Uutishuone / Blogit

Hallituksen ja opposition on kriisissä nähtävä vuosikymmenen päähän

Kirjoittanut Auli Hänninen

toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 27.01.2021

Talouspolitiikan arviointineuvosto toteaa tuoreessa raportissaan, että hallituksen pitää kääriä hihat, jotta Suomi selviää koronan jälkeisestä ajasta. Arviointineuvosto pitää tärkeänä, että sopeutustoimien suunnittelu aloitetaan pian, vaikka kuluva vuosi ei olekaan vielä sopiva aika julkisen talouden sopeutukselle.

Arviointineuvoston raportin tärkein osa ei saa jäädä huomaamatta. Neuvosto patisti suorasanaisesti 
Sanna Marinin johtamaa hallitusta tekemään suunnitelman, jolla julkinen talous tasapainotetaan – ei vain tämän hallituskauden, vaan koko vuosikymmenen aikana. Koska on tähdättävä kauas, arviointineuvosto kehottaa hallitusta ottamaan opposition mukaan asioita ratkomaan. Vaikeista asioista pitäisi päättää parlamentaarisesti.

Koronasta on vaikea löytää ilonaiheita, mutta tämä arviointineuvoston ehdotus vastuulliseen, pitkälle katsovaan talouspolitiikkaan, on ehdottomasti sellainen. 

Perheyrityksille vuosikymmenen päähän ulottuvaan ajatteluun on helppo samastua. Perheyritysten kvartaali on 25 vuotta. Siihen sopii huonosti neljän vuoden välein muuttuva talouspolitiikan suunta. 

Suomella pitäisi olla vähintään se kymmenen vuoden tiekartta. Siitä pitää käydä ilmi, kuinka julkinen talous tasapainotetaan ja mitä esimerkiksi verotukseen liittyviä päätöksiä tämä tulee tarkoittamaan. Näin myös Suomeen sitoutuneilla perheyrityksillä olisi näkymä, jonka perusteella voi tehdä päätöksiä investoinneista, työpaikkojen turvaamisesta, kasvusta ja perheyrityksen siirtämisestä seuraavalle sukupolvelle.

Ei muuta kuin hihat ylös ja hommiin hallitus: oppositio mukaan työhön ja Suomelle kartta, jolla Suomen talous saadaan kasvun kautta tasapainoon. Perheyritysten liitto ja minä henkilökohtaisesti haluamme olla pitkän tähtäyksen vastuullisessa keskustelussa mukana. 

"Perheyritysten kvartaali on 25 vuotta. Siihen sopii huonosti neljän vuoden välein muuttuva talouspolitiikan suunta."

Asiasanat
Vaikuta Yrittäjyys Korona