Uutishuone / Ajankohtaista

PerheyritysPULSSI: Vahvaa optimismia ei saa tukahduttaa veronkorotuksilla

Kirjoittanut Raine Tiessalo Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 06.09.2021

Perheyritykset uskovat aiempaa vahvemmin sekä oman liikevaihtonsa että Suomen talouden kasvuun. Optimismi on vahvistunut trendinomaisesti viime vuoden marraskuusta saakka. Tämä käy ilmi Perheyritysten liiton jäsenilleen elo-syyskuun vaihteessa tekemästä vuoden kolmannesta PerheyritysPULSSI -kyselystä.


”Vahvistunut luottamus tekee Suomelle hyvää. Kyselyn tulokset kertovat, että perheyritykset ovat valmiita tekemään oman osansa, jotta julkinen talous saadaan tasapainoon ja suomalaisten hyvinvointi turvattua. Kyselyn avoimista vastauksista käy ilmi perheyritysten omistajien toive siitä, että tavoitteeseen on edettävä yritysten kasvun, ei veronkorotusten kautta”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo.

”Mitä vapaammin yritysten annetaan nyt kasvaa, sitä enemmän ne voivat työllistää ja maksaa veroja. Optimismia ja riskinottoa pitää nyt tukea, ei tukahduttaa.”

Perheyritykset työllistävät Suomessa noin 40 prosenttia yrityssektorin työntekijöistä ja ne luovat noin 30 prosenttia yrityssektorin jalostusarvosta. Perheyritysten liiton noin 450 jäsenyritystä työllistävät noin 180 000 ihmistä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 37 miljardia euroa.

Myynti vetää, työntekijäpula jarruttaa

Kun vielä helmikuussa alle puolet (41%) perheyrityksistä uskoi liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna verrattuna edelliseen, nyt kasvua ennakoi 69 prosenttia. Lisäksi enää kolme prosenttia näkee liikevaihtonsa kutistuvan, kun vielä helmikuussa näin uskoi yksi neljästä.

Kyselyn mukaan perheyritysten omistajien usko Suomen talouden kasvuun seuraavien kolmen kuukauden aikana on noussut korona-ajan korkeimpaan lukemaan, tasan seitsemään. Toukokuussa lukema oli 6,4 ja helmikuussa 4,6. 

Perheyritysten luottamus Sanna Marinin hallituksen kykyyn tukea yrityksiä koronakriisissä on yhä matalalla. Kyselyyn vastanneet arvioivat hallituksen onnistumisen nyt keskimäärin tasolle 4,6. Luottamus on hivenen vahvistunut toukokuusta, jolloin arvosanojen keskiarvo oli 4,4. 
 

 
Perheyrityksillä on yhä vaikeampaa löytää uusia päteviä työntekijöitä. Noin 41 prosenttia vastanneista sanoo, että osaajien löytäminen on jo erittäin hankalaa. Kesän aikana työmarkkinat ovat vaikeutuneet huomattavasti, sillä vielä toukokuussa erittäin suurista hankaluuksista kertoi 27 prosenttia vastanneista. 
 
Jonkin verran hankalaa rekrytoiminen on noin 40 prosentissa perheyrityksiä, kun taas seitsemän prosenttia sanoo osaajia löytyvän helposti. Noin 12 prosenttia yrityksistä ei tällä hetkellä rekrytoi, mikä on pienin osuus viime marraskuussa aloitetun kyselyn historiassa. 

 

Kyselyssä tiedusteltiin myös avoimella kysymyksellä, mitkä ovat perheyritysten terveiset budjettiriiheen. Vastausten kolme tärkeintä viestiä ovat: julkinen velkaantuminen pitää saada kuriin, julkinen sektori saatava tasapainoon ja työperäisen maahanmuuton esteet purettava välittömästi. Myös työllisyyden eteen pitäisi saada toimivia ratkaisuja. 
 
“Hallituksen pitäisi saada budjettiriihessä aikaan päätöksiä, jotka vahvistavat työllisyyttä. Näitä ei saatu aikaan kehysriihessä, joten nyt olisi korkea aika”, Hänninen sanoo.  

--- 

PerheyritysPULSSI on joka kolmas kuukausi tehtävä Perheyritysten liiton jäsenkysely. Kyselyyn vastasi 31.8-2.9.2021 yhteensä 96 liiton jäsentä eri yrityksistä. Perheyritysten liiton jäsenet koostuvat perheyritysten omistajista. Suurin osa vastanneista edustaa teollisuussektoria tai tukku- ja vähittäiskauppaa.   

 
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:  
Toimitusjohtaja Auli Hänninen auli.hanninen@perheyritys.fi 040 0415230 

Viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalo raine.tiessalo@perheyritys.fi 050 4355 898 

Asiasanat
Vaikuta Työelämä Verotus Yrittäjyys