Uutishuone / Ajankohtaista

Perheyritykset uskovat, että talouteen tulee lisää virtaa vaalien jälkeen

Kirjoittanut Raine Tiessalo Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 23.03.2023

Suomalaisten keskisuurten perheyritysten omistajat uskovat Suomen talouden kääntyvän kasvuun pian vaalien jälkeen. Kahden edeltävän synkän kvartaalin jälkeen luottamus on noussut lähes viime vuoden toukokuun tasolle.

Maaliskuun PerheyritysPULSSI kysyi luottamusta Suomen talouden kasvuun seuraavan kolmen kuukauden aikana asteikolla 1-10. Arvioiden keskiarvo pomppasi 5,4 prosenttiin viime marraskuun kyselyn lukemasta 3,5.

"Usko Suomen talouden tilan kohenemiseen on vahvistunut vuoden vaihteen jälkeen yllättävän nopeasti. Tämä saattaa johtua siitä, että viime syksynä talous vajosi taantumaan ja monet perheyritykset arvioivat nyt, että ainoa tie on ylöspäin. Monet asettavat myös seuraavan hallituksen talouspolitiikalle paljon odotuksia", Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo.

Perheyritykset luovat noin 30 prosenttia Suomen yrityssektorin jalostusarvosta. Perheyritysten liiton kyselyyn vastaajat ovat omistajia yrityksissä, joista valtaosan liikevaihto on alle 50 miljoonaa euroa ja jotka työllistävät 10-250 henkeä.

Henkilöstöosastot hätää kärsimässä

Samalla pula osaavasta työvoimasta jatkuu vaikeana. Negatiivinen BKT-kasvu ja korkea inflaatio eivät ole helpottaneet työmarkkinoiden painetta. Suurista hankaluuksista osaajien löytämisessä raportoi noin joka kolmas perheyritys. Jonkin verran hankaluuksia kokee kolme viidestä vastaajasta. Helppoa rekrytointi on kuudelle prosentille ja rekrytoinnit ovat panneet jäihin neljä prosenttia vastaajista.

"Vakava työvoimapula vaivaa yrityksiä tilanteessa, jossa Suomen talous on teknisesti taantumassa ja huominen näyttää harvinaisen epäselvältä. Voi vaan kuvitella, millainen pullonkaula osaajapulasta tulee, kun talous lähtee taas nousuun", Vanhala-Harmanen arvioi. "Tulevan hallituksen on tehtävä kaikki voitavansa työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi. Aikaa kuhnailuun ei enää ole. Panoksena on yritysten kasvu ja siten suomalaisen hyvinvoinnin rahoitus."

Kyselyn mukaan noin puolet perheyrityksistä aikoo lähiaikoina palkata ulkomaalaisia työntekijöitä. Avoimissa vastauksissa nousee esille, että yleisin syy ulkomaalaisten palkkaamiselle johtuu siitä, että suomalaisia osaajia ei ole tarjolla. Suurimpana haasteena puolestaan nousee kielitaidon puute.

Joka viidennen perheyrityksen liikevaihto kutistumassa

Perheyritysten näkymät oman liiketoiminnan kasvuun ovat heikentyneet. Yksi viidestä vastaajasta ennakoi yrityksensä myynnin kutistuvat tänä vuonna verrattuna viime vuoteen. Osuus on suurin koko kvartaaleittain tehtävän kyselyn vuonna 2020 alkaneen historian aikana. Noin puolet (46%) uskoo liikevaihtonsa kasvavan.

Suomalaisten yritysten suurimmalle vientimarkkinalle eli EU-alueelle vientiä aikoo lisätä lähivuosina noin kolme viidestä perheyrityksestä. Kolmannes näkee vientinsä arvon muihin EU-maihin pysyvän nykyisellä tasollaan ja noin kahdeksan prosenttia vastaajista näkee EU- viennin arvon kutistuvan

PerheyritysPULSSI on Perheyritysten liiton neljä kertaa vuodessa jäsenilleen tekemä kysely. Suurin osa vastaajista on omistajia yrityksissä, joiden liikevaihto on alle 50 miljoonaa euroa ja jotka työllistävät 10-250 henkeä. Vastaajat ovat tyypillisesti omistajayrittäjiä teollisuuden, palveluiden ja kaupan aloilta. 1/2023 kyselyyn tuli 122 vastausta eri yrityksestä 8.-16.3.2023 välisenä aikana.

--

Lisätietoa:

PL:n toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen minna.vanhala-harmanen@perheyritys.fi 040 0511786

PL:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Raine Tiessalo raine.tiessalo@perheyritys.fi 050 4355 898

Asiasanat