Uutishuone / Ajankohtaista

Vetoomus Marinille: Sipilän kotimaisen omistamisen raportille raivattava tilaa puoliväliriiheen

Kirjoittanut Raine Tiessalo Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 24.03.2021

Kansanedustaja Juha Sipilän johtaman työryhmän tänään julkaistu raportti listaa useita konkreettisia toimenpiteitä, joilla kotimaista omistamista pitäisi vahvistaa. Hallitusohjelmasta kumpuavan raportin päätelmät kertovat, että Suomi on verrokkimaitaan jäljessä omistamisen vaalimisessa, mikä painaa koronakriisin jälkeistä talouskasvua ja näkymiä.

- Raportissa on monia käytännön keinoja, joilla suomalaisten yritysten tulevaisuutta voidaan vahvistaa. Suuri osa raportin toimenpiteistä voidaan tehdä jo tämän hallituksen aikana. Vetoamme pääministeri Sanna Mariniin, että hän raivaisi tälle raportille pikaisesti tilaa puoliväliriihen neuvottelupöytään, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo. 

Noin 70 prosenttia Suomen työllistävistä yrityksistä on perheyrityksiä. Perheyritysten liiton noin 450 jäsenyritystä työllistävät yli 180 000 ihmistä. Jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 38 miljardia euroa.

- Perheyrityksissä on tyypillisesti omistajia, jotka ovat sitoutuneet yritykseen jopa useamman sukupolvien yli. Koronan aiheuttamat vaikeudet pakottavat monet omistajat arvioimaan toimintaympäristöä entistä tarkemmin ennen uusien investointien tekemistä. Siksi tarvitsemme raportin ehdottamia muutoksia esimerkiksi verolainsäädäntöön, Hänninen sanoo. 

Raportti esittää muutoksia verojärjestelmään. Ehdotusten mukaan esimerkiksi pääomatulon kokonaisveroaste pitäisi olla sama pääoman lajista riippumatta, eri­tyisesti niin, ettei oman pääoman kokonaisveroaste ole korkeampi kuin lainapääoman. Lisäksi kotimaisten kotitalouksien Suomessa ansaitsemien pääomatulojen kokonais­veroaste ei pitäisi olla korkeampi kuin lähinaapurimaittemme kotitalouksien Suo­messa ansaitsemien pääomatulojen kokonaisveroaste.

Kotimaisten kotitalouksien omistamien suomalaisten yritysten suku­polvenvaihdokset ei pitäisi myöskään aiheuttaa suurempaa verorasitusta kuin lähi­naapurimaittemme kotitalouksien omistamien suomalaisten yritysten sukupolvenvaihdokset, raportti linjaa. 


- Vastuullisen ja pitkäaikaisesti Suomeen sitoutuneen kotimaisen omistajuuden vahvistaminen on historiallisesti pääomaköyhälle maalle hyvinvoinnin edellytys. Kotimaisen omistajapohjan monipuolistaminen ja verotuksellisen ennakoitavuuden vahvistaminen luovat toimintaympäristön, joka on houkutteleva myös kansainvälisille sijoittajille, Hänninen sanoo. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Toimitusjohtaja Auli Hänninen auli.hanninen@perheyritys.fi 040 0415230

Viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalo raine.tiessalo@perheyritys.fi 050 4355 898

 

Asiasanat
Vaikuta Omistajuus