Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit
Sukupolvenvaihdokset ovat perheyritysten kasvun moottori
Viides Omistajanvaihdosbarometri, jonka Seinäjoen ammattikorkeakoulu toteutti yhteistyössä Valtakunnallisen omistajanvaihdosfoorumin kanssa, tuo esiin perheyritysten vahvuuksia ja niiden merkitystä koko Suomen elinvoimalle. Barometriin vastasi 1 476 yrittäjää, joista 60 prosenttia eli 880 oli perheyrityksiä. Tutkimus kertoo rohkaisevaa viestiä siitä, miten yrityksissä, joilla jatkaja on tiedossa, vallitsee ns. "hyvän kierre".
Menestystä sukupolvelta toiselle
Tulokset osoittavat, että isommat ja menestyneet yritykset halutaan säilyttää perheessä. Perheyritykset menestyvät suhteessa kilpailijoihinsa paremmin – erityisesti silloin, kun on tiedossa jatkaja perheen sisältä. Yrityksistä, joissa jatkaja on tiedossa, 49 prosenttia tavoittelee yli 10 prosentin vuosittaista kasvua. Tällaisissa yrityksissä myös strateginen suunnittelu ja hallitustyöskentely ovat korkeammalla tasolla kuin muissa yrityksissä. Tämä alleviivaa sitä, kuinka tärkeää on varmistaa sukupolvenvaihdosten onnistuminen, jotta perheyritysten potentiaali saadaan hyödynnettyä täysimääräisesti.
Perheyritykset alueellisen elinvoiman ytimessä
Perheyritykset eivät ole vain omistajiensa menestystarinoita – ne ovat keskeisiä toimijoita paikallisessa elinvoimassa. Ne työllistävät, investoivat ja tuovat vakautta alueilleen. Sukupolvenvaihdokset vaativat pitkäjänteistä valmistelua ja ammattimaista toteutusta, jotta ne eivät jäisi toteutumatta. Tämä on paitsi yritysten, myös koko yhteiskunnan etu.
On väärä luulo, että perheyritysten sukupolvenvaihdokset menisivät itsestään maaliin ja että ne eivät tarvitse mitään huomiota ja tukipalveluja. On erittäin tärkeää, että perheyritysten sukupolvenvaihdokset toteutetaan ammattimaisesti, laadukkaasti ja riittävän pitkäjänteisesti ja tarvitaan nykyistä enemmän huomiota sukupolvenvaihdosten edistämiseen ja toteuttamiseen sekä jatkajien että luopujien näkökulmasta. Tarvitaan toimenpiteitä kolmelle kohderyhmälle: tuleville jatkajille valmennusta, luopujille valmennusta sekä hiljattain vaihdoksen tehneille jatkajille vertaisverkosto.
Perintö- ja lahjavero esteenä kasvulle
Erityisen ajankohtaiseksi keskusteluun nousee perintö- ja lahjaveron poistaminen perheyrityksiltä kuten on tehty useissa Euroopan maissa. Barometrin tulokset tukevat näkemystä, että säästyvät varat suunnattaisiin suoraan yritysten kehittämiseen, mikä johtaisi lisääntyneisiin investointeihin, työllistämiseen ja verotuloihin. Tämä olisi tärkeä askel Suomen kilpailukyvyn vahvistamisessa.
Omistajanvaihdosbarometri 2024 kertoo meille selkeän viestin: perheyrityksissä on kasvupotentiaalia, mutta sen täysimittainen hyödyntäminen edellyttää sukupolvenvaihdosten sujuvaa toteutusta. Nyt on oikea aika tarttua toimeen ja luoda olosuhteet, joissa perheyritykset voivat kukoistaa – sukupolvelta toiselle.
Elina Varamäki, vararehtori, KTT
Sanna Joensuu-Salo, tutkijayliopettaja, KTT, FT
Anmari Viljamaa, tutkijayliopettaja, KTT
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Lisätietoja