operatiiviseen työhön, mikä on ihan hyvä asia.

Emme koskaan ole kokeneet painostusta jatkaa tätä. Olemme aika vapaasti saaneet valita suuntamme.

Omistamme firman tasan Laurin kanssa 50/50. Ulkopuolinen konsultti oli aikoinaan sitä mieltä, että tällainen tasaomistus on riski, kuka silloin oikeasti riitatilanteessa päättää? No, me koimme, että meille se 50/50-omistus on luonteva tapa jatkaa sitä faijan perintöä.

Tärkeintä on luottamus. Varmaan sen voi menettääkin, mutta en tiedä, että miten sellaista voi veljen kanssa tapahtua? Me Laurin kanssa jaamme saman vision, että mihin firma on menossa. Ilman luottamusta ei ole mitään. Luottamus on samaa virtaa kaikessa.

Opimme faijalta sen, että olemme vastuussa työntekijöistä. Heillä on suunnilleen kaikilla perheet ja muu elämä työpaikan ulkopuolella ja haluamme ottaa senkin huomioon. Haluamme että työntekijät viihtyvät, että myös henkinen puoli on tasapainossa. Siksi esimerkiksi työturvallisuus on meillä erittäin tärkeä asia, vaikka olisi kuinka kiire.

Isä kuoli aika tasan vuosi sitten sairastettuaan pitkään. Melkein viimeiset juttelut mitä faija pystyi juttelemaan oli firmasta. Viimeisiä ajoreittejä, mitä hän muisti oli ajoreitti firmaan.

Isästä huomasi, että hän toteutti firmassa samoja arvoja kuin kotona. Arvoja olivat luottamus ja rehellisyys sekä se, että koskaan ei saisi olla täysin tyytyväinen tilanteeseen, ei voi jäädä paikoilleen. Hän nautti olla kaikkien ihmisen johtajana ja arvosti kaikkia siivoojista markkinointipäällikköön. Tietysti isä opetti meille niitä arvoja, jotka ovat läsnä täällä yrityksessä.

Nyt pääsemme tuomaan oman kädenjälkemme tähän. Tavoitteena on, että firma jatkuu meistä eteenpäin.

Jos isä vielä eläisi, niin hän olisi ollut varmasti tosi iloinen kuullessaan, että Lauri on firman varatoimitusjohtaja.

 

Lauri Nurminen:

Meillä on Juhan kanssa ollut tietynlainen tasapuolisuus pienestä asti. Jo mummo huolehti pienenä, että meillä meni kaikki tasan. Roolit ovat selkeät ja meillä on sama visio, haluamme viedä tätä yhdessä eteenpäin.  Jos ei pysty täysin luottamaan toiseen, niin homma ei onnistu.

Sukupolvenvaihdoksen ensimmäinen osa tehtiin 2010.  Faijalla todettiin Alzheimerin tauti vuonna 2012 ja sukupolvenvaihdos vietiin loppuun 2014. Hän halusi antaa firman meille ollessaan vielä täysissä järjissään.

Vaikea kuvitella, että oltaisiin vain jääty omistajina yritykseen. Se on ollut niin iso osa perheen arkea, että jatkaminen tuntuu suurelta kunnialta. Tämä firma on jo vaarin perustama. Jo pienenä vaari kuljetti minua tehtaan lattialla ja sanoi, että tässä on teidän tuleva toimitusjohtaja. Onneksi en itse muista sitä!

Isä omistautui tälle firmalle 24/7, joka tuntui pienenä ja vieläkin kyllä aika etäiseltä vaihtoehdolta itselle. Vahva omistautuminen näkyi myös niin, että Isä halusi itse vastata kaikista päätöksistä ja hän eli ja hengitti yrityksen kautta. Perhe oli kuitenkin aina ykkönen.

Liikunta on aina ollut minulle iso intohimo, ja lukion jälkeen opiskelin liikunnanohjaajaksi Lohjalla. Myöhemmin opiskelin myös markkinointia ja opiskeluaikana faija kysyi, että nyt on firmassa vähän hätä, kun yksi myyntipäällikkö irtisanoutui, voisitko tulla tuuraamaan, kun jonkun pitäisi tehdä näitä hommia. Pienenä tämä metallin ja insinöörien maailma tuntui kaukaiselta, mutta kun olin ollut täällä pidemmän aikaa niin tuntui, että tämähän on mahtava mahdollisuus. Alkuvuodet istuin kyllä aika hiljaa hallituksessa.

Nyt olen firman varatoimitusjohtaja sekä hallituksen jäsen. Tällä hetkellä nämä positiot tuntuvat juuri oikeilta minulle. Minulla on kaksi pientä poikaa kotona, eikä aika riitä kaikkeen.

Olen isältä oppinut, että annan omien lasten löytää omat polkunsa. Tottakai tuon ylpeänä esiin, että tällainen perheyritys meillä on, mutta en tuputa. Jos he aikanaan haluavat tulla mukaan, niin varmasti löydetään sopiva paikka tutustua paremmin yritykseen.

 

FAKTALAATIKKO:

High Metal Group (sisältää emoyhtiön Hakaniemen Metalli Oy:n, sen tytäryrityksen High Metal Oy:n sekä MKT Dairyn)

Perustettu 1949

Yritys keskittyy omiin tuotteisiinsa juustonvalmistuslaitteiden kehittäjänä ja valmistajana sekä vaativiin teollisuuden ratkaisutoimituksiin tuotekehittäjänä ja valmistajana.

Toimipaikka Vantaa

Omistajat Juha Nurminen (s. 1974) ja Lauri Nurminen (s. 1978), 3. sukupolvi

Asiasanat