Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit
Perheyrityksen sukupolvenvaihdos on luopumista
Julkaistu 31.10.2018
Perheyrityksen sukupolvenvaihdos on luopujalle osittain kaiken loppu ja osittain jonkun uuden alku. Luopujan valitsema näkökulma vaikuttaa, kumpi näistä näkökulmista painottuu. Mitä enemmän luopujan arkipäivää on täyttänyt perheyritys, sitä todennäköisempää on, että luopuminen aiheuttaa tuskaa.
Perheyrityksen sukupolvenvaihdoksessa tunteet ja järki ovat vahvasti läsnä. Prosessin aikana tunteet nousevat helposti pintaan, mutta järjen ääntäkin pitäisi kuunnella. Perheyrityksestä luopumiseen liittyy menettämisen pelkoa, haikeutta, tyhjyyden tunnetta, mutta myös ylpeyttä, tyytyväisyyttä, kiitollisuutta ja onnistumisen tunteita.
Luopumista eri asioista
Luopuja siirtää sukupolvenvaihdoksessa perheyrityksen historiaa ja perinteitä seuraajalle, jonka tehtävänä on luoda perheyritykselle tulevaisuus. Vuosien varrella luopujalle on kerääntynyt paljon hiljaista tietoa, joka on arvokasta suunniteltaessa perheyrityksen tulevaisuutta. Menneisyys ja tulevaisuus ovat läsnä tässä hetkessä.
Luopumisessa erityisen vaikeaa on luopua vallasta sekä näkyvistä vallan merkeistä että näkymättömästä vallasta organisaatiossa. Luopumista helpottaa, jos luopuja voi suunnata tarmonsa ja energiansa muuhun toimintaan. Muu toiminta voi liittyä esimerkiksi harrastuksiin, lapsenlapsiin tai uuteen liiketoimintaan.
Valvonta ja vapaus
Luopujan on tasapainoiltava seuraajan valvonnan ja häneen luottamisen välillä. Luottamus ja hyvät suhteet seuraajan ja luopujan välillä ovat edellytyksiä sukupolvenvaihdoksen menestymiselle.
Omistaja-yrittäjä on hyvin sitoutunut rooliinsa, josta vapautuminen ei välttämättä ole helppoa. Uudenlainen vapaus voi olla pelottavaa ja samalla on löydettävä uusi tasapaino työelämän ja kodin välillä. Seuraajasukupolvella voi olla erilainen näkemys sitoutumisesta työhön ja perheeseen, mikä luopujan on hyvä tunnistaa.
Opi Sukupolvenvaihdos