Uutishuone / Blogit

Onko Suomi hyvä maa omistaa, sijoittaa ja investoida myös jatkossa?

Kirjoittanut Eeva Kovanen CEO, Partner, Board member Kovanen Capital Oy, Perheyritysten liiton hallituksen jäsen ja Vaikuta-työryhmän puheenjohtaja, Kovanen Capital Oy

Julkaistu 07.11.2024

Perheyritykset ovat Suomen talouden selkäranka. Ne eivät vain investoi Suomeen, vaan myös pitävät yrityksensä täällä ja kantavat vastuuta työllisyydestä sekä talouskasvusta. Siksi on elintärkeää, että tulevissa päätöksissä Suomi säilyy houkuttelevana investointikohteena sekä kotimaisille että ulkomaisille sijoittajille. Hyvä mittari investointikohteen houkuttelevuudelle on ulkomaisten sijoittajien kiinnostus, sillä se viestii markkinoiden toimivuudesta. 

On virheellistä ja lyhytnäköistä ajatella, että ulkomaisen pääoman houkuttelu olisi uhka kotimaiselle omistajuudelle. Päinvastoin, molemmat pääomat täydentävät toisiaan ja vahvistavat markkinoiden toimivuutta. Kotimainen omistajuus hyötyy, kun markkinat ovat kilpailukykyiset ja avoimet myös ulkomaisille sijoittajille. Tämä luo vakautta ja mahdollistaa investoinnit suomalaisiin kasvuyrityksiin, mikä on elintärkeää Suomen talouden kehitykselle. Perheyritysten liiton Perheyritysten sijoitustoiminta 2024 -tutkimuksen mukaan 44 prosenttia vastaajista sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin, noin 45 prosenttia listaamattomiin yrityksiin ja noin 40 prosenttia startup-yrityksiin, mikä korostaa monipuolisten sijoitusten merkitystä Suomen kasvun tukemisessa. 

Suomen pääomamarkkinat ovat kuitenkin merkittävästi jäljessä kilpailijamaista. Esimerkiksi Ruotsissa on kerätty huomattavasti enemmän pääomaa, mikä johtaa siihen, että suomalaiset kasvuyritykset siirtyvät usein ulkomaisten sijoittajien omistukseen (KL 1.10.2024). Tämä ei ole kestävää pitkällä aikavälillä. Perheyritykset eivät voi kantaa yksin vastuuta Suomen talouden tulevaisuudesta, jos toiminta- ja sijoitusolosuhteet muualla ovat huomattavasti paremmat. Jos kotimaiset markkinat eivät ole houkuttelevia, on riskinä, että perheyritykset ja muut kotimaiset omistajat katsovat sijoituskohteita ulkomailta. 

Tarvitsemme kasvua ja omistamista kannustavan veroreformin. "Case Irlanti" on hyvä esimerkki siitä, miten verotuksellisin ratkaisuin voidaan luoda investoinneille houkutteleva ilmapiiri. Suomen täytyy ottaa käyttöön vastaavia rohkeita toimia, jotta voimme pysyä globaalissa kilpailussa mukana ja houkutella niin kotimaista kuin ulkomaista pääomaa. Suomessa pitäisi ymmärtää, että veroja laskemalla voidaan kasvattaa veropohjaa ja saada lopulta enemmän verotuloja, kun talouskasvu ja investoinnit lisääntyvät. Tämä on keskeinen tekijä, jos haluamme pitää Suomen houkuttelevana ja kilpailukykyisenä investointikohteena myös tulevaisuudessa. 

Olen mukana Risto Murron vetämässä Kasvuriihi-hankkeessa etsimässä ratkaisuja Suomen kasvun ongelmiin. On selvää, että tarvitsemme ennakoitavia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotta perheyritykset ja kotimaiset omistajat voivat jatkossakin investoida Suomeen. Vain näin Suomi voi olla kilpailun kärjessä – ei pelkästään mukana keskikastissa. 

 

 

Asiasanat