Uutishuone / Ajankohtaista

PerheyritysPULSSI: Hyviä uutisia työllistäviltä yrityksiltä – kesätyöntekijöitä löytynyt mukavasti

Julkaistu 21.06.2023

Kesätyöntekijöitä on ollut huomattavasti helpompi löytää tänä vuonna vakituisten osaajien rekrytointiin verrattuna,  selviää Perheyritysten liiton tekemästä kyselystä. 

Monelle "kesurille" tarjotaan jatkoa kesän jälkeen, vaikka tummia pilviä kerääntyy taivaalle, kun keskisuurten työnantajayritysten myyntinäkymät jatkavat heikkenemistään. 

Hyviä uutisia kroonisesta osaajapulasta kärsiviltä suomalaisilta yrityksiltä: kesätyöntekijöitä on ollut huomattavasti helpompi löytää tänä vuonna vakituisten osaajien rekrytointiin verrattuna.
 
Tämä käy ilmi Perheyritysten liiton (PL) kesäkuun jäsenkyselystä. PL:n jäsenet ovat tyypillisesti paljon työllistäviä teollisuuden ja kaupan alan yrityksiä. 
 
Kun neljä viidestä (80%) perheyrityksestä kertoo, että uusien vakituisten työntekijöiden löytäminen on joko erittäin tai jonkin verran hankalaa, kesätyöntekijöiden kohdalla lukemat ovat lähes peilikuva tästä. 
 
Lähes puolet eli 45 prosenttia yrityksistä luonnehtii kesätyöntekijöiden löytämistä helpoksi.  
Vaikeuksista raportoi 31 prosenttia vastaajista, joista erittäin vaikea tilanne oli vain neljässä prosentissa vastaajayrityksiä. Noin joka neljäs vastaaja kertoi, ettei palkkaa kesätyöntekijöitä.

Kaksi kolmesta saattaa saada jatkopestin

Avoimissa vastauksissa nousivat erityisesti esille edellisinä kesinä hommissa olleiden rekrytointi, oppilaitosten kanssa tehtävä toimiva yhteistyö ja työn tarjoaminen vakituisten työntekijöiden jälkeläisille.  

Vaikeuksista nousivat esille työpaikan syrjäinen sijainti, tehtävän liian korkea vaativuus kesätyöläisille ja erityisesti rakennusalan äkkijarrutus nykyisen taloussuhdanteen takia.  

Monille kesätyöntekijöille on myös tarjolla jatkoa. Karkeasti ottaen noin joka kolmas yritys aikoo tarjota jatkopestiä tekijälle suven jälkeen, kolmannes saattaa tarjota ja kolmannes tietää jo nyt, ettei sopimusta jatketa.  

”Kesätyöntekijöiden aktiivinen käyttäminen on arvokas osa suomalaista työkulttuuria”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo.  

Vanhala-Harmasen mukaan kesätöissä on mahdollista saada ensiarvoisen tärkeää kokemusta alalta, jota opiskelee.  
 
”Omia ammatillisia tavoitteita vastaamaton kesätyö puolestaan voi antaa palkan lisäksi kokemusta erilaisista ihmisistä ja oppia työelämän sääntöjä”, Vanhala-Harmanen arvioi. 

PerheyritysPULSSI:n vastaukset piirtävät myös ristiriitaisen kuvan Suomen taloudesta. Vastaajayritysten näkymät yrityksensä liikevaihdon kasvusta tänä vuonna ovat heikentyneet entisestään, mutta samalla näkymät Suomen talouden kasvusta ovat verrattain vahvat.  

Myynnin heikkenemistä tänä vuonna verrattuna viime vuoteen ennakoi noin yksi neljästä perheyrityksestä. Vaikka vielä suurin osa (41%) näkee vuosikasvua horisontissa, joka kolmas näkee myös bisneksensä jämähtävän edellisvuoden tasolle.   

”Luottamus Suomen talouden kasvuun on säilynyt yllättävän hyvänä jo maaliskuusta alkaen. Saattaa olla, että perheyritykset laskevat elinkeinoelämälle suotuisan poliittisen tilanteen tuottavan yrityksille lisäkasvua. Siinä hallitusohjelman toteutus on avainasemassa”, Vanhala-Harmanen sanoo.


PerheyritysPULSSI -kyselyyn vastasi 123 Perheyritysten liiton eri jäsenyritystä 13.-20.6. välisenä aikana. Vastaajien valtaosa osuu 10-50 miljoonan euron liikevaihdon välille ja 10-250 työntekijän haarukkaan.  Suurin osa yrityksistä toimii teollisuuden ja kaupan aloilla.

Lisätiedot:

Minna Vanhala-Harmanen, toimitusjohtaja

minna.vanhala-harmanen@perheyritys.fi

Raine Tiessalo, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja

raine.tiessalo@perheyritys.fi

 

Asiasanat