Uutishuone / Perheyritystarinat

Insta luo turvaa asiakkailleen

Kirjoittanut Riitta Saarinen toimittaja

Julkaistu 29.01.2024

Meihin on lupa luottaa, mainostaa Insta Group toimintaansa. Tähän on helppo uskoa, kun puhutaan perheyrityksestä, joka on yksi suomen puolustusvomien strategisista kumppaneista. Puolustuksen lisäksi yhtiön toimialoihin kuuluvat teollisuusautomaatio, ohjelmistokonsultointi ja kyberturva.

Tampereella pääpaikkaansa pitävä Insta Group on teknologiayritys, jonka tuotteita ja palveluja on käytössä yli viidessäkymmenessä maassa. Yrityksen juuret ovat teollisuusautomaatiossa, joka muodostaa yhä yli puolet yhtiön liikevaihdosta. Muista toimialoista nousussa on erityisesti kyberturva, jonka liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 40 prosenttia.

”Turvallisuus kaiken kaikkiaan on meidän ydinosaamistamme. Se on osa meidän työpaikkakulttuuriamme ja toimintatapaamme ja vahvasti mukana kaikessa, mitä teemme”, toteaa Niklas Mattsson, 40, joka edustaa perheyrityksen kolmatta polvea. 

Työtä, jolla merkitystä

Instan perusti Niklas Mattssonin isoisä Finn Mattsson vuonna 1960. Silloin teollisuuden instrumenttiasennuksiin erikoistuneen yhtiön nimi oli Automatiikka-Asentajat Mattsson & K:nit. Myöhemmin nimi muuttui Instrumentointi Oy:ksi, ja vuonna 2006 konsernista tuli Insta Group Oy.

”Vaari oli helkkarin hyvä tyyppi, sellainen vanhan liiton teollisuuspatruuna”, kuvailee Niklas Mattson isoisäänsä.

Niklas toimii Instan hallituksen varapuheenjohtajana ja vastaa työssään erityisesti puolustusalan kohdemarkkinoista. Viime vuoden marraskuusta tämän vuoden elokuuhun hän työskenteli Instan väliaikaisena toimitusjohtajana, kunnes tehtävän otti vastaan Tapio Kolunsarka.

Instan hallituksen puheenjohtajana toimii Niklaksen isä, Markus Mattsson, 66. 

”Muodostamme isän kanssa tiimin. Olemme sellainen parivaljakko ja mietimme yhdessä kaikkea. Meillä on tosi hyvä yhteys”, sanoo Niklas ja uskoo sen heijastuvan myös yrityksen henkeen.

”Haluamme olla perheyrityksen edustajina mukana asiakastapaamisissa ja olla vahvasti läsnä myös työntekijöiden arjessa. Meillä on suunnitelmissa rekrytoida tänä vuonna Installe noin 150 uutta työntekijää. Haluamme olla houkutteleva työnantaja ja tarjota työntekijöille työtä, jolla on merkitystä”, Niklas sanoo.


 

Niklas Mattsson edustaa perheyrityksen kolmatta polvea ja toimii perheyrityksen hallituksessa

Ei puhuttu eikä painostettu

Pikkupoikana Niklas haaveili jääkiekkoilijan urasta, mutta kiekko ei lentänyt hänen mukaansa ihan niin hyvin kuin isällä.

”Isä oli ensimmäinen suomalainen NHL-maalivahti. Hän lähti rapakon taakse jenkkeihin vuonna 1976 ja ehti tehdä siellä merkittävän jääkiekkouran seitsemän vuoden aikana. Synnyin itse Los Angelesissa ja olin vuoden ikäinen, kun perhe palasi Suomeen. Pikkusiskoni Nora on minua neljä vuotta nuorempi”, Niklas kertoo.

Markus Mattsson jatkoi vielä pelaamista koti-Suomessa ja oli mukana kahdesti voittamassa Tapparalle SM-kultaa ennen kuin jätti jääkiekon vuonna 1987. 

Urheiluharrastus on jatkunut myös eteenpäin perheessä. Niklas on itsekin pelannut jääkiekkoa opiskeluaikana USA:ssa, ja järjestellyt työn ohessa liigapelaajille sopimuksia seurojen kanssa. Hän on osallistunut myös Jukolan viestiin ja juossut maratoneja.

Oma polku perheyrityksessä löytyi luonnostaan, kun Niklas oli siellä TET-harjoittelussa ja kesätöissä 1990-luvulla. Ensimmäisiä töitä oli numerotarrojen laittaminen bensanjakelumittareiden näppäimistöihin.

”Minulla ei ole ollut koskaan mitään paineita kotoa, että tulisin mukaan perheyrityksen toimintaan. Ei puhuttu eikä painostettu. Sitten vaan sanoin, että voisin tulla tänne koulutukseen liittyvään työharjoitteluun ja jäin sen jälkeen tänne töihin. Olin silloin 24-vuotias”, kertoo BBA-tutkinnon suorittanut Niklas.

Hallitustyöskentelyyn Niklas tuli mukaan vuonna 2010, samaan aikaan siskonsa Noran kanssa. Isän, Niklaksen ja Noran lisäksi hallituksessa on mukana sisarusten serkku Joel Mattsson

Hävittäjät työllistävät

Venäjän hyökkäys Ukrainaan viime vuoden keväällä ja Suomen liittyminen Natoon muuttivat monta asiaa niin Suomessa kuin muualla. Samalla muuttui myös ihmisten mieli ja suhtautuminen puolustukseen ja puolustusteollisuuteen.

”Puolustusala on nyt yleisesti hyväksytympää kuin aiemmin. Meille puolustusteknologia ja sen kehittäminen ei kuitenkaan ole uutta. Olemme tehneet puolustusvoimien kanssa yhteistyötä jo yli viisikymmentä vuotta. Varsinainen kihlaus tapahtui 2015, kun Instan asema puolustusvoimien strategisena kumppanina vahvistettiin”, Niklas toteaa.

Yhteistyön juuret ulottuvat vuoteen 1972, kun Insta alkoi huoltaa ilmavoimien lentokoneiden avioniikkalaitteita. Vuosikymmenten mittaan kumppanuus syveni ja laajeni kaikkiin puolustushaaroihin. 

Tähän mennessä Insta on kehittänyt lukuisia tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmiä sekä eri puolustushaaroille että puolustusvoimien yhteisen johtamisen järjestelmiin. Strateginen kumppanuus tarkoittaa kestävää yhteistyösuhdetta, joka jatkuu myös poikkeusoloissa. Perimmiltään siinä on kyse puolustusvoimien suorituskyvyn vahvistamisesta ja huoltovarmuuden kehittämisestä.

Insta on ollut mukana myös Suomen hävittäjävalinnoissa ja -hankinnoissa. Nyt yritys tekee tiivistä yhteistyötä amerikkalaisen Lockheed Martinin kanssa, jolta Suomi on ostanut useita asejärjestelmiä. Lockheed Martin on maailman suurin aseteollisuuden konserni ja tuttu myös Niklakselle. Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjälentokoneeksi valittu F-35 tulee juuri sieltä.

”Myymme aivoja ja käsiä”

Tämän vuoden kesäkuussa Insta kertoi solmineensa Lockheed Martinin kanssa yhteistyösopimuksen seuraavan sukupolven tiedonsuodatusratkaisun kehittämisestä. Kyseessä on ensimmäinen Suomen F-35-hävittäjähankintaan liittyvä teollinen yhteistyöhanke.

”Vastaamme sekä nykyisen että tulevan hävittäjäkaluston osalta huollosta, ylläpidosta ja dokumentoinnista, niin että kaikki tehdään niin kuin pitää, oli sitten kyse johtamisjärjestelmistä, kyberturvasta, simulaattoreista tai verkottumisen integraatiosta. Verkottunut puolustus liittyy tiedon liikutteluun turvallisesti johtamisen eri tasoilla”, Niklas toteaa.

”Tietoturvan merkitys on kasvanut koko ajan kaikessa, ei vain puolustusteollisuudessa. Yleinen varautuminen alkoi meillä jo kauan sitten, mutta tämä työ ei lopu koskaan. Myös yritykset ja viranomaiset panostavat kyberturvaan nykyään aivan eri tavalla kuin ennen.”

Installa työskentelee toistasataa kyberalan ammattilaista. He tarjoavat palveluinaan kyberturvaratkaisuja konsultoinnista kyberhyökkäysten torjuntaan ja verkkoturvaan.

”Me myymme aivoja ja käsiä. Emme mitään massatuotetta. Tämä on luottamuksen ansaitsemista joka päivä. Mottomme on ollut ’Lupa luottaa’ jo vaarin ajoilta asti”, Niklas sanoo.’’

Omistajien ja henkilöstön intohimoinen suhtautuminen tekemiseen on kannattanut. Luottamuksesta kertoo sekin, että Installa on asiakkaita jo yli viidessäkymmenessä maassa. Kasvupotentiaalia riittää yhä.

”Tähän asti Installa on ollut vähän sellainen raimohelmismäinen asenne. Että ei tehdä numeroa itsestämme. Mutta kyllä me nyt teemme töitä, että tultaisiin vähän tunnetummaksi. Pikkuhiljaa.”

 

Niklas Mattssonin haastattelu on jukaistu Perhe & yritys -lehdessä 2/2023

 

 

 

Insta Group Oy

Perustettu: 1960. Yritys toimi aluksi nimellä Automatiikka-Asentajat Mattsson & K:nit -yhtiön. Sittemmin nimi muuttui Instrumentointi Oy:ksi ja vuonna 2006 Insta Group Oy:ksi.

  • Omistus: Markus Mattsson 50 prosenttia, sisarukset Niklas Mattsson ja Nora Mattsson molemmat 20 prosenttia ja heidän serkkunsa Joel Mattsson 10 prosenttia
  • Liikevaihto: 153 miljoonaa euroa vuonna 2022
  • Toimitusjohtaja: Tapio Kolunsarka
  • Työllistää: noin 1150 työntekijää
  • Pääpaikka: Tampere, minkä lisäksi yrityksellä on toimipisteitä Vantaalla, Espoossa, Muuramessa, Oulussa, Harjavallassa, Porissa, Porvoossa, Raisiossa, Kuopiossa, Varkaudessa ja Imatralla.
  • Lue lisää: www.insta.fi
Asiasanat