Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

Suomi verottaa sukupolvenvaihdoksia ankarasti

Kirjoittanut Minna Vanhala-Harmanen toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 16.10.2024

Perintö- ja lahjavero aiheuttaa suomalaisille perheyrityksille merkittäviä haasteita sukupolvenvaihdoksissa. Suomi verottaa viidenneksi ankarimmin sukupolvenvaihdoksia Euroopassa, mikä heikentää merkittävästi perheyritystemme kilpailuasemaa maailmanmarkkinoilla. Miksi antaa etumatkaa muille, kun perintö- ja lahjaveron poistamalla perheyritykset voisivat veroihin varautumisen sijaan kehittää liiketoimintaa, työllistää ja investoida?

Perheyritysten liitto on ajanut vuosia perintö- ja lahjaveron korvaamista luovutusvoittoverolla. Olemmekin tyytyväisiä, että nyt muutkin ovat heränneet perintö- ja lahjaveron epäkohtiin. HS:n veroasiantuntijoiden haastattelusta (6.10.) käytiin läpi veron poistamisen etuja ja haittoja, mutta siitä jäi muutama merkittävä näkökulma huomiotta.   

Ruotsi, Norja ja Viro ovat luopuneet kokonaan perintö- ja lahjaverosta, ja suurimmassa osassa muitakin Euroopan maita sukupolvenvaihdosta koskevat verot on huojennettu nollaan. Myös Suomessa on sukupolvenvaihdoksen veroihin mahdollista saada huojennusta tiettyjen ehtojen täyttyessä. Tilanne on kuitenkin se, että meillä on suuri joukko pitkäikäisiä arvostettuja perheyrityksiä, jotka eivät huojennuksen ehtoja täytä ja joutuvat maksamaan perintö- ja lahjaverot maksimaalisesti sukupolvesta toiseen. Myös sukupolvenvaihdoshuojennuksen ehto siitä, että perijän tulee perinnön vastaanottaessaan olla täysi-ikäinen, pakottaa kaikki perheyritykset varautumaan maksimiveroihin niin kauan, kun perheessä on alaikäisiä lapsia.  

Sukupolvenvaihdos tulisi aina tehdä harkitusti siinä vaiheessa, kun yrityksen jatkaja on parhaassa iässä ottamaan vastuun yrityksestä. Sukupolvenvaihdos on epäonnistunut, jos se tapahtuu yllättäen perintönä. Koska kukaan ei päiviensä määrää tiedä, joudutaan perheyrityksissä kuitenkin varautumaan myös suunnittelemattomaan sukupolvenvaihdokseen. Tämä varautuminen aiheuttaa yrityksen ja omistajien varojen epätarkoituksenmukaista käyttöä. Ensinnäkin yhtiöstä tulee maksaa osinkoja omistajan verojen maksua varten, jolloin ne ovat pois yrityksen kehityspanoksista. Lisäksi veroja varten kerätty varallisuus pitää sijoittaa riskittömästi ja helposti realisoitavasti, joten kasvu- ja start up -yrityksiin sijoittaminen ei tule kysymykseen.    

Ruotsin esimerkki on osoittanut, että perintö- ja lahjaveron poistaminen ja luovutusvoittoveroon siirtyminen voi parantaa taloudellista toimeliaisuutta ja estää pääomien pakoa ulkomaille. Nykyiset verot pakottavat perheyritykset suunnittelemaan sijoitusstrategiaansa, osinkopolitiikkaansa ja yritysrakenteita verojen maksamisen varalle. Tämä estää resurssien optimaalisen ohjaamisen yrityksen kasvuun ja kehitykseen. 

Hallitusohjelman mukaisesti ensi keväänä tehdään selvitys perintö- ja lahjaveron korvaamisesta luovutusvoittoverolla. Perheyritysten liiton tavoitteena on saada kansalaiset ja poliittiset päätöksentekijät ymmärtämään, millaisen kasvun esteen sukupolvenvaihdoksen verot perheyrityksille ja koko kansantaloudelle aiheuttavat. 

Asiasanat