Uutishuone / Perheyritystarinat

Oilon – 60 vuotta kestävän kehityksen energiateknologiaa

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 19.03.2022

60-vuotiaan Oilonin tarkoituksena on luoda kestävän kehityksen energiateknologiaa.

 

"Meidän perusajattelumallinamme on ollut toimia aina ympäristöystävällisesti, kertoo toisen polven perheyrittäjä", hallituksen varapuheenjohtaja Päivi Leiwo.

Ympäristöystävällisyys on näyttäytynyt Oilonin toiminnassa eri tavoin vuosikymmenten aikana.

"Aikaisemmin piti polttaa tehokkaasti eli ei saanut tulla happipäästöjä, sitten rikkidioksideista piti päästä eroon ja saada typpioksidipäästöt kuriin. Olemme aina pyrkineet kehittämään niin puhdasta palamista, joka on kulloisenkin teknologian mukaan ollut mahdollista. Pyrimme myös hyödyntämään teollisuuden jätevirrat ja ottamaan niistä energian talteen."

Oilonilla panostetaankin tuotekehitykseen vuosittain keskimäärin 7 % liikevaihdosta.

"Diplomi-insinööri-isäni on ollut perustamassa Oilonia, ja hän on ollut vahvasti tuotekehityksessä mukana."

 

Tarkoitus – kestävän kehityksen energiateknologia – on ohjannut myös Oilonin liiketoiminnan valintoja.

"Emme halua tehdä tuotetta, joka on huono tai haitallinen ympäristölle. Regulaatio ja asiakkaat tietysti myös ohjaavat toimintaamme."

 

Omistamisen merkityksellisyyttä lisää yrityksen toimiminen energia-alalla.

"Me Oilonilla olemme onnellisessa asemassa, koska saamme olla tärkeiden asioiden kanssa tekemisissä. On ihanaa olla mukana merkityksellisellä alalla, ja sille on helppo antaa rakkautta."

 

Rakkaudellisuus tarkoittaa Päiville myös ystävällistä suhtautumista ihmisiin.

"Ihmisläheisyys ja ihmisten kohtaaminen on minulle henkilökohtaisesti kivaa ja toivon, että pystyn välittämään asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja henkilöstöä kohdatessani rakkaudellisuutta ja sen kautta viestin, että emme halua jättää ihmisiä pulaan."

 

Omistaja on yrityksen kasvot, joka välittää yrityksen kulttuuria ja toimintatapoja.

"Kun asiakas näkee omistajan, kyllä asiakas siitä jotain päättelee. Asiakkaat pitävät kohtaamisia merkityksellisinä. Yksi asiakas totesi, että sinä omistajana edustat Oilonia: You get what you see."

 

Vastuullisuus on yksi Oilonin arvoista. Se tulee Päivin mukaan monimuotoisesti esille tuote- ja henkilöstöpolitiikassa sekä johtamisessa. Yleisinhimillisiä arvoja voidaan viedä oman organisaation kautta eteenpäin muissa kulttuureissa.

"Kiinassa meillä on ollut omaa tuotantoa viimeiset 20 vuotta. Olemme siellä kehittäneet työolosuhteita, joka näkyy muun muassa pitkinä työsuhteina. Tunnen ylpeyttä ja merkityksellisyyttä siitä, että olemme toivottavasti hiukan saaneet hyvää aikaiseksi vastuullisen ja tasa-arvoisen, toisia kunnioittavan johtamisen kautta."

 

Päivi Leiwo

Asiasanat
Omistajuus Yrittäjyys