Uutishuone / Ajankohtaista

Suomalaisen Työn Liitto ja Perheyritysten liitto: Seuraavan hallituksen tunnustettava suomalaisen työn ja omistamisen merkitys kriisien selättämisessä

Julkaistu 28.02.2023

Suomalaisen työn ja kotimaisen omistamisen pitää olla talouspolitiikan keskiössä ensi vaalikaudella, vaativat Perheyritysten liitto ja Suomalaisen Työn Liitto järjestöjen ensimmäisessä yhteisessä kannanotossaan. Järjestöt näkevät, että mitä enemmän maailmanlaajuiset kriisit heiluttavat ihmisten arkea, sitä selvemmin yhteiskuntien sisäiset omat vahvuudet määrittävät kansakuntien ja kansalaisten menestystä ja hyvinvointia.

 
”Rajat ylittävien kriisien ravistellessa yhteiskuntia vahvemmin kuin koskaan, on menestyksen kannalta ratkaisevaa, mitä tapahtuu rajojen sisäpuolella. Suomalainen työ ja vahva omistajuus muodostavat aiempaa tärkeämmän tukijalan, jonka varaan tulevien kriisien selättäminen rakentuu”, Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala sanoo.

Yritystoiminnan osalta kriisin kohdatessa ja geopoliittisen tasapainon järkkyessä omistajan kansallisuudella on väliä.
 
”Siinä missä ulkomaiset sijoittajat saattavat geopoliittisen kriisin kohdatessa siirtää pääomiaan nopeasti turvaan muualle, kotimaiset omistajat toimivat pidemmällä tähtäyksellä, ovat valmiita kantamaan vastuunsa ja sitoutumaan pitämään yhteiskunnan pyörät pyörimässä”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo.
Järjestöjen mukaan suomalaisen omistajan asemaa on vahvistettava jo kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuudenkin turvaamisen takia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on siitä kiistämätön esimerkki.

Hankintalaki ja suomalainen työ
 
Suomalaisen työn osalta fakta on, että julkiset hankinnat suomalaisilta yrityksiltä luovat työtä ja verotuloja Suomeen, lisäävät yrittäjyyttä, kotimaista tuotantoa ja huoltovarmuutta sekä mahdollistavat hyvinvoinnin Suomessa. Hankintalaki mahdollistaa suomalaisuuden, paikallisuuden ja vastuullisuuden huomioimisen julkisissa hankinnoissa.

”Toivomme, että tulevan hallituksen ohjelmassa näkyy se, että suomalaista työtä arvostetaan ja sen puolesta sekä puhutaan että toimitaan. Suomalaisyritykset mahdollistavat myös huoltovarmuuden”, Lausala sanoo.
 
”Suomalaisen työn ja omistamisen vahvistaminen ei ole ristiriidassa kansainvälisen markkinatalouden periaatteiden kanssa. Vain jos oma koti pidetään ensin kunnossa, on mahdollista pärjätä kansainvälisessä kilpailussa ja menestyä maailmalla”, Vanhala-Harmanen sanoo.
 
Vaalikeskustelu suorana

Perheyritysten liitto ja Suomalaisen Työn Liitto ovat kutsuneet 28.2.2023 Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivän kunniaksi vaalipaneeliin kuusi kansanedustajaa eri puolueista keskustelemaan teemasta ”Mihin menet, suomalainen työ ja omistaminen?”. Helsingin Bottalla järjestettävän keskustelun juontaa Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki ja se lähetetään suorana striiminä Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen nettisivuilla.

Seuraa lähetystä:

Talouselämän live        Kauppalehden live        Uusi Suomi live

 
Lisätiedot:

STL:n toimitusjohtaja Tero Lausala tero.lausala@suomalainentyo.fi 050 4072623
PL:n toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen minna.vanhala-harmanen@perheyritys.fi, 040 0511786
PL:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Raine Tiessalo raine.tiessalo@perheyritys.fi 050 4355 898
STL:n viestintäpäällikkö Sanna Huovinen sanna.huovinen@suomalainentyo.fi 050 535 8900

 

Asiasanat