Uutishuone / Blogit

Luurankoja kaapissa?

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 09.02.2019

Luin hiljattain Wall Street Journalin artikkelin, jossa kerrottiin DNA-kotitestin tehneistä kahdesta sisaruksista. Testien avulla paljastui, että perheen isällä ja äidillä oli kummallakin ollut oma salaisuutensa. Toinen siskoista löysi biologisen isänsä ja toinen sisaruksista velipuolen. Kumpikaan vanhempi ei ollut elinaikanaan kertonut syrjähypystään.

Nykyteknologian aikana perheiden salaisuudet paljastuvat haudan takaakin. Sisarukset kertoivat artikkelissa, miten uudet perheen jäsenet olivat mullistaneet heidän elämänsä. Samalla DNA-testi antoi vastauksia kysymyksiin, jotka olivat kyteneet pinnan alla: miksi vanhempien avioliitto oli ollut onneton tai miksi toinen sisar tunsi itsensä ulkopuoliseksi. Se myös herätti uusia: miltä äidistä on mahtanut tuntua tai tiesikö isä edes avioliiton ulkopuolisesta pojastaan. Sisarukset toivoivat, että vanhemmat olisivat vielä elossa, jolloin he saisivat vastauksia kysymyksiinsä.

Perheyrityksissä ja niiden omistajaperheissä on pieniä ja suuria salaisuuksia, joiden ei toivota näkevän päivänvaloa. Omistajaperheiden salaisuudet eivät koske vain perhettä, vaan usein myös yritystä.

Yksi julkisuuteen tullut suomalaisen perheyrityksen salaisuus on Koneen sukupolvenvaihdosjärjestely. Pekka Herlin siirsi 1990-luvun lopulla ison osan Koneen omistuksesta ja yhtiön määräysvallan Antti Herlinille, yhdelle lapsistaan. Asiasta ei kerrottu muille lapsille. Kun Pekka ja Antti Herlinin salainen järjestely paljastui, tulehdutti se pahoin perheen jäsenten välit. Antin sisarukset pahastuivat juonittelusta heidän selän takanaan.

Salaisuudet -myös piilossa pysyvät - vaikuttavat aina jollain tasolla perheen elämään ja arkeen. Perheen jäsenet vaistoavat, kun kaikki ei ole kohdallaan. Totuuden paljastaminen ei aina ole helppoa. Se kannattaa kuitenkin tehdä ennemmin omilla ehdoilla kuin odottaa, että totuus pääsee hallitsemattomasti irti. Salaisuuden kertominen niille, joita se koskee, ei tarkoita, että salaisuus tulee kaikille julkiseksi.

Luurangot kannattaa itse tuoda ulos kaapista ennen kuin ne alkavat kolista liian kovaa ja häiritä perheen ja yrityksen elämää. Niiden esiin tuominen voi myös synnyttää jotain uutta tai tuoda selkeyttä asioihin, kuten kävi Wall Street Journalin haastattelemille sisaruksille.

 

 

Asiasanat
Omistajuus Sukupolvenvaihdos

Lue myös nämä