Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

Poliittiset lakot ovat väärä tapa vaikuttaa

Kirjoittanut Minna Vanhala-Harmanen toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 14.11.2023

Mikä merkitys demokraattisilla vaaleilla on, jos Suomen suuntaa ei päätetä eduskunnassa?

Ymmärrän hyvin mielenosoitukset ja julkilausumat, jos vaalien tulos tai eduskunnan edesottamukset eivät miellytä. Tuomalla hallitusohjelman ja tehtävien päätösten epäkohdat näkyvästi esiin, voi vedota äänestäjiin ja toivoa menestystä seuraavissa vaaleissa. Näin pääsee muuttamaan kehityksen suunnan mieleisekseen kansalaisten tuella.

Näin demokratian pitäisi toimia ja näin se toimii kaikissa muissa länsimaissa, mutta ei Suomessa.

Suomessa on laillista, että vaalit hävinnyt näkökulma purkaa pettymystään äänestäjiin aiheuttamalla vahinkoa suomalaisille yrityksille sulkemalla toimintoja tai vaikeuttamalla kuljetuksia. Vahingonkärsivällä yrityksellä ole mitään mahdollisuuksia yrittää estää vahinkoa, eikä lakkojen aiheuttamista menetyksistä saa mistään mitään korvauksia.

Muualla Euroopassa poliittiset lakot on yleensä kielletty, sillä poliittisen protestoinnin katsotaan kuuluvan vapaa-ajalle. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa korkeintaan muutaman tunnin spontaanit protestilakot on katsottu sallituksi.

Tämä lakkosyksy ja pahimmillaan myös lakkokevät on karmaiseva esimerkki suomalaisen järjestelmän epäkohdasta, joka pitää korjata välittömästi. Tässä taantumasyksyssä on surullista todistaa, kuinka nykyinen lainsäädäntö heikentää suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä. 

Asiasanat
Työelämä