Uutishuone / Ajankohtaista

Vaisala on Vuoden perheyritys 2022

Kirjoittanut Sini-Marja Ant-Wuorinen Perheyritysten liitto

Julkaistu 24.11.2022

Maailman johtava sää-, ympäristö- ja teollisuusmittausten ratkaisuja tarjoava Vaisala on valittu Vuoden 2022 perheyritykseksi. Perheyritysten liitto jakoi palkinnon syysseminaarissaan Turussa. 


Tänä vuonna valinnassa painotettiin vastuullista omistajuutta ja määrätietoista kansainvälistymistä. Arvoa annettiin myös Vaisalan hyville käytännöille, joilla perheomistaja on kyennyt lisäämään arvoa sidosryhmilleen.  

"Vaisala edustaa huippuosaamisen ja tuotekehityksen ehdotonta kansainvälistä kärkeä. Sen ratkaisut auttavat maailmaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa merkittävästi. Vaisalan menestys osoittaa, kuinka pitkäjänteinen ja sitoutunut kotimainen omistaminen tuottaa yhteiskunnalle hyvää”, Perheyritysten liiton hallituksen puheenjohtaja Alexander Bargum sanoo. 

Vuoden perheyritys -palkinnolla Perheyritysten liitto haluaa nostaa esiin perheen merkitystä yrityksen menestyksen tekijänä. Suomen työllistävistä yrityksistä noin 70 prosenttia on perheyrityksiä. Perheyritysten liiton 464 jäsenyrityksen yhteenlaskettu liikevaihto on noin 37 miljardia euroa ja liiton jäsenyritykset työllistävät noin 181 000 ihmistä. 

“Arvostan saamaamme tunnustusta erittäin paljon, koska sen myöntäjät todella tietävät, mitä yrittäminen ja yrittäjyys on”, Vaisalan hallituksen puheenjohtaja Ville Voipio sanoo.  
 
“Sanassa perheyritys on kaksi tärkeää osaa, perhe ja yritys. Kummassakin tarvitaan määrätietoista toimimista yhteisten päämäärien eteen. Vaisala ei olisi päässyt tähän pisteeseen ilman edeltävien omistajapolvien uurastusta ja uhrauksia, mutta palkinto kuuluu yhtä lailla kaikille niille loistaville ihmisille, jotka ovat työskennelleet Vaisalassa yli kahdeksan vuosikymmenen aikana,” Voipio toteaa. 
 
Vuoden perheyritys valittiin nyt 19. kerran. Palkinto jaetaan vuosittain menestyneelle perheyritykselle, jossa on toteutettu vähintään yksi sukupolvenvaihdos ja joka investoi vahvasti tulevaisuuteen. Perheyrityspalkinto kertoo, että omistajalla on väliä. Ei ole yhdentekevää, kuka yrityksen omistaa. Yritys tarvitsee sitoutuneet ja osaavat omistajat ja Suomi tarvitsee yrityksiä, jotka investoivat tulevaisuuteen.   
 
Vaisalan juuret yltävät 1930-luvulle, jolloin Vaisalan perustaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja professori Vilho Väisälä kehitti radioluotaimen toimintaperiaatteita. Vuonna 1936 Väisälä viimeisteli kuuluisan innovaationsa, perusti Vaisalan, ja ensimmäiset radioluotaimet toimitettiin MIT-yliopistoon (Massachusetts Institute of Technology) Yhdysvaltoihin.  Yritys kasvoi vaatimattomasta alusta maailman markkinajohtajaksi monilla mittausaloilla. 

Yli 85-vuotisen kokemuksensa pohjalta Vaisala tarjoaa innovatiivisia mittausinstrumentteja, -ratkaisuja ja palveluja, jotka auttavat ratkaisemaan ilmastonmuutoksen, resurssitehokkuuteen sekä hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä haasteita. Maailman johtavat mittausteknologiat sään, ympäristön ja teollisuuden tarpeisiin auttavat asiakkaita ja yhteiskuntia ylläpitämään toimintojaan, ja luotettava data tukee päätöksentekoa, turvallisuutta ja tehokkuutta. 

Vaisalan pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja yhtiön palveluksessa on yli 2 000 ammattilaista eri puolilla maailmaa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2021 oli 437,9 miljoonaa euroa. 

Perheyrityspalkinto on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 2004. Vuonna 2012 kunnianosoitus nimettiin Peter Fazer -palkinnoksi, jonka suunnittelijaksi ja toteuttajaksi valittiin kuvanveistäjä Taisto Rauta. 

Aikaisempina vuosina palkinnon ovat saaneet: 

Berner Osakeyhtiö, Leinovalu Oy, Ahlstrom Oyj, Tasowheel Oy, Aho Group Oy, Paulig Oy, Kiilto Family Oy, Harvia Oy, Teknos Oy, Woikoski Oy, Kemppi Group Oy, Broman Group Oy, KWH-yhtymä Oy, Ponsse Oyj, Kone Oyj, Polttimo Oy, Mantsinen Group ja Lindström Oy. 
 
Perheyrityspalkintoraadin kokoonpano: 

Raadin puheenjohtaja Alexander Bargum (Perheyritysten liitto), Philip Aminoff, (Veho Oy Ab), Liisa Leino (Leinovalu Oy), Jan Fazer (Karl Fazer Oy Ab), Timo Pihkala (LUT-yliopisto), Miia Porkkala (Aho Group Oy) sekä Minna Vanhala-Harmanen ja Sini-Marja Ant-Wuorinen (Perheyritysten liitto). 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:   
 
Ville Voipio, hallituksen puheenjohtaja, Vaisala 
ville.voipio@vaisala.com 
 
Alexander Bargum, hallituksen puheenjohtaja, Perheyritysten liitto   
040 732 3232 alexander.bargum@algol.fi 
 
Raine Tiessalo, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö, Perheyritysten liitto   
050 4355 898 raine.tiessalo@perheyritys.fi 

Asiasanat