Uutishuone / Ajankohtaista

Prepaid-liittymiä, illalliskortteja, bussilla pakolaisia hakemaan Perheyritysten yhdeksän kekseliästä tapaa auttaa Ukrainaa

Kirjoittanut Raine Tiessalo Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 07.03.2022

Perheyritysten liitto kysyi viikonlopun aikana jäsenyritysten omistajilta, kuinka he ovat yrityksessään reagoineet Ukrainan sotaan. Kyselyn tarkoituksena on levittää auttamisen tapoja mahdollisimman laajemmin suomalaisten yritysjohtajien ja yritysten omistajien tietoon.

Avoimiin kysymyksiin vastasi viikonlopun aikana kaikkiaan 75 perheyritysten omistajaa.

Vastanneiden yritysten keskimääräinen liikevaihto on 10-50 miljoonan euron välillä ja suurin osa toimii teollisuuden toimialalla.
Yleisin tapa auttaa on raha. Yli puolet vastanneista oli jo tehnyt lahjoituksen jonkun tunnetun organisaation kuten Punaisen Ristin tai Unicefin kautta.
”Kyselyn perusteella voi sanoa, että perheyritykset ovat olleet liikkeellä oma-aloitteisesti ja nopeasti. Tietoomme tulleet lahjoitettavat summat ovat tyypillisesti 15 000 ja 100 000  euron välillä, yhtiön koosta riippuen”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo.

Kekseliäisyys kukoistaa – auttamisen monet muodot

Perheyritykset ovat auttaneet ukrainalaisia myös muilla tavoin kuin rahalla. Monet ovat mukana tavaratoimituksissa. Ukrainaan on lähtenyt muun muassa talvikenkiä, ruokaa, ensiapuatarvikkeita, termospulloja, taskulamppuja ja kertakäyttölakanoita.


Tässä yhdeksän idean lista kyselyssä esille tulleista muista tavoista tavoista auttaa:

- Yritys on pyrkinyt etsimään Suomesta uusia työnantajia ukrainalaisille koodareille.
- Yritys ostaa ukrainalaiselta päämieheltä tuotteita ennakkomaksulla.

- Yritys on haastanut asiakkaansa hätäaputalkoisiin, jotka se kuljettaa Ukrainaan.
- Yritys toimittaa prepaid-kortteja ukrainalaisille yhteistyössä teleoperaattorin kanssa.
- Yritys tekee työt Ukrainan toimipisteeseen ilmaiseksi.

- Yritys on hakemassa bussilastillisen ukrainalaisia Suomeen.
- Yritys on vapauttanut ulkomaista henkilökuntaa työtehtävistä auttamaan sukulaisiaan.
- Yritys harkitsee hyväntekeväisyyttä esimerkiksi illallisen tai muun tuotteen myynnistä.

- Yritys on siirtänyt verkkokauppamyyntinsä tuotot sataprosenttisesti Unicefille.

”Tätä listaa haluamme laittaa kiertämään julkisuuteen. Myös uudenlaisia auttamisen tapoja kaivataan. Niitä voi lähettää Perheyritysten liiton toimistolle vaikka sähköpostitse tai somekanaviemme kautta. Laitetaan hyvät käytännöt kiertämään”, sanoo Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalo.
 

Pakolaisten auttaminen Suomessa

Sodan aiheuttama hätä ja ongelmat syvenevät tulevina päivinä ja kuukausina niin Ukrainassa kuin yrityksissäkin. Tarvitaan paljon muutakin kuin rahaa.

”Ukrainalaisten työntekijöiden perheiden tilanne huolestuttaa yrityksissä. Heidän elämänsä on järkkynyt pahimmalla tavalla.
Myös venäläisten työntekijöiden suhteen tilanne on hankala. Huoli on suuri Venäjällä työskentelevistä ja heidän perheistään, kun tuotantoa ja toimintaa lopetetaan ja Venäjä sulkeutuu. Lisäksi Suomessa työskenteleviä venäläisiä pitää suojella ja työilmapiiristä on pidettävä huolta”, Vanhala-Harmanen sanoo.

Muutama jäsenyritys on jo valmistautunut ottamaan pakolaisperheitä majoitettavaksi esimerkiksi kartoittamalla tyhjiä asumiseen kelpaavia tiloja. Monet ovat myös ryhtyneet auttamaan ukrainalaisten työntekijöiden perheiden tuloa Suomeen. Ne, joilla on Ukrainassa toimintoja, ovat auttaneet työntekijöitä ja näiden perheitä taloudellisesti.

”Odotamme ukrainalaista pakolaisperhettä saapuvaksi Suomeen. Yrityksessämme on ukrainalaisia töissä ja teimme heti tiettäväksi, että yrityksemme tulee huolehtimaan vähintään kahdesta ukrainalaisperheestä”, yhden vastaajayrityksen omistaja kertoo.

”Meillä on tyhjillään yksi omakotitalo yrityksemme vieressä ja tarkoituksemme on antaa se pakolaisten käyttöön määräajaksi, jos ja kun heitä alkaa Suomeen tulemaan”, kertoo toinen perheyrityksen omistaja.

___________________________________

Onko yritykselläsi jokin muu tapa auttaa?

Lähetä siitä viesti Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikölle Raine Tiessalolle: raine.tiessalo@perheyritys.fi. Laitetaan hyvät käytännöt kiertämään!
 

Asiasanat