Uutishuone / Asiantuntija vastaa

Miten pitää pää kylmänä, mutta sydän lämpimänä perheyrityksessä?

Kirjoittanut Sini-Marja Ant-Wuorinen Perheyritysten liitto

Julkaistu 30.06.2020

Perheyritys-lehden numerossa 2/2020 teemana on rakkaus ja kysyimme asiantuntijoiltamme teemaan liittyen, miten perheyrityksessä pystyy säilyttämään balanssin järjen ja tunteen välillä. Toisin sanoen; miten pitää pää kylmänä, mutta sydän lämpimänä. Löydät kaikki asiantuntijavastaukset lehdestä. Linkki digilehteen löytyy sivun alareunasta.

Perhe on elementti, joka erottaa perheyrityksen muista yrityksistä. Perheen keskinäinen dynamiikka ja erilaiset tunteet, kuten rakkaus ja kateus sekoittuvat väistämättä yrityksen johtamiseen ja omistamiseen – niin hyvässä kuin pahassa.

Omistajien yhteisesti sovitut pelisäännöt turvaavat perheenjäsenten välisiä suhteita. Kun pelisäännöt on yhteisesti sovittu, dokumentoitu ja niihin sitoudutaan, ongelmien kohdatessa voidaan toimia sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Näin voidaan välttää riitatilanteiden syntymistä ja toimia perheenä ammattimaisemmin yritykseen liittyvissä asioissa.

Anne Launis,

Partner PwC

Viisautta on varautuminen ja ennakointi. Jonain päivänä parasta varautumista ja suurin rakkaudenosoitus voi olla etukäteen laadittu sopimus tai tahdonilmaisu.

Vastaako osakassopimus edelleen omistajien tavoitteita? Onhan tärkeillä henkilöillä laadittuna myös edunvalvontavaltuutus sen varalta, että yrityksessä päättävässä asemassa oleva henkilö on jonain päivänä toimintakyvytön tai tavoittamattomissa? Myös vakuutussopimuksista kannattaa tarkastaa yrityksen ja läheisten turva työkyvyttömyyden tai kuoleman varalta. Entä perheenjäsenet ja lapset, onko testamenttiin ja avio-oikeuteen liittyvät asiat kunnossa?

Kriisin keskellä voi keskittyä päätösten tekoon, kun sydämessään tietää, että ainakin rakkaiden kannalta tärkeät paperiasiat ovat kunnossa.

Sanna Elg Lakiasiainjohtaja

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia

Perheyrityksessä ihmisten väliset suhteet ovat usein tiiviimmät ja tunteikkaammat kuin puhtaasti kollegapohjaisessa yrityksessä.

Kärjistäen voidaan sanoa, että mitä läheisempi ihmissuhde, sitä enemmän toisen tekeminen vaikuttaa meihin. Luomme odotuksia toisen käytökselle, ja näiden odotusten rikkoutuminen aiheuttaa positiivisia tai negatiivisia tunteita.

Keskeisin keino "pitää pää kylmänä, mutta sydän lämpimänä" on kommunikaatio. Tämä voi kuulostaa tylsältä, mutta totta puhuen se on paras tapa laittaa pää pakkaseen ja sydän mikroon. Avoin keskustelu odotuksista, toiveista ja pettymyksistä vähentää ikäviä yllätyksiä ja parhaimmillaan näkyy myös yrityksen tuloksessa.

Lasse Karjalainen

Psycholigist Trainee, Momentous-Cresco Oy

Asiasanat
Työelämä

Lue myös nämä