Uutishuone / Ajankohtaista

Kriisin aikana omistajalla on vielä enemmän väliä

Kirjoittanut Auli Hänninen

Julkaistu 19.03.2020

Muutamassa viikossa maailma on muuttunut. Elämme poikkeustilanteessa, jossa meidän täytyy huolehtia perheistämme, työntekijöistämme ja yhteisöstämme sekä samalla rakentaa tulevaisuutta ja pitää yritystemme liiketoiminta käynnissä taistellaksemme koronaviruksen aiheuttamia taloudellisia vaikutuksia vastaan.

Samaan aikaan, kun valtiovallalta odotetaan päätöksiä, jotka auttavat yrityksiä selviytymään, on yritysten omistajien ryhdyttävä pikaisiin toimiin. Kriisissä omistajalla on vielä entistäkin suurempi merkitys. Yritysten omistajien tulee tehdä kaikki voitavansa, jotta he omilla toimillaan auttavat yrityksiään selviämään kriisin yli. Tästäkin selvitään, yhdessä ja toisiamme tukien.

Olemme listanneet asioita, jotka omistajan on tärkeää käydä yritysten osalta läpi:

  • Varmista yritystenne rahoituksen riittävyys. Kassakriisitilanteessa kannattaa olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä pankkiisi. Lue lisää OP:n artikkelista.
  • Varmista, että yrityksenne tukevat ja suojaavat yrityksen avainhenkilöt. Sovi myös tarvittavista joustoista poikkeustilanteessa.
  • Selvitä, tarvitaanko yrityksiin erillisiä koronatyöryhmiä.
  • Tee nopeat ja tarvittavat toiminnan sopeuttamistoimet avoimessa yhteistyössä henkilöstön kanssa. Lue lisää PwC:n uutishuoneesta mm. koronaviruksen vaikutuksesta työntekijöihin.
  • Ymmärrä yrityksesi tavaravirrat, myös oma toimituskykysi poikkeusoloissa.
  • Käy läpi sopimusehdot, jotta yrityksillä on käsitys omista velvoitteista ja oikeuksista, kun sopimuskumppaneiden kanssa tulee toimintaan kriisin johdosta häiriöitä. Lue lisää Evershedsin asiantuntijoiden neuvoista liiketoimintakriittisistä sopimuksista.
  • Käy tarvittaessa läpi, miten yrityksen vakuutukset korvaavat koronaviruksen aiheuttamia tilanteita. Löydät Fennian vakuutuksista tietoa täältä.
  • Pohdi kriisin eri skenaarioita ja päivitä niitä säännöllisesti seuraavista näkökulmista: a) Viruksen eri riippuvuussuhteet (ajalliset, maantieteelliset, intensiteetti, uusiutuminen) b) Erilaiset taloudelliset skenaariot (nopea toipuminen, hidas toipuminen, syvä lama) c) Markkinoiden häiriöt, uuden liiketoiminnan mahdollisuudet.
  •  Varmista, että kaikki tehtävät päätökset ovat yhteensopivia yritysten olemassaolon tarkoituksen ja strategian kanssa.
  •  Pidä kriisinkin aikana katse myös tulevaisuudessa, ota pohdintaan yritysten digitalisaatioon liittyvät strategiat, miten   digitalisaatiota voitaisiin hyödyntää entistä paremmin ja nopeammin.

Kassakriisissä rahoituksen varmistaminen on varmasti listalla ensimmäisenä. Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta. Listasta löytyy vastauksia valtion ja sen organisaatioiden toimenpiteistä. Täältä pääset tutustumaan TEM:n listaan

Valtiovarainministeriö on listannut toimenpiteitä yritysten maksuvalmiuden turvaamisesta, yritysten verojen ja maksujen maksuajoista ja lisätalousarviosta. Tästä pääset tutustumaan VM:n listaan. Elon sivuilla on päivittyvä tiedote koronavirustilanteen vaikutuksista työeläkemaksuihin. 

Olemme tilanteessa, missä juuri kukaan meistä ei vielä reilu kuukausi sitten kuvitellut olevansa. Yritykset tarvitsevat myös asiakkaita ja me kaikki voimme auttaa myös tässä roolissa. Palvelualan yritykset ovat erityisissä vaikeuksissa, asiakkaat ovat kaikonneet. Me voimme kuitenkin kaikki asiakkaan roolissa auttaa yrityksiä hankkimalla tuotteita ja palveluita lähellä olevilta yrityksiltä ja hyödyntämällä yritysten verkkopalveluita.

Yrityksen omistajana sinun on tärkeää huolehtia myös omasta ja läheistesi hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Toivotamme kaikille teille voimia tässä hyvin hankalassa ja poikkeuksellisessa tilanteessa; olemme Perheyritysten liiton toimistolla käytettävissänne milloin tahansa, joten ottakaa rohkeasti yhteyttä!

Asiasanat
Omistajuus