Uutishuone / Ajankohtaista

Elinkeinoelämän järjestöt: Luodaan tukimalli yrityksille, joihin sähkön hinnannousu pahiten osuu – tukisumma on lyötävä lukkoon nyt

Julkaistu 16.12.2022

Hallituksen olisi päätettävä tukisummasta ja valmisteltava nopealla aikataululla järjestelmä, jonka avulla sähkön hinnannoususta eniten kärsiviä yrityksiä voitaisiin auttaa pahimman yli. Näin tuettaisiin yritysten jatkuvuuden ohella myös työllisyyttä, esittävät toimitusjohtajat EK:ssa, Keskuskauppakamarissa, Perheyritysten liitossa ja Suomen Yrittäjissä.

Lähes kaikissa EU-maissa on otettu käyttöön tukia ja muita toimia, joilla yritysten ja työnantajien toimintaa turvataan energiakustannusten karatessa.
Myös Suomessa energiakriisi syvenee, kun kylmä alkutalvi kiihdyttää sähkökustannusten nousua. Kotitalouksien ohella myös yhä useampi yritys kokee kasvavaa hätää tulevien kuukausien sähkölaskun takia. Kriisi koettelee monen kokoisia yrityksiä eri toimialoilla.
Moninkertaistuvat energiakustannukset voivat vaarantaa yritysten koko liiketoiminnan jatkumisen tai pakottavat sopeuttamaan toimintaa esimerkiksi lomauttamalla, mikä vaikeuttaisi kansalaisten elämää entisestään. EK:n tuoreimman yrityskyselyn mukaan lähes 30 prosenttia yrityksistä suunnittelee lomautuksia seuraavan kuuden kuukauden aikana.
Siksi elinkeinoelämän neljä järjestöä esittävät, että hallitus päättäisi nyt tukisummasta yritysten auttamiseksi ja valmistelisi nopealla aikataululla tukimallin, jolla kyettäisiin kohdennetusti auttamaan sähkön hinnannoususta kaikkein eniten kärsiviä yrityksiä.
Tukimallissa on varmistettava se, että energian säästöä ja sähkönkulutuksen ajallista siirtoa koskevat kannusteet säilyvät.

 

 

________________________

Jyri Häkämies
Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Juho Romakkaniemi
Keskuskauppakamari

Minna Vanhala-Harmanen
Perheyritysten liitto

Mikael Pentikäinen
Suomen Yrittäjät

 

Asiasanat