
Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit
4 + 4 tärppiä voittavaan strategiaan ja hallitustyöhön
Yrityksen menestystekijöiden tunnistaminen on elintärkeää ja terävääkin strategiaa on kalibroitava jatkuvasti – erityisesti uudessa normaalissa. Mika Rytkönen ja Taru From jakavat näkemyksensä aiheesta Milttonilla järjestettyyn aamiaistilaisuuteen pohjautuen.
Miten pitää muotoilla vaikuttava strategia? Miten hallituksessa luodaan edellytykset ennakkoluulottomalle ja rakentavalle strategian kyseenalaistamiselle? Miten saadaan aikaiseksi vahva dialogi johdon kanssa? Strategiakonsultti ja headhunter vastaavat!
Toimintaympäristön ennennäkemätön murros on uusi normaali ja edellyttää uudenlaista otetta strategiatyöhön.
1. Käännä muutosvoimat mahdollisuuksiksi
Voittava strategia luotaa globaaleista geopolitiikan, polarisaation, teknologian ja kestävän kehityksen skenaarioista relevantit muutosvoimat. Samalla se tunnistaa yritystasolla niiden vaikutukset markkina-asemaan. Mitä ovat eksistentiaalisia mahdollisuuksia ja riskejä, ja kuinka hyvin niiden vaikutukset tunnetaan?
2. Ymmärrä paradigman muutos
AI on enemmän kuin teknologinen innovaatio. Se on toimialoja, yhteiskuntia ja arvoja mullistava muutosvoima. Oikein käytettynä AI voi tuottaa todellista kilpailuetua. Väärin käytettynä se voi kuitenkin tuhota arvoa huomattavasti. Elämme tekoälyn käynnistämää uutta aikakautta, joka mullistaa arvonluonnin, yhteiskunnat, johtamisen ja arvot.
3. Kalibroi
Voittavaa strategiaa kalibroidaan yhä tiheämmällä syklillä, ja strategisia valintoja on kyettävä tekemään ennakoivasti ja nopeasti. Pelipaikkoja on tarjolla niille, joilla on rohkeutta ja resursseja. Samalla on oltava valmis siihen, että oma strategian pelikirja voi muuttua yllättävänkin nopeasti uudenlaisen kilpailun myötä.
4. Varmista huomisen kilpailuedut
AI ja automaatio, globaali kilpailu, konsolidaatio ja resurssipula syövät ydinliiketoiminnan kannattavuutta. Voittavassa strategiassa valinnat jyvitetään kolmeen koriin: Miten varmistaa ydinliiketoiminnan elinvoima tänään? Mitä investointeja tarvitaan huomisen kilpailuedun rakentamiseksi? Entä mitä optioita tulee tutkia, jotta luodaan uutta ja pysytään relevantteina myös ylihuomenna?
Uudessa normaalissa vaatimukset strategiselle hallitustyölle ja hallituksen jäsenille kasvavat
1. Panosta näkemyksellisyyteen
Hallituksen kokoonpanon ja yksilöllisten kyvykkyyksien valinnassa pitää entistäkin tarkemmin huomioida yrityksen tilanne, strategiset tarpeet ja tulevaisuuden suunnitelmat. Monimuotoisuus, erityisesti osaamisen ja kokemusten monimuotoisuus, vahvistaa kykyä onnistua kasvutavoitteissa ja varmistaa kykyä menestyä.
2. Johda yhteistä tulkintaa
Hallituksen kokoonpanon kyky luoda yhteistä tulkintaa ja näkemystä haastavissa tilanteissa korostuu. Jäsenten erilaiset taustat ja kokemukset, sekä ajattelutavat tuovat asioiden tarkasteluun eri näkökulmia ja kannustavat uudenlaisten ratkaisujen löytämistä. Psykologinen turvallisuus syntyy hyvällä johtamisella.
3. Rakenna skaalautuva sparraus
Uusi normaali edellyttää hallituksen jäsenten ja operatiivisen johdon tiivistä ja luottamuksellista dialogia ja skaalautuvaa sparrausta. Ilman tätä perinteinen tiimalasimalli eli puheenjohtajan ja toimitusjohtajan tiivis yhteistyö saattaa muodostua pullonkaulaksi.
4. Katse tulevaisuuteen
Hallituksen ilmapiiri, rohkeus sekä liiketoiminnallinen luovuus uudistuvien kasvustrategioiden luomisessa korostuvat uudessa normaalissa. Tutkimusten mukaan strategiaosaaminen on tärkein voittavan hallituksen osaaminen tulevaisuudessa. Strategian säännöllisellä kalibroinnilla on suora korrelaatio yrityksen menestymiseen.
Voittava strategia ja hallitustyö ei ole sattumaa. Ole osa muutosta, joka ei vain tapahdu, vaan joka luodaan!
_____________
Mika Rytkönen toimii strategiakonsultoinnin vanhempana neuvonantajana Miltton Oy:ssä ja Taru From senioripartnerina SAM Headhunting Oy:ssä.