Uutishuone / Ajankohtaista

Perheomisteiset listayhtiöt jälleen maineikkaimmat. Kärjessä Ponsse, Kone, Gofore ja Vaisala

Julkaistu 23.08.2024

T-Media tutki yhteistyössä Suomen Osakesäästäjien ja Pörssisäätiön kanssa yksityissijoittajien näkemyksiä Suomen 80 suurimman pörssiyhtiön maineesta. Hyvämaineisimmiksi yhtiöiksi arvioitiin järjestyksessä Ponsse, KONE, Gofore ja Vaisala. Pörssiyhtiöiden kärkikaksikko vaihtoi paikkaa päittäin: Kone piti viime vuonna ensimmäistä sijaa ja Ponsse toista. Ponsse on tänä vuonna ainut erinomaisen maineen tasolle yltänyt pörssiyritys.

Pörssiyhtiöiden mainetta tutkittiin touko–kesäkuussa 2024, ja tutkimukseen vastasi yhteensä 7 958 yksityissijoittajaa.

“Maine rakentuu hitaasti ja siksi ei ole yllätys, että kärkiyhtiöt ovat pitäneet sijoituksensa pienin muutoksin. Yksityissijoittajat luottavat kasvollisiin omistajiin. Parhaiten menestyneet yhtiöt ovat jälleen perhe- tai yrittäjätaustaisia”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo tiedotteessa.

Tulokset perheyritysten osalta ilahduttava myös Perheyritysten liiton toimitusjohtajaa Minna Vanhala-Harmasta

On ilahduttavaa nähdä, että perheomisteiset listayhtiöt, kuten Ponsse, Kone ja Vaisala ovat säilyttäneet erinomaisen maineensa vuodesta toiseen. Tämä tukee näkemystämme siitä, että vahvat perheomisteiset yhtiöt voivat tarjota sekä vakautta että innovatiivisuutta markkinoille erityisesti haastavina aikoina. Perheyritykset, jotka ovat sitoutuneita pitkän aikavälin arvonluontiin, luovat luottamusta ja houkuttelevat sijoittajia, myös silloin kun taloudellinen tilanne on epävarma."

Pörssiyhtiöiden maineen lasku näkyy yksityissijoittajien investointihalukkuudessa

Tutkimus paljastaa pörssiyhtiöiden maineen olevan keskimäärin hyvällä tasolla, maine on kuitenkin laskenut jo kolme viimeistä vuotta peräkkäin. Pörssiyhtiöiden mainepisteiden keskiarvo on tänä vuonna 3,52, kun vuoden 2021 tutkimuksessa keskimääräinen mainearvosana oli 3,60. 

Luottamus&Maine -tutkimusmallissa jokaiselle yhtiölle lasketaan maineluku asteikolla 1–5.

“Pörssiyhtiöt ovat navigoineet haasteellisessa talousympäristössä. Helsingin pörssin indeksi on jäänyt globaalia tasoa alemmas ja sijoittajille on tullut pettymyksiä. Indeksin heikko kehitys yhdistettynä yritysten maineen laskuun näkyy sijoittajien käytöksessä. Luottamus pörssiyhtiöihin on ollut laskussa ja myös investointihalukkuus on laskenut merkittävästi. Vuoden 2021 tutkimuksessa investointihalukkuus sai vielä hyvän arvosana 3,51 – nyt ollaan enää kohtalaisessa luvussa 3,32”, T-Median asiantuntija Lauri Lepposanoo.

Yksityissijoittajat pitävät pörssiyritysten maineen parhaimpina osa-alueina tuotteita ja palveluita. Yleisellä tasolla eniten ovat heikentyneet yksityissijoittajien käsitykset pörssiyhtiöiden johdon kyvykkyydestä ja taloudellisesta tilanteesta. 

“Yleinen uskomus voi olla helposti se, että yksityissijoittajien käytös pörssiyritystä kohtaan seuraisi pääosin taloudellista suoriutumista. Meta-analyysimme osoittaa kuitenkin, että mielikuvat tuotteiden ja palveluiden hinta-laatusuhteesta ja johtamisesta ohjaavat yksityissijoittajien käyttäytymistä talouden mielikuvan ohella”, T-Median data-analyytikko Antti Pennala sanoo.

Tutustu Luottamus & Maine -tutkimukseen T-Median sivuilla

 

 

Asiasanat