Uutishuone / Blogit

Ihmiskäsitys muovaa yrityskulttuuria

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 10.09.2019

Huono ihmiskäsitys syö kulttuurin aamupalaksi ja strategian illalliseksi.

Kun 4-vuotiaalta Elinalta kysyttiin, mikä hänestä tulee isona, hän vastasi:
- Ihmisenä oleminen on sen verran vaikeaa, että siinä riittää tekemistä vanhempanakin.

Tänään Elina Aaltolainen-Harjuoja on Milestonen toimitusjohtaja, kulttuuristrategi ja valmentaja, joka on kohta 20 vuoden ajan sparrannut organisaatioita, joilla on intohimona liiketoiminnan kehittäminen ihmisten kautta. Elina ei pelkästään tee kulttuurin kehittämisestä ymmärrettävää, vaan myös innostavaa ja haluttavaa, mikä huokui myös hänen esityksestään Perheyritysten liiton yhteistyöyritysten seminaarissa 10.9.2019.

Yrityskulttuuri toimii joko strategian työntö- tai vastavoimana. Kulttuuri on ihmisten rakentama, yrityksen rakenteiden, toimintatapojen, ohjauksen ja ihmisiin suhtautumisen kokonaisuus, jota käsitys ihmisestä määrittää.
- Jos et ymmärrä ihmistä, on vaikea ymmärtää kulttuuria, koska prosessit, toimintatavat ja rakenteet ovat ihmisen luomia. Niiden taustalla on joko tiedostettu tai tiedostamaton ihmiskäsitys, toteaa Elina.

Usein yrityksissä mietitään, miten saamme ihmiset toimimaan mahdollisimman tuottavasti toteuttamaan strategiaa. Elinan mielestä sen sijaan pitäisi kysyä: millainen ihminen on ja mitä ihmisestä pitäisi ymmärtää työelämässä?
- Kun ihmistä kohdellaan työelämässä hyvin, hän tekee parhaansa.

Elinan mukaan ihminen on vastuullinen, arvokas, merkitystä hakeva, ainutlaatuinen, yhteisöllinen, keskeneräinen, luova, oppiva, kehollinen ja emotionaalinen. Tällainen ihmiskäsitys luo innovatiivisen kulttuurin, jossa vallitsee luottamus. Tällaisessa yrityksessä on turvallista kokeilla uutta ja rohkeutta epäonnistua. Asiakkaalle tällainen yritys näyttäytyy ketteränä.

Kulttuurin muuttaminen ei onnistu, jos johto ei ole muuttanut ihmiskäsitystään. Hänen ohjeensa perheyrittäjille oli: Älä muuta mitään ennen kuin olet muuttanut ihmiskäsitystäsi!

Asiasanat
Opi Johtaminen