Uutishuone / Ajankohtaista

Tutkijat: perintö- ja lahjaverosta luovuttava sukupolvenvaihdoksissa kaiken kokoisissa yrityksissä

Kirjoittanut Raine Tiessalo Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 02.11.2021

Kun väestö vanhenee, myös yrittäjät ikääntyvät. Tänään julkistetun Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yli puolet (54%) yli 20 työntekijää työllistävistä suomalaisista yrityksistä suunnittelee jo sukupolvenvaihdosta.
Omistajanvaihdosbarometrin tekijät näkevät, että nimenomaan perheyritysten sukupolvenvaihdoksiin liittyvistä ongelmista päättäjien pitäisi olla nyt huolissaan.

”Säädösympäristön puolesta pienten perheyritysten sukupolvenvaihdokset on kohtuullisen hyvin turvattu verohuojennuksilla. Keskisuuret ja suuret perheyritykset ovat erilaisessa ja huomattavasti haastavammassa tilanteessa. Kuitenkin yhteiskunta tarvitsisi kipeästi lisää myös keskisuuria yrityksiä, jotka ovat suomalaisten omistuksessa”, tutkimusta johtanut Seinäjoen ammattikorkeakoulun dosentti Elina Varamäki sanoo. 
 
”On sääli, mikäli perheet joutuvat myymään yrityksen pääomasijoittajille ja muille ulkopuolisille verotuksen vuoksi. Olisikin korkea aika Suomessa luopua perintö- ja lahjaverosta yritysten jatkuvuustilanteissa.” 
 
Barometri paljastaa myös, että perheyritykset katsovat vahvasti tulevaisuuteen. Tutkimuksen mukaan sukupolvenvaihdosta suunnittelevissa yrityksissä panostetaan uuden kehittämiseen ja tämä on aina yhteydessä myös yrityksen kasvuun.  
 
”Sukupolvenvaihdokset lisääntyvät lähitulevaisuudessa merkittävästi työllistävissä ja toimintaansa kunnianhimoisesti kehittävissä perheyrityksissä. On perusteltua helpottaa sukupolvenvaihdoksia kaikin mahdollisin tavoin, jotta työpaikat säilyvät ja yritysten kasvu voi kiihtyä”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo. 
 
”Nykyjärjestelmässä sukupolvenvaihdoksissa veroihin menevät rahat ovat pois yrityksen kehittämisinvestoinneista.” 
 
Perheyritykset työllistävät noin 40 prosenttia Suomen yrityssektorin henkilöstöstä. Perheyritysten liiton 455 jäsenyrityksen yhteenlaskettu liikevaihto on noin 37 miljardia euroa ja jäsenyritykset työllistävät noin 181 000 ihmistä. Perheyritysten liitto on yksi omistajanvaihdosbarometrin tilaajaorganisaatioista. 

 
Lisätietoja ja kommenttipyynnöt:  
PL:n toimitusjohtaja Auli Hänninen: 040-0415230  auli.hanninen@perheyritys.fi 
Vararehtori, dosentti Elina Varamäki, Seinäjoen ammattikorkeakoulu: 040 830 5189  elina.varamaki@seamk.fi 
PL:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalo 050-4355 898  raine.tiessalo@perheyritys.fi 

Asiasanat