Uutishuone / Blogit

Nyt riittää – poliittiset lakot liian kallis jarru kaikille

Kirjoittanut Minna Vanhala-Harmanen toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 30.01.2024

Laajat poliittiset lakot iskevät suoraan yritysten toimintaedellytyksiin ja haittaavat koko Suomen etua. Heikentyneissä talousnäkymissä kipuileva Suomi ei tarvitse poliittisten lakkolaskujen rasitteita – yritykset maksavat lakkojen kustannukset menetettyinä tuloina, ja vahingot tuntuvat loppupeleissä lakkolaisten omilla työpaikoilla. Poliittiset lakot ovat täysin ylimitoitettuja, etenkin kun kuralla olevalle taloudelle on oikeasti tehtävä jotakin.

Demokraattisen Suomen suunnan päättävät eduskunta ja hallitus. Kun tarkastelee Suomen yli pyyhkäiseviä poliittisten lakkojen tsunamia, tuntuu epäuskoiselta. Eikö viime kevään demokraattisissa vaaleissa annettu valtakirja Orpon hallitukselle ja sen talouden vakauttamiskeinoille?  
 
Vaalit ja hallitusohjelmat herättävät erilaisia mielipiteitä. Tyytymättömyytensä vaaleilla valitun hallituksen päätöksiin voi osoittaa ja vaikuttaa kehitykseen suuntaan seuraavissa vaaleissa, mieltäkin saa osoittaa, mutta vahingoittamatta uudistuksiin syyttömiä työnantajayrityksiä. Näin demokratia toimii. Tai ainakin sen pitäisi toimia, mutta ei Suomessa. Täällä on laillista, että kun vallassa on porvarihallitus, hävinnyt osapuoli voi purkaa vaalihäviön aiheuttamaa pettymystään aiheuttamalla vahinkoa suomalaisille yrityksille.  

Muualla Euroopassa poliittiset lakot on yleensä kielletty ja poliittisen protestoinnin katsotaan kuuluvan vapaa-ajalle. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa korkeintaan muutaman tunnin spontaaneja protestilakkoja pidetään sopivina. Hallitus ei ole meillä kieltämässä lakko-oikeutta. Työtaisteluoikeus on turvattu Suomessa kansainvälisillä sopimuksilla ja suomalaisessa oikeuskäytännössä. Poliittisille lakoille hallitus aikoo kuitenkin määritellä tarkemmat pelisäännöt. Tämä lakkosuma osoittaa kirkkaasti sen, että poliittisten lakkojen rajoittamisen hetki on koittanut. 

Perheyrityksissä ollaan hyvin pettyneitä siihen, että ammattiyhdistysliike vastustaa laajalla poliittisella lakkoliikkeellä hallituksen uudistuksia, joiden tavoite on helpottaa työllistämistä ja tuoda lisää ihmisiä työelämään. Aiemmilla keinoilla Suomen talouden ongelmiin ei ole löytynyt ratkaisuja. Uudet, hallituksen tarjoamat keinot ja uudistukset ovat kansainvälisessä vertailussa maltillisia, ja niillä on vahva tuki läpi elinkeinoelämän. Maailmalla on tehty merkittävästi rohkeampia uudistuksia, mikä on nostanut näissä maissa työllisyysastetta sekä vahvistanut yritysten ja kansantalouksien kilpailukykyä. 

Kenenkään ei ole pakko osallistua ulosmarsseihin, lakkoihin tai muihin ay-liikkeen tempauksiin. Suomessa on lakko-oikeus, mutta ei lakkovelvoitetta.  

Työmarkkinat tarvitsevat perusteellista uudistusta, ratkaisuja, joissa pelkkä pintaremontti ei riitä. Rakenteelliset muutokset, jotka mahdollistaisivat työllistymisen kaikille, ovat vasta alkumetreillä. 

Asiasanat
Työelämä