Uutishuone / Ajankohtaista

PerheyritysPULSSI: Usko kasvuun vahvistuu, luottamus Marinin hallitukseen heikkenee

Kirjoittanut Raine Tiessalo Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 02.06.2021

Suomalaisten perheyritysten luottamus oman liikevaihdon ja Suomen talouden kasvuun vahvistuu nopeasti,
Perheyritysten liiton jäsenilleen tekemä kysely kertoo.

Tulevaa kehitystä asteikolla 1-10 arvioineiden perheyritysten usko Suomen talouden kasvuun seuraavien kolmen kuukauden aikana pomppasi toukokuussa lukemaan 6,4 helmikuun lukemasta 4,6. Yli 54 prosenttia vastanneista ennakoi myös liikevaihtonsa kasvavan edellisestä vuodesta. Helmikuussa kasvuun uskoi 41 prosenttia vastaajista.

Kuva1: Luottamus Suomen talouden kasvuun

”Luottamuksen paluu on ensimmäinen askel matkalla kohti talouskasvua ja koronan selättämistä. Jotta usko muuntuu menestykseksi, työpaikoiksi ja investoinneiksi, yritykset tarvitsevat ennakoitavuutta verotukseen ja määrätietoisuutta poliittisilta päättäjiltä”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo. Perheyritykset työllistävät Suomessa noin 40 prosenttia yrityssektorin työntekijöistä ja ne luovat noin 30 prosenttia yrityssektorin jalostusarvosta. Perheyritysten liiton noin 450 jäsenyritystä työllistävät noin 180 000 ihmistä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 38 miljardia euroa.

Usko hallitukseen laskenut marraskuusta neljänneksen

Perheyritysten usko pääministeri Sanna Marinin hallituksen kykyyn tukea koronakriisissä kamppailevia yrityksiä heikentyy nopeasti. Asteikolla 1-10 perheyritykset arvioivat nyt hallituksen onnistumisen keskimäärin tasolle  4,4 kun helmikuussa arvosana oli vielä noin 5. Viime marraskuusta luottamus on laskenut noin neljänneksen. Vastanneiden huolenaiheina ovat erityisesti sulkutoimien voimakkuus, hallituksen päätöksenteon hitaus ja heikko ennakoitavuus ja epämääräinen viestintä, käy ilmi kyselyn avoimista vastauksista.

Kuva 2: Kuinka hyvin hallitus on tukenut yrityksiä koronakriisissä

Liikkeenjohdollisesta näkökulmasta perheyritysten johtajia huolestuttavat raaka-aineiden hintojen ja kuljetuskustannusten nousu, komponenttien saatavuuden heikkeneminen ja toimitusaikojen venyminen.

Globaali konttipula ja logistiset ongelmat vaivaavat vientiyrityksiä. Jotta investoinnit saisivat potkua, perheyritykset tarvitsisivat lisää uskoa sekä maailman että Suomen kasvuun. Hallitukselta perheyritykset hakevat ennakoitavampaa lainsäädäntöä, johdonmukaisempaa

”Perheyritysten luottamus hallitukseen koki kolauksen puoliväliriihen tekemättömien päätösten takia. Kesän aikana pitäisi tehdä ryhtiliike ja syksyksi löytää vaikuttavat keinot tukea yritysten orastavaa kasvua. Vain siten syntyy lisää työpaikkoja, verotuloja ja turvaa Suomen hyvinvoinnille.”, Hänninen sanoo.

 

Pulssi-kyselyn tulokset (PDF)

_________

PerheyritysPULSSI on joka kolmas kuukausi tehtävä Perheyritysten liiton jäsenkysely. Kyselyyn vastasi toukokuussa 89 liiton jäsentä. Yli puolet vastanneista yrityksistä edustaa teollisuussektoria tai tukku- ja vähittäiskauppaa.

Lisätietoja:

Auli Hänninen, toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto 040-0415230, auli.hanninen@perheyritys.fi

Raine Tiessalo, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö, Perheyritysten liitto 050-4355 898

raine.tiessalo@perheyritys.fi

Asiasanat
Vaikuta Työelämä Yrittäjyys Korona