Uutishuone / Ajankohtaista

Taloustutkimuksen kysely: Enemmistö suomalaisista pitäisi omistajayrittäjien osinkoverotuksen ennallaan

Julkaistu 17.05.2019

Enemmistö suomalaisista pitäisi omistajayrittäjien pääomatulojen eli osinkotulojen verotuksen ennallaan. Tämä selviää Taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä, joka tehtiin huhtikuussa 2019 ja siihen vastasi yli tuhat suomalaista.

Kaikista suomalaisista 53 % pitäisi omistajayrittäjien osinkoverotuksen ennallaan ja 6 % poistaisi sen kokonaan. Vain 21 % kaikista suomalaista pienentäisi tätä osittaista verovapautta. Miehistä 58% pitäisi sen ennallaan ja naisista 48 %.

Myös esimerkiksi SDP:n kannattajista yli puolet eli 55 % pitäisi osinkoverotuksen ennallaan omistajayrittäjien osalta. Enemmistö kaikkien muiden puolueiden kannattajista paitsi vasemmistoliitosta olivat sitä mieltä, että verotus pitäisi tältä osin pitää ennallaan. Vihreiden kannattajista 53 % pitäisi verotuksen ennallaan, keskustan kannattajista 63 % ja RKP:n kannattajista 74 %.

–      Tämä tutkimus lähettää kansalaisilta selkeät terveiset Säätytalolle hallitusneuvotteluihin. Kotimaiset, kasvolliset omistajat luovat Suomeen työpaikkoja ja ovat sitoutuneet pitämään yrityksensä Suomessa. Näiden omistajayrittäjien verorasitusta ei kannata koventaa, jotta heillä säilyy työllistämisen ja yrittämisen edellytykset jatkossakin, sanoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Omistajayrittäjän osinkoverotus on tällä hetkellä osittain kahdenkertaista: ensin yhtiö maksaa veron voitosta ja sen jälkeen omistaja osingosta. Listaamattomien yhtiöiden omistajien saaman osingon kokonaisverorasitus vaihtelee välillä noin 26–50 %.

Tutkimuksen kysymys oli: Mitä mieltä olet omistajayrittäjien pääomatulojen (osinkotulojen) osittaisesta verovapaudesta? Pitäisikö verovapautta pienentää, poistaa kokonaan vai pitää nykyisellään? Kyselyn toteutti Taloustutkimus kotikäyntikyselyllä ja se tehtiin ajalla 4.4.–25.4.2019. Vastaajia oli 1005 Manner-Suomessa. Luottamusväli on noin 2 % suuntaansa.

LISÄTIETOJA

Auli Hänninen, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja, 0400 415 230, auli.hanninen@perheyritys.fi

Johanna Vesikallio, Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö, 040 722 4092, johanna.vesikallio@perheyritys.fi

Asiasanat
Vaikuta