Uutishuone / Blogit

Nyt on aika rohkealle johtajuudelle ja aktiiviselle omistajuudelle

Julkaistu 05.09.2021

Suomi on talouspoliittisessa mielessä äärimmäisen herkässä vaiheessa juuri nyt. Pandemia vaikuttaa yhteiskuntaan usealla rintamalla. Monilla yrityksillä on ollut vauhdikas alkuvuosi, mutta isoa kuvaa katsoessamme tiedämme, että Suomi kärsii kestävyysvajeesta ja kasvu laahaa jäljessä verrokkimaitamme. Työmarkkinoilla myös kuohuu, kun työnantajien ja työntekijöiden edustajat hakevat uusia askelmerkkejä muuttuneisiin neuvottelutilanteisiin. Polarisaatio ja populismi tuovat yhteiskunnalliseen keskusteluun myös omat sävynsä.

Nyt jos koska tarvitaan rohkeaa ja uudistusmielistä johtajuutta sekä viisasta kauas katsovaa omistajuutta, jotta Suomen tuottavuus saadaan kasvuun ja rakenteet toimiviksi. Aktiivinen omistajuus on tässä ratkottavassa yhtälössä yksi merkittävä elementti, joka varmistaa yhtiöiden pitkäjänteisen arvonluonnin ja vastuullisen toiminnan.

Maailman ongelmat monimutkaistuvat ja asettavat omistajat uusien kiperien kysymysten äärelle. Tarvitsemme lisää tutkittua tietoa ja syvempää ymmärrystä omistamisen vaikutuksista tässä ajassa niin Suomessa kuin maailmallakin. Aalto -ylipistoon perustettava omistajuuden professuuri on juuri oikea vastaus tähän tarpeeseen. Tero Luoman Osaava omistaja – kirja antaa myös erinomaisen pohjan omistajuuden eri muotojen ymmärrykselle ja Juha Sipilän työryhmän tuore Kotimaisen omistamisen ohjelma tekee kiinnostavia avauksia meille pohdittavaksi. Omistajuudella on väliä ja siksi siitä pitää rohkeasti keskustella.

Tarvitsemme myös enemmän julkisia omistamiseen liittyviä tarinoita, jotta omistajuus iloineen ja suruineen muuttuu konkreettisemmaksi ja ymmärrettävämmäksi. Me perheyrittäjät voimme olla näiden tarinoiden aktiivisia toimijoita ja näyttää esimerkillämme muille mallia. Sen lisäksi, että opettelemme kaikkia niitä taitoja ja tietoja, joita yrityksen kokonaisvaltainen pyörittäminen edellyttää, meidän on myös kehityttävä omistajina.

Asiasanat