Uutishuone / Ajankohtaista

Perheyritykset menestyivät jälleen mainetutkimuksessa

Kirjoittanut Raine Tiessalo Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 24.09.2021

Perheyritykset veivät jälleen kärkisijat tänään julkistetussa kansallisessa T-Median Luottamus & Maine -tutkimuksessa. Perheyritykset Ponsse (1.), Kone (2.) ja Fazer (4.) valtasivat kirkkaimman kärjen

”Tutkimuksen tulos osoittaa, että perheyritykset ovat Suomen elinkeinoelämän pilareita, joihin luotetaan ja joilla on hyvä maine”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo.

Perheyritykset ovat pitkäkestoisesti Suomeen sitoutuneita yrityksiä, joiden rooli kriiseissä on tutkitusti vahva. Perheyritykset eivät irtisano talouden matalasuhdanteissa yhtä herkästi henkilöstöä kuin muulla tavoin omistetut yritykset ¹. Erityisesti yhden tai useamman sukupolvenvaihdoksen tehneet perheyritykset pitävät työllisyyden vakaana myös matalasuhdanteissa.²

”Perheyritysten kotimaiset omistajat ovat vastuussa liiketoiminnan kehittämisestä, kasvattamisesta, työpaikoista ja innovaatioista. Suomeen sitoutuneita perheyritysten omistajia pitäisi sen takia kuunnella nykyistä enemmän poliittisessa päätöksenteossa. Perheyritykset vastaavat myös suurelta osalta suomalaisten hyvinvoinnin tulevaisuudesta.”

Suomen työllistävistä yrityksistä noin 70 prosenttia on perheyrityksiä. Perheyritykset työllistävät noin 40 prosenttia koko yrityssektorin henkilöstöstä. Hännistä harmittaa osin myös perheyritysten omistajiin kohdistuvat harkitsemattomat keskustelualoitteet hallituksen piiristä.

”Esimerkiksi systemaattinen osinkoverotukseen liittyvä heittely vasemmiston suunnalta on haitallista, koska ne ovat ristiriidassa hallitusohjelman kanssa. Ne ovat omiaan aiheuttamaan sekaannusta ja huolta omistajissa, jotka tarvitsevat vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä. Yritysten investoinnit ja työpaikat ovat omistajien päätösten varassa.”

“Perintöveron suhteen taas fakta on, että naapurimaissamme ei ole perintöveroa ja se asettaa suomalaiset perheyritykset pitkällä tähtäyksellä epäsuotuisaan kilpailuasemaan.” Perheyritysten liiton noin 450 jäsenyrityksen yhteenlaskettu liikevaihto on noin 38 miljardia euroa ja liiton jäsenyritykset työllistävät noin 181 000 ihmistä.

 

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Auli Hänninen auli.hanninen@perheyritys.fi 040 0415230

Viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalo raine.tiessalo@perheyritys.fi 050 4355 898 

 

Viittaukset:

¹ Block, J. 201. Family Management, Family, Ownership, and Downsizing: Evidence From

S&P 500 Firms. Family Business review

² Alimov et al. 2018. Perheyritysten kannattavuus ja työllistävyys vuosina 2003–2014: Perheomistajuus ja resilienssi, PTT

Asiasanat